Jei valgysite picas, sumuštinius, kitą greitą maistą, netaisyklingai ir per daug sėdėsite biuro kėdėje, užsidarysite savo kiaute, stresas ilgainiui gali pavirsti ir depresija.

Žinoma galybė puikių būdų susitvarkyti su taip kamuojančiu stresu, į kuriuos netrukus ir pasinersime. Tačiau labai svarbu uždegti raudoną šviesą kai kuriems itin pavojingiems, visiškai neefektyviems ir tiesiog siaubingiems būdams susitvarkyti su stresu. Jei dėl kažkurio iš šių jaučiatės kalti, dar tikrai nevėlu kažką pakeisti.

Apačioje atskleidžiame septynis prasčiausius būdus susitvarkyti su stresu.

1. Delsimas

Komediantas Jim Gaffigan yra labai gerai paklausęs apie delsimą: „Ar kada nors Jums būna taip, jog turite labai daug darbų, tačiau vietoj to nusprendžiate geriau pasnausti?“

Kol dauguma mūsų tikriausiai neišdrįstų sau leisti nusnausti darbe, į šalį numetant taip spaudžiančius uždavinius, nors tai – vienas pačių dažniausių būdų tvarkytis su tuo. Arba, dar aiškiau, tiesiog nesitvarkyti su stresu. Kaip Jennifer Nelson, „Think BeyondPens.com“ savininkė pabrėžia, „Vengimas kažkada vis tiek prisliūkins ir pradės kenkti Jūsų asmeniniam gyvenimui.“ Pridursime, jog tik atidėliojimas yra neišvengiamas. Galiausiai vis tiek turėsite susitvarkyti su to sukeltu stresu. Tiesiog tuo metu jau, ko gero, turėsite savyje įsitaisiusią opą.

Patikėkite, yra ir geresnis būdas. Susidūrus su varginančia užduotimi, svarbiausia – būti nuoširdžiu kalbant apie laiko tarpą, kurį užtruksite ją įvykdant. Dabar pat atsisėskite ir susidėliokite dienotvarkę visko, ką turite nuveikti. Galite nustebti pamatę, kad vis dėlto nėra tiek jau daug darbų, kiek galėjote įsivaizduoti. Kitas žingsnis – veikite iškart.

2. Kitų kaltinimas

Pirmiausia, tampate stresuotu, o tada pradedate atsilikinėti. Tokiu būdu labai greitai pradėsite pergyventi dėl savo darbo vietos saugumo. Taip nutinka nuolatos. O dažniausia to iššaukiama reakcija – visų aplinkinių kaltinimas, manant, kad taip atrodysite geriau. Tiesa ta, kad tai tėra bjaurus įprotis, linkęs atspindėti daugiau negatyvumo jumyse nei bet kuriame kitame asmenyje.

Gert Hattingh, CTO dizaino namuose „oneclickhere“ patyrė šį įprotį savu kailiu: „Vienas projektų vadovas, su kuriuo man teko dirbti ankstyvose savo karjeros etapuose, įgudusiai mėtė visus po autobuso ratais, kol VP įstojo pagelbėti.“ To rezultatas? „Šis ėjimas sukėlė daugiau streso ir, dėl jo protrūkių, pasibaigė to žmogaus perkėlimu į kitą skyrių.“

Vietoj pagalių kišimo į kolegų ratus, G. Hattingh siūlo palikti stresą biure. Palikite laiką po darbo valandų ir susifokusuokite ties šeima, draugais ir atsipalaiduokite. Taip stresas nedidės ir nelies santykių su kolegomis.

3. Streso parsinešimas namo

Dar vienas pašalinis streso efektas – parsinešti jį namo, pas šeimą, o tai gali labai paveikti santykius su jais. Blair Koch, „The Alternative Board Denver West“ generalinis direktorius teigia išmokęs pamoką savu kailiu: „Būti verslo įkūrėju reiškia darbą su žmonėmis.“ Ji sako „kai esate stresuotas, baisiausias dalykas, kurį galite padaryti, tai išsilieti ant žmonių, kurių gyvenime jums reikia labiausiai (pvz. kolegų, šeimos, draugų, šeimos).“

Vietoj to, kad stresas darytų tiesioginį poveikį jūsų taip branginamiems santykiams, naudokite šiuos ryšius, kad atsikratytumėte streso sukurtų nemalonumų. Šeimos nariai ir draugai dažnai yra puikūs klausytojai ir neretai išties Jums pagalbos ranką, taip siekiant priimti geriausius sprendimus. Tai padės jums išspręsti stresines situacijas ir puoselės labai branginamus santykius.

4. Nesveikas maitinimasis

Jei nuspręsite ieškoti privilegijų, kurias siūlo technologijų bendrovės, jūs tikrai kažkur pačiame sąrašo viršuje aptiksite aprūpinimą maistu, pilnus šaldytuvus gazuotų gėrimų ir perpildytus greito maisto užkandžių barus. Nors tai gali atrodyti itin naudinga darbuotojams, tiesa slypi tame, kad nesveiki užkandžiai ir cukraus prisotinti gėrimai netrukus pakenks jūsų sveikatai ir suformuos žalingus įpročius.

