1. Nebijokite!

Kodėl amerikietės prie kavos puodelio lengvai aptarinėja vyrų atlyginimus, o yra šalių, kur tai atrodo amoralu, žmogus niekada nesutiktų atskleisti šios paslapties.

Kalbėti apie savo pajamas sunku ir todėl, kad mes nesąmoningai save vertiname ir lyginame su kitais. Mažai uždirbančiam ir nepakankamai save vertinančiam žmogui tai gali būti ganėtinai skausminga. Ir priešingai, didelės pajamos gali erzinti pavyduolius, o visuomenėje, kur stipriai išreikštas nusikalstamumas, tai gali kelti pavojų. Kad ir kaip paradoksaliai skambėtų, sunkiausia aptarti pinigus būtent su tais, kurie mums juos moka.

2. Adekvačiai save įvertinkite

Pradžiai pasistenkite blaiviai įvertinti savo „vertę“, tai yra rinkoje egzistuojančius pasiūlymus. Jeigu specialistams su jūsų patirtimi ir žiniomis siūloma vidutiniškai 15 procentų daugiau nei jūs gaunate, galima prašymą grįsti taip: nuo to laiko, kai man buvo nustatytas šis atlyginimas, situacija rinkoje pasikeitė, todėl aš norėčiau, kad mano pajamos būtų prilygintos rinkos vidurkiui.

Žinoma, šioje vietoje turėtumėte pateikti faktus, todėl apsirūpinkite jūsų žodžius įrodančia informacija. Taip pat nepamirškite būti punktualūs, laikykitės nustatytų užduočių terminų, imkitės sudėtingų darbų. Kuo geriau atliksite savo kasdienį darbą, tuo logiškiau atrodys derybos dėl paaukštinimo pareigose ar atlyginimo padidinimo.

3. Teisingai pasirinkite laiką

Kaip prašyti pakelti atlyginimą? Nepakanka vien tik norėti, labai svarbu atsižvelgti į jūsų įmonės to meto finansines galimybes. Ar jūsų įmonė turi resursų, kad galėtų patenkinti jūsų prašymą? Yra keletas korektiškų momentų, kai galima susitarti dėl pakėlimo. Geriausia tai daryti įmonei palankiais laikotarpiais.

Kitas variantas – pasistenkite sužinoti, kada įmonė tvirtina biudžetą kitiems metams. Priešingu atveju vadovybė turės nenuginčijamą kozirį, esą, viskas jau patvirtinta. Specialistai pataria šį delikatų klausimą aptarti labiau į savaitės pabaigą ir antroje dienos pusėje. Tikrai nepatariama prašyti priedo atlyginimų dieną.

4. Palenkite bosą savo naudai

Stenkitės būti geranoriški, šypsokitės, patogiai atsisėskite, palaikykite su oponentu akių kontaktą. Jūsų nusiteikimas ir povyza turi transliuoti pašnekovui: jūs atėjote ne reikalauti, ne prašyti, ne maldauti, o aptarti.

5. Pagrįskite savo prašymą

Jeigu jūsų atlyginimas yra pakankamai didelis, tačiau jums vis tiek norisi daugiau, išreikškite savo pasirengimą prisiimti naujas užduotis. Darbo užmokestis didinamas priklausomai nuo verslo sąlygų ir atsižvelgiant į rezultatus. Trumpai išdėstykite, kaip visą tą laiką nuoširdžiai ir atsakingai darbuojatės, kaip tai atsiliepė jūsų skyriaus ir visos įmonės rezultatams.

O svarbiausia, nepamirškite paminėti, kokios jūsų idėjos ir projektai padės optimizuoti rezultatus ir pelną. Universali augimo formulė atrodo taip: „Aš prašau, o mainais gali suteikti papildomus privalumus“. Priešingu atveju jūsų pokalbis atrodys tarsi užgaida: noriu gauti daugiau pinigų, darydamas tą patį darbą. Pabaigai pasakykite, kokį konkrečiai atlyginimą norite gauti, tačiau nepamirškite, kad suma turi atitikti rinkoje susiklosčiusią situaciją.

6. Tiesiai iškelkite klausimą

Jeigu jūsų pateikti argumentai nepasirodė įtikinantys, paprašykite paklausti tiesiai – ką galite padaryti, kad gautumėte daugiau? Jeigu viršininkas pažadės „pagalvoti“, pasitikslinkite, kada konkrečiai galima grįžti prie šio pokalbio.

7. Atsisakymas

Surizikuoti ir negauti to, ko nori – pakankamai įprasta darbo proceso dalis. Labai retai neigiamo atsakymo priežastys būna asmeninio pobūdžio. Dar daugiau, vadovybė gerbia žmones, kurie nebijo ryžtingų žingsnių ir yra pasirengę rizikuoti. Nenuleiskite rankų. Gali būti, kad šiuo metu kompanijos galimybės tikrai yra ribotos.

Parenkite dirvą kitam „raundui“: periodiškai priminkite apie save ir savo pasiekimus, taip pat leiskite suprasti, kad tam tikras finansinis paskatinimas leistų jums padaryti dar daugiau. Nieko gėdingo, jeigu po pusmečio grįšite prie pokalbio dėl atlyginimo pakėlimo.

8. Kaip daryti nereikia

Pagrindinė ir labai dažna klaida – ateiti pas viršininką ir sakyti: „Noriu gauti daugiau, nes dabar turiu paskolą mašinai/vaikų/remontą/ambicijų“. Tai pats tiesiausias kelias į neigiamą atsakymą be teisės į apeliaciją. Dar daugiau, tai tik dar labiau pablogins jūsų situaciją įmonėje.

Viršininkui gali pasirodyti, kad jūs esate nepatenkinti savo darbu ir nenoriai jį atliekate. Tarp kitų klaidingų taktikų vertėtų paminėti šantažą („Jeigu jūs man nepakelsite atlyginimo, aš išeisiu iš darbo!“), lyginimą su kolegomis („Viktoras dirba blogiau ir mažiau už mane, tačiau gauna daugiau!“) arba užuominą apie konkurentus („O štai bendrovėje „n“ siūlo du kartus daugiau!“).

Taip pat neprašykite didesnio atlyginimo ir tuomet, kai matote, kad viršininkas prastos nuotaikos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)