Šį kartą teiravomės personalo atrankų specialistės – ką daryti, jei vėluoji į darbo pokalbį.

„Žinoma, į darbo pokalbius vėluoti negalima, tačiau jeigu jau taip nutinka paskambinti būtina! Nėra svarbu įvardinti priežastį - daug svarbiau pasakyti, kiek laiko užtruksite ir patį skambutį geriau atlikti jau tada, kai įtariate, jog nespėsite laiku, o ne tada, kai jau vėluojate.“

Iš tokių situacijų kyla pirmasis patarimas – ruošiantis į darbo pokalbį būtinai turėkite žmogaus, su kuriuo bendrausite ar bent jau įmonės bendrąjį kontaktą. Tai padės dėl poros priežasčių: įspėti, jei vėluosite bei paprašyti pagalbos, jei sunkiai rasite susitikimo vietą. Tiesa, pastarąją reikėtų pasižiūrėti kuo tiksliau dar prieš važiuojant į susitikimą, tačiau, jei nerandate, neišsigąskite – paskambinę turimu kontaktu tikrai gausite reikiamas koordinates ir parodysite, jog nepasimetate stresinėje situacijoje.

„Yra pasitaikę gana kuriozinių atvejų, kai vėluodami ir paskambinę perklausti, kaip tiksliai reikėtų rasti mūsų biurą, kandidatai, matyt, taip ir neradę, nebepasirodo. Čia skambutis dėl neatvykimo, tikėtina, situacijos jau nebepataisys.“ Tad stipriai rekomenduojame turėti visą galinčią praversti informaciją – kaip išmintinga patarlė sako, atsarga gėdos nedaro.

Antrasis patarimas būtų informuoti tuo atveju, jei susitarus dėl susitikimo, vėliau paaiškėja, kad niekaip negalėsite atvykti. Pokalbį perkelti į kitą laiką ar kitą dieną nėra sudėtinga, o žinodamas apie pasikeitimą personalo specialistas galės produktyviau susiplanuoti darbus. Tai jau uždeda pliusą Jums.

Trečiuoju atveju reikėtų pranešti ir tuomet, jei nutariate priimti kitą pasiūlymą, persigalvojate ar jūsų nebedomina siūloma pozicija. Tokie skambučiai nėra malonūs nė vienai pusei – kvietęs į pokalbį žmogus vertino Jus kaip įdomų kandidatą, tad, tikėtina, nusimins, kad neatvyksite, o Jums tikriausiai bus nemalonu pranešti tokią žinią, numatant, kad sukelsite jam nepatogumų.

Tačiau, jei tiesiog neateisite, bus, visų pirma, nemandagu, o antra, kažin ar kitą kartą būsite pakviestas į pokalbį, nes šalia jūsų kandidatūros atsiras komentaras „į pokalbį neatvyko ir net neperspėjo“, tad saugokite savo reputaciją!

Ketvirtasis patarimas būtų nepersistengti ir neatvykti gerokai anksčiau nei esate sutarę. Kaip ir Jūs, Jūsų laukiantis žmogus yra suplanavęs savo darbotvarkę, tad tai, kad pasirodysite pusvalandžiu ar dar anksčiau, daugiau pasakys apie Jūsų gebėjimą ar tiksliau negebėjimą planuoti savo laiką ir tai, kad neatsižvelgiate į turimą susitarimą bei kito žmogaus planus.

Jei visgi matote, kad būsite gerokai anksčiau, papildomą laiką išnaudokite prasmingai – tiksliai pažiūrėkite, kur reikės atvykti, o tada keliaukite pasivaikščioti, išgerti kavos ar pasvajoti, kaip puikiai pasirodysite ir ką nuveiksite, gavę šį darbo pasiūlymą.

Optimaliausias laikas atvykti į darbo pokalbį – 5 minutės anksčiau prieš paskirtą laiką. Personalo specialistui užteks laiko Jus sutikti, palydėti į pokalbio vietą, o Jums – susipažinti su aplinka ir ramiai pasirengti pokalbiui. Tad kitą kartą, kai eisite į darbo pokalbį, nepamirškite šių naudingų patarimų! Sėkmės!