Naujo darbdaviams anonimiškai vertinti sukurto projekto www.asvertinu.lt vadovas Vytenis Pakėnas teigė, kad blogas vadovas vis dažniau nusveria ir gan didesnį atlyginimą.

„Pinigai gali motyvuoti tik kurį laiką. Jeigu jūsų darbdavys nemoka elgtis ar yra destruktyvus, ilgai netversite. Nebent jums tai patinka. „AšVertinu“ reitinge mes išskyrėme darbo kultūros skiltį, kurioje – ir darbdavio vertinimas. Prieš darbo pokalbius svarbu atsiversti mūsų reitingą ir pažiūrėti, ką darbuotojai mano apie vadovą. Jeigu reitingas – žemas, galėsite apie tai paklausti per darbo pokalbį“, - sakė V. Pakėnas.

Naujojo projekto reitinge įmones vertinti gali tik esami ar buvę darbuotojai, kurių anonimiškumą saugo ir projekto politika, ir įstatymai. Būtent tai užtikrina rezultatų patikimumą.

„Mes tiesiog norime, kad tik rezultatų atėjęs pažiūrėti žmogus neužmirštų įvertinti savo darbo. Mūsų reitingas skirtas darbuotojams ir darbdaviams, o šią aplinką kuriame patys. Esame atsakingi, todėl patys irgi vertiname“, - sakė V. Pakėnas.

Bet kaip jis pabrėžė, reitingas gali padėti tobulėti darbdaviams, bet jų tobulais nepavers. To turi norėti pats žmogus.

O kol vadovai nuspręs keistis, darbuotojams dar teks išgyventi sunkių akimirkų. Pateikiame 9 dažniausiai pasitaikančius blogo vadovo bruožus.

1. Jis pasirenka vieