JAV universiteto mokslininkai atliko pirmąjį mokslinį tyrimą, kurio metu buvo tiriamas tam tikrų profesijų „baisumo“ lygis, apklausiant 1 300 tyrimo dalyvių.

Klounai atsidūrė TOP 10 sąrašo viršuje, o po jo sekė gyvūnų iškamšų gamintojai ir sekso prekių parduotuvių savininkai.

Mokslininkai išsiaiškino, kad dviprasmiškumas ir neaiški grėsmė yra vienas didžiausių veiksnių, sprendžiant, kas kelia nerimą. Mokslininkai spėja, kad būtent dėl to klounai žmonėms yra tokie baisūs.

Tyrime rašoma: „Mes patiriame nerimą, kai žmonės elgiasi ne pagal mums įprastas žmogiškąsias normas, kai jie nekalba. Taip pat prisibijome žmonių, kurie jaučia potraukį dalykams, susijusiems su mirtimi arba neįprastu seksualiniu elgesiu.“

Apklausoje dalyvavusių žmonių taip pat buvo paklausta, kokius hobius jie laiko nepriimtinais ir keliančiais baimę, ir šiuo atveju į sąrašo viršų iškilo daiktų kolekcionieriai. Lėlių, vabzdžių, roplių ar kūno dalių kaip dantų, kaulų ar nagų kolekcionavimas laisvalaikiu buvo matomas kaip labiausiai nepriimtinas.

Taip pat hobiai, kurių metu kažkas yra stebima, buvo daugelio minimi kaip keisti. Pavyzdžiui, paukščių stebėjimas.

Mokslininkai teigia, kad mūsų „nerimo jutiklis“ yra aktyvuojamas, kai bandome nuspėti ar žmogus, turintis neįprastą pomėgį ar profesiją, turi blogų ketinimų. Neįprastas elgesys (pavyzdžiui, darbas neįprastomis valandomis) gali prie to prisidėti. Tai turbūt paaiškina, kodėl taksi automobilių vairuotojai ir šiukšlių surinkėjai pateko į TOP 10 sąrašą.

Profesorius Francis‘as McAdrewsas užbaigė: „Viskas, ką šio tyrimo metu išsiaiškinome, palaiko teoriją, kad tai, ką mes suvokiame kaip „baisus“ ar „gąsdinantis“, yra susiję su grėsmės dviprasmiškumu. Kitaip tariant, kai tiksliai nežinome, ar mums tam tikrą profesiją dirbantis ar tam tikru hobiu užsiimantis žmogus tai daro turėdamas blogų ketinimų.“

Pilnas baimę keliančių profesijų TOP 10:

1. Klounai.
2. Gyvūnų iškamšų gamintojai.
3. Sekso žaislų parduotuvių savininkai.
4. Laidotuvių namų savininkai.
5. Taksi automobilių vairuotojai.
6. Dvasininkai.
7. Valytojai.
8. Šiukšlių surinkėjai.
9. Apsaugos darbuotojai.
10. Rašytojai.