Jei tarsi kokį amžiną variklį vartojate greitą maistą ir kofeinu prisodrintus gėrimus, kurie padeda jums ištverti dieną, vėliau tokį įprotį gali būti sunku sulaužyti. Šis straipsnis gali patarti, kaip atsikratyti priklausomybės gazuotiems gėrimams. Kitas patarimas – vietoj nesveikų saldžių užkandžių ir gazuotų gėrimų rinktis natūralius vaisius (pakankamai cukraus yra obuoliuose, bananuose ir mango vaisiuose) ir sultis (su vandeniu), o vietoj sūrių keptų užkandžių – riešutus ir sėklas. Laikytis sveikesnės dietos pradžioje gali būti sunku, bet dėl geresnės sveikatos (įskaitant mažesnį streso lygį) verta pasistengti.

Barry Level, skaitmeninės „Levy Online“ agentūros savininkas, yra vienas iš siekiančiųjų savo įstaigoje sudaryti sveikesnio maisto galimybes. „Prieš keletą mėnesių ėmėmės bendrų pastangų siūlydami sveikesnį maistą.”, sako jis. „Pavyzdžiui, vietoj M&M prekiavome razinomis ir džiovinta jautiena, atsisveikinome su „Ding Dong“ keksiukais ir „Ho – Ho‘s“ pyragaičiais, o mūsų šaldytuvai prigrūsti negazuoto vandens buteliais“. Jei sudomino toks pasirinkimas, pasakykite savo darbdaviui, kad ir jūs norėtumėte turėti sveikesnes galimybes. Tai, viso labo, mažmožis, turėsiantis didžiulį poveikį.

5. Vėlyvas darbas

Carrie Aulenbacher sako „Manau, kad blogiausias būdas suvaldyti stresui – užsibūti darbe. Žinoma, darbus reikia atlikti laiku, bet jeigu jūs ir taip patyrėte daug streso, pasilikimas po darbo vakarais ar atvykimas į darbą savaitgaliais, tik padidins stresą.“ Negalime nesutikti. Tikrai užduočių neatliksite gerai, jei sėdėsite darbe ilgais vakarais ar dirbsite prilipę prie kompiuterio namie. Jūs tiesiog persidirbsite ir perdegsite.

Tad kaip spręsti šią problemą? Jau kalbėjome, kaip svarbu įtampą palikti darbe. Rašytojas apie finansus David Bakke iš „MoneyCrashers.com“ pastebi, kaip svarbu mankštintis ir turėti asmeninio laiko, nors ir įspėja: „Jei jums nepriimtina nei joga, nei meditacija, daryti kažką, kas tinka jums.“ Eikite pasivaikščioti. Žaiskite sportinius žaidimus. Skaitykite knygą. Palįskite po dušu. Aiškus protas ir pailsėję kūnas gali nuvesti labai toli.

6. Nepakilimas nuo darbo stalo

Vakaroti įstaigoje praleidus ten visa dieną nėra pats geriausias būdas malšinti su darbu susijusį nerimą. „ReputationManagement.com“ steigėjas ir prezidentas Bill Fish šį atvejį paaiškina kuo puikiausiai. „Blogiausias būdas jūsų stresui ir darbo krūviui valdyti“, sako jis „niekada nepalikti savo kubo. Savo akimis mačiau, kaip žmonės panirdavo biure ir neišeidavo iš jo, nepietaudavo, ką jau kalbėti apie atsigėrimą ar ėjimą į vonios kambarį. Tarsi jie norėtų likti kokone, idant galėtų išvengti išorinio pasaulio.“ Kai kurie iš man žinomų kūrėjų jaučiasi kalti dėl to.

„Supraskite mane teisingai“, tęsia jis, „darbas gali kelti stresą ir jis yra svarbus stogas virš tavo galvos.“ Bet net darbe reikia išlaikyti pusiausvyrą. Nors penkias minutes per valandą paskaitykite ką nors malonaus. Ir visai nesvarbu, ar tai bus kas nors apie jūsų mėgstamą sporto komandą, ar televizijos šou, jūsų smegenims reikia pailsėti. Gerkite daug vandens ir kasdieną eikite papietauti. Būsite produktyvesnis, jei savo smegenims leisite persijungti.“

7. Priklausomybės

Koks yra baisiausias streso valdymo darbe būdas? Vykdomoji „Enerpace“ trenerė Elene Cafasso perspėja „Blogiausias ir dažniausias būdas žmonėms suvaldyti stresą – savo priklausomybę praktikuoti išoriniame pasaulyje: maistas, cigaretės, alkoholis, narkotikai, žaidimai, lošimai, socialinė žiniasklaida, televizija ir t. t.“ Ji mano, kad daugeliu atvejų mes tampame priklausomybių kultūros dalimi. Vyriausioji vykdomosios valdžios pareigūnė Blair Koch vadina tai „Pirmu bandymu prarasti dėmesį savo karjerai.“

Esmė tame, kad panyrant į priklausomybių liūną gali atrodyti, kad tai padeda numalšinti kažin kokį alkį – galiausiai tai išvystys jumyse priklausomybes. Psichiatrė ir asmeninė patarėja Kathryn Gates iš „Gates Therapy“ pataria išsiugdyti taip vadinamus „stresą žudančius gebėjimus“, gebėjimus, kurie išugdo problemos suvokimą, jos analizę ir netgi laiko praleidimą su augintiniu.

Gebėjimas tinkamai suvaldyti stresą dienos pabaigoje gali atverti puikias jūsų karjeros galimybes. Taip šiandieniams ir potencialiems savo darbdaviams tapsite produktyvesni ir patrauklesni. Susipažinkite su septyniais niekam tikusiais streso valdymo būdais ir eikite laimingesniu bei sveikesniu IT karjeros kūrimo keliu.