Tiesa, išlaikyti romaną paslaptyje gali būti sunkiau, nei atrodo. „Ar kolegos tikrai nepastebi, kad kažkas vyksta? Ar nebandote apgauti savęs, kad jie nieko neįtars, kol patys nepasakysite?“, - klausia knygų apie tarpusavio santykius autorė Stephanie Losee. „Dažniausiai aplinkiniai viską supranta anksčiau, nei įsimylėjėliai tai pripažįsta patys sau“, - sako ji. Bet tai nereiškia, kad paklaustas negalite išsiginti.

Nedemonstruokite savo jausmų

„Jei nenorite, kad nukentėtų jūsų profesinė reputacija, kontroliuokite save ir niekada nedemonstruokite savo jausmų“, - pataria S. Losee. Kaip jaustumėtės, jei užtiktumėte du bendradarbius, besiglamonėjančius prie kopijavimo aparato? Kartais toks elgesys netgi gali būti palaikytas seksualiniu priekabiavimu ir įrašytas į jūsų bylą.

Ar galima už pasimatymą mokėti darbo kortele?

„Šiam dalykui apibūdinti yra sukurtas specialus žodis, - sako S. Losee. – Tai vadinama sukčiavimu.“ Verslo pietūs yra viena, o pasimatymas – visai kas kita. Nepainiokite darbo ir asmeninių santykių, o tuo labiau neverskite darbdavio už juos mokėti. Niekada, nesvarbu, kiek kokteilių išgėrėte, nesusigundykite išsitraukti kreditinės darbo kortelės. Manote, niekas nesužinos? Nebūkite toks tikras. Kam rizikuoti?

Kaip elgtis, jei mylimasis – viršininkas arba klientas?

Jei susitikinėjate su viršininku, tai turi žinoti jo viršininkas, o jei vaikštote į pasimatymus su klientu, apie tai turite informuoti savo bosą. Ne paslaptis, kad tokie santykiai kartais padeda pasikelti atlyginimą ar palypėti karjeros laiptais, ir net tuo atveju, jei viską pasiekėte savo jėgomis, o ne per lovą, aplinkiniai gali manyti kitaip.

„Neikite pas vadovą kaip du išdykę mokinukai. Tegul eina tas, kas užima aukštesnę poziciją. Jis turėtų paaiškinti, kad įsimylėjote ir manote, kad viršininkui derėtų tai žinoti“, - pataria S. Losee. (Pastaba: nepasakokite detalių!)

O jei jis – jūsų pavaldinys?

Jei jūs – vadovas, o jis – pavaldinys, greičiausiai kažkuriam iš jūsų bus suteiktos kitokios pareigos ar pozicija. „Tikėtina, kad nebebūsite mylimojo viršininku ar pavaldiniu“, - sako S. Losee. Maždaug trečdalyje visų įmonių tokie santykiai yra nerekomenduojami ar draudžiami. Paklauskite savęs, ar jūsų romanas yra vertas galimų pasekmių, tarp kurių yra ir darbo praradimas.

Visgi S. Losee nesako, kad tokie romanai visada baigiasi ašaromis; viršininko-pavaldinio santykiai yra patys rizikingiausi, bet jie du kartus dažniau nei kitų kolegų santykiai baigiasi vestuvėmis. S. Losee mano, kad taip yra dėl to, kad viršininkai ir pavaldiniai stengiasi nerizikuoti - nebent yra įsitikinę, kad tai tikra meilė. Bet būkite atsargūs, nes jei paaiškės, kad tai nebuvo tikra meilė, galite prarasti ir darbą, ir mylimąjį.

Pietų ir kavos pertraukėlės

„Ne taip svarbu, su kuo pietaujate ir geriate kavą, - sako S. Losee. – Svarbiau, su kuo to nedarote.“ Pietų pertraukos ir kavos pertraukėlės - tai laikas, kai bendradarbiai stiprina savo ryšį. „Neatsiribokite nuo kolegų, nes iš jų gaunate informacijos ir paramos“, - sako ji. Pietaukite su bendradarbiais, vakarieniaukite su mylimuoju.

Atvykimas ir išvykimas

Kartu praleidę naktį, atvykstate į darbą pusvalandžio skirtumu? Išeinate iš darbo atskirai, nors einate į pasimatymą? Jei taip, jūs elgiatės teisingai. „Saugokite savo reputaciją“, - pataria S. Losee. Tai ypač svarbu santykių pradžioje, kai dar nežinote, ar tarnybinis romanas bus tik trumpas nuotykis, ar rimti santykiai. Žinoma, po kurio laiko, kai visi jau seniai žinos apie jūsų romaną, toks elgesys gali atrodyti truputį juokingai. Manote, niekas nepastebi, kad vilkite tais pačiais drabužiais, kaip vakar? Pagalvokite dar kartą.

Darbinis elektroninis paštas

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad elektroniniai meilės laiškeliai yra mieli, nekalti ir praskaidrina dieną. Bet būkite atsargūs. „Darbinis elektroninis paštas yra įmonės nuosavybė, ir vadovai net nebesistengia apsimesti, kad jo netikrina“, - įspėja S. Losee. Jai netgi yra tekę konsultuoti poras, kurioms buvo pateiktos visų jų santykių išklotinės. Tikriausiai nenorėtumėte atsidurti jų vietoje?

Įmonės vakarėliai

Gal, kad neišsiduotumėte, būtų saugiau į juos išvis nevaikščioti? Taip, gal ir saugiau, bet nenaudinga karjerai. Eikite, bet išgerkite tik vieną alkoholinį kokteilį, laikykitės atokiau vienas nuo kito, bendraukite su kolegomis ir vaišinkitės nemokamais užkandžiais. Jei žadate kartu praleisti naktį, iš vakarėlio išeikite ne tuo pačiu metu.

Kaip elgtis, jei varžotės dėl paaukštinimo ar projekto?

Tokia situacija gali susiklostyti, jei abu dirbate tame pačiame skyriuje ir užimate vienodas pareigas. Kaip elgtis? „Yra du keliai – varžytis (‚tegul laimi tas, kuris vertesnis“), arba užleisti vietą mylimajam“, - sako tarnybinių romanų ekspertė ir knygų autorė Lisa Manniero. Poros, kurių santykiai yra rimti, turėtų būti itin atsargios. Jei nesate tikri, kad jūsų santykiai atlaikys konkurenciją ir nuoskaudos riziką, vienas jūsų turėtų užleisti vietą kitam.

O jei išsiskirsite?

„Elkitės kaip suaugę. Neįvelkite kitų žmonių. Išlaikykite orumą“, - pataria S. Losee. Bet ką daryti, jei buvęs mylimasis atsisako bendradarbiauti? „Pasiūlykite susitikti ir pasikalbėti, - sako ji. – Žmonės, kurie nutrūkus tarnybiniam romanui elgiasi kaip maži vaikai, tiesiog nori, kad būtų pripažintas jų skausmas.“ Priminkite, kad būdami kartu stengėtės išlaikyti profesionalų įvaizdį, ir kad išaiškėjus paslaptims, kurias taip saugojote, jūs abu galite smarkiai nukentėti. Ir nepamirškite popierinių nosinaičių.

O jei susižadėsite?

Sveikiname! Jei jau susižadėjote, nebėra prasmės slėpti savo santykių. Tik būkite pasiruošę kelti dideles vestuves, nes jose norės dalyvauti visa įmonė! Jei nenorite didelės puotos, vadovaukitės taisykle „visi arba nė vieno“: jei negalite pakviesti visų bendradarbių, nekvieskite nė vieno. Ir jokių išimčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)