Tie, kurie įpratę naudoti subtilų flirto meną, žino, kad ilgesingas žvilgsnis gali būti socialinės galios forma, kartais naudinga užsitikrinant savo pranašumą ar įsigyjant sąjungininką.

Karjeros ekspertai, tokie kaip Nicole Williams, knygos „Girl on Top“ autorė, skatina naudoti kiekvieną būdą siekiant karjeros. Nors dažnai apie tai nekalbama, su tuo sutinka daugelis vadovų.

„Flirtas? – paklausė viena moteris. - Vadinu tai produktyvumu.“

Net kai kurie mokslininkai kalba apie slaptas seksualumo galias. Sociologė, Londono ekonomikos mokyklos profesorė Catherine Hakim mano, kad „erotinis kapitalas“ yra ketvirtasis žmogiškasis turtas, be ekonominio, socialinio ir kultūrinio kapitalo, rašo "Forbes".

Ji apibrėžia tai plačiai, kaip fizinį ir seksualinį patrauklumą, bei sako, kad flirtas yra viena šios savybės apraiška.

„Charizmai dažnai būdingas flirtas, kai tam tinkamas laikas, - sako Hakim. - O šiomis dienomis net iš vadovų tikimasi charizmos.“

Tačiau nors flirtavimas kartais gali padėti jums gauti nuolaidą, prisivilioti klientą ar užsitikrinti kontraktą, jis taip pat gali nulemti tai, kad būsite neteisingai suprasti. Ekspertai sutinka, kad flirtuoti rizikinga ir kad pasekmės gali būti ne tos, kokių tikėjotės.

„Flirtas yra užuomina apie galimybę, bet ne tikimybę, kad tarp dviejų žmonių užsimezgęs seksualinio pobūdžio ryšys“, - sako psichologas Simonas Rego. Tai išreiškiama žmogaus balso tonu, pauzėmis, akių kontaktu, kūno kalba ir žodžiais, sako jis.

Pasak S. Rego, pavojus kyla, kai klaidingai suvokiamas kontekstas ir kito žmogaus perspektyva.

„Bare tai bus suprasta kitaip nei tuomet, kai už greičio viršijimą jus sustabdo policija“, - pastebi jis. Tačiau verta bent jau pabandyti paflirtuoti su policininku, siekiant išvengti baudos, ar ne? Nebūtinai, sako S. Rego.

Policininkas, kuris kitu atveju jums gal ir atleistų, gali įsižeisti dėl akivaizdžios manipuliacijos ir pagalvoti: manai, pažeisiu taisykles dėl menko flirto? Staiga jis gali dar labiau užsimanyti parodyti jums jūsų vietą.

Darbovietėje itin didelė nesusipratimų tikimybė. Davidas Nouras, „Relationship Economics“ autorius, sako, kad jis dažnai pastebi, kaip darbuotojai flirtuoja siekdami pagerinti savo padėtį. Tačiau klaidingas flirto suvokimas gali baigtis klausimais apie jūsų intencijas, patikimumą ir būdą. Mažų mažiausiai jis gali sumažinti pasitikėjimą tarp jūsų ir vadovo. Dar blogiau, jūs galite imti gauti visiškai nenorimo dėmesio, perspėja Nouras: „Flirtas darbe yra paprasčiausiai pavojingas ir labai apriboja karjerą“.

Kita vertus, C. Hakim tiki, kad tie, kurie talentingai įvaldę flirto meną, rečiau pateks į tokias situacijas.

„Žmonės, kurie nerangiai flirtuoja, ir yra nerangūs, - sako ji. - Ne flirtas yra problema, o jų įgūdžių trūkumas ir nesuvokimas, kada tai tinka“.

D. Nouras prieštarauja sakydamas, kad net jei jūs ir flirto objektas suprantate vienas kito intencijas, niekada negalite kontroliuoti pašalinių stebėtojų įsivaizdavimo – o darbovietėje reputacija yra svarbiausias dalykas.

Jesse, 25 metų valstybės tarnautojas, šią pamoką išmoko nemaloniu būdu. Biure dirbo nedaug jaunų žmonių, ir jis bei patraukli ištekėjusi darbuotoja dažnai flirtavo tiesiog savo malonumui. Jie buvo kolegos darbe, tačiau niekad nesusitikdavo už biuro ribų. Jauna sekretorė pastebėjo jų flirtą ir tapo įtari bei pavydi, nes Jesse neskyrė jai tokio pat dėmesio.

Sekretorė pradėjo skleisti apkalbas biure, kad jiedu užmezgė romaną. „Nespėjau susivokti, kaip gandai ir apkalbos apie mane sklido jau mėnesius, - sako jis. - Išgarsėjau kaip šeimų ardytojas. Kai sekretorė galiausiai tiesiogiai apkaltino savo kolegą, problema greitai pasiekė vadovybę.

„Žmonės, kurie klaidingai suvokia jūsų elgesį, dažnai jaučiasi turintys kažką dėl jo padaryti, pavyzdžiui, „štai imsiu pasakysiu jo žmonai arba kreipsiuosi į vadovus“, - sako Nouras. - Paprasti dalykai virsta labai problemiškais“.

Galiausiai, kaip sako S. Rego, flirtas gali lengvai supainioti žmones, esančius šalia jūsų. Jis siūlo pasvarstyti, ką iš tikro norite komunikuoti kitiems žmonėms. Jei abejojate, paklauskite savęs: „Ar jausčiausi patogiai, jei mano partneris ar mano močiutė tai matytų?“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)