Miško tankmė

Aplink jus – sodri medžių žaluma, galbūt net svyrančios lianos. Eidami takeliu, rankomis praskiriate šakas... Jums kiek baugoka, tačiau smalsumas – kur kas didesnis.

Jeigu svajojate paklajoti po tokį mišką, jums gyvenime tikriausiai trūksta veiklos. Viskas jūsų būtyje pernelyg vienoda ir neatliepia jumyse slypinčios potencijos. Galbūt nesate patenkinti savo darbu, o gal asmeninis gyvenimas tapo nuobodus? Jūs trokštate permainų, tačiau kažkas jus sulaiko. Galbūt įprotis, aplinkinių spaudimas, baimė sugriauti tai, ką jau turite?

Daugiau bendraukite su žmonėmis, kurių devizas „Geriau gailėtis to, ką padarei, negu to, ko nepadarei“. Nereikėtų visiškai kliautis jų patarimais, tiesiog svarbiausia – praplėsti savo akiratį.

Įdiekite naujovių į kasdienį gyvenimą. Pradėkite nuo smulkmenų: šukuosenos, aprangos, baldų perstatymo bute. Paskui pereikite prie santykių srities: nors kiek pakeiskite savo elgesį bendraudami su tėvais, vaikais, anytomis, uošviais, viršininkais. Pajuskite, kad daug kas priklauso nuo jūsų pačių, kitaip tariant, viskas – jūsų rankose.

Dažniau žiūrėkite į oranžinę spalvą (net jei tai būtų kukli medetkų puokštelė). Patekusi į jūsų akiratį, ši spalva suteiks pasitikėjimo savimi ir pojūtį „Aš viską galiu!“.

Sodas ar pieva, sklidina gėlių

Galvodami apie gamtą, įsivaizduojate gėlių kilimą... Negalite atplėšti akių nuo šio neregėto grožio. Vieni augalai jau pradeda vysti, kiti dar tik krauna pumpurus. Priėjus arčiau, galima pamatyti rasos lašelių ant žiedlapių ir pajusti stebuklingą aromatą.

Tikriausiai jūs dažnai jaučiatės liūdni ir vieniši. Troškimas atsidurti tarp gėlių atskleidžia tai, kad gyvenime patiriate mažai džiaugsmo. Kartais liūdesys, melancholija – charakterio savybė (jei gyvenimas klostosi palankiai), tačiau kur kas dažniau – negatyvių įvykių, praradimų, sveikatos problemų, nusivylimų meile padarinys. Galbūt stengiatės susidoroti su situacija savo jėgomis, tačiau tai ne visuomet pavyksta, ir jūsų lūpose vis dažniau suskamba frazė: „Tiesiog nėra jėgų“.

Įsivaizduokite lauką, tačiau po gaisro ar mūšio. Žinoma, jame niekas neaugs ir nežydės metus, galbūt net ilgiau. Tačiau vėliau būtent jame išaugs pačios gražiausios gėlės, pati vešliausia žolė. Ši metafora jums padės ištverti sunkumus, patikėti, kad ateityje jūsų dar laukia ir džiaugsmas, ir laimė, ir meilė.

Nusipirkite tikrų gėlių. Geriausia turguje ir iš tokio žmogaus, kuris jums patiks ir atrodys viskuo patenkintas. Atrodytų, mistika, tačiau augalai iš tiesų geba priimti žmonių energiją ir atiduoti jiems savąją. Todėl gėlininkystė – vienas pačių naudingiausių, psichologų teigimu, užsiėmimų.

Kalnai

Tokie dideli, tvirti, uolėti, apsnigtomis viršukalnėmis ar apaugę miškais – šis peizažas jūsų vaizduotei patraukliausias.

Kalnas psichologijoje simbolizuoja tėvą, o tėvas – tai apsauga. Štai jos jums ir trūksta. Nepasitikėjimo savimi jausmas susiformuoja dar vaikystėje, tačiau gali būti gajus ir vyresniame amžiuje. Kartais tai lemia susiklosčiusios aplinkybės: ekonomikos krizės, terorizmas, epidemijos sukelia nerimo jausmą silpnos psichologijos žmonėms. Atsiranda troškimas, kad šalia būtų kažkas nepajudinamas, tvirtas, stiprus, didelis. Kaip kalnas.

Klausykitės vyresniųjų. Jų pasakojimai leis patikėti, kad gyvenimas – nuostabus, nepaisant nuolat iškylančių problemų.

Daugiau dėmesio skirkite smulkmenoms. Patirdami nerimą, pradėkite daryti ką nors nereikšminga, pavyzdžiui, sužinokite pyrago, kurį galėtumėte vakare iškepti, receptą. Dažnai būtent smulkmenos suteikia saugumo jausmą, pojūtį, kad viskas vyksta taip, kaip reikia.

Jūros krantas

Smėlis ir vien tik jūra, plytinti iki horizonto... Jūs vaikštinėjate pakrante klausydamiesi bangų mūšos ir įsižiūrėję į neaprėpiamą vandenų mėlį jaučiatės visiškai susilieję su gamta.

Jums trūksta laisvės ir gyvybiškai būtinos erdvės. Jeigu jūsų darbas susijęs su nuolatiniu bendravimu, vadinasi, tokiomis mintimis bandote apsisaugoti nuo emocinio perdegimo sindromo. O gal audringam jūsų temperamentui vienatvės kartais reikia labiau nei kitiems? Į jūros pakrantę dažnai veržiasi tie, kurių darbas susijęs su kūryba, ir žmonės, išgyvenę audringą gyvenimo laikotarpį.

Atsikelkite 15 minučių anksčiau už namiškius ir išgerkite kavos, žvelgdami pro langą, mėgaudamiesi vienuma. Ryte žmonės – kur kas imlesni, tad pirmosios emocijos dažnai išlieka visą dieną.

Dažniau vaikščiokite pėsčiomis. Sienos jus slegia. Gatvėje (juo labiau gamtoje) jūs atsipalaiduojate, gaunate teigiamų emocijų užtaisą.

Rinkitės mėlyną spalvą interjerui, kokį nors jums patinkantį paveikslą (tiks jūros peizažas). Tai suteiks išsvajotą laisvės pojūtį.

Namai, mielieji namučiai

Tai gali būti palapinė, trobelė ar patogus kotedžas. „Būti gamtoje – gerai. Tačiau būti name gamtoje – dar geriau“, – galvojate jūs.

Galbūt praradote harmonijos pojūtį, gyvenate tarsi pagal svetimą scenarijų, tačiau ir savojo neturite, jums sunku apsispręsti net dėl smulkmenų. Tai krizė. Kiekvieną žmogų krizė aplanko kelis kartus gyvenime. Ir tai nebaisu. Juk krizės esmė yra ta, kad stabtelėtume ir numatytume tolesnį gyvenimo kelią.

Praleiskite dieną vienumoje, neišeidami į gatvę, išjungę telefoną ir televizorių. Kai nepasieks išorės informacija, pradėsite bendrauti patys su savimi, geriau save pajusite ir suprasite.

Nupieškite savo gyvenimą. Popieriaus lape nubrėžkite tiesią liniją, pažymėkite joje skaičius 20, 30, 40, 50, 60 – tai jūsų metai. Parašykite šalia kiekvienų metų savo numatomus laimėjimus ar tiesiog užsiėmimus. Jeigu esate patenkinti savo planais – puiku, jeigu ne – pagalvokite, kaip juos pakoreguoti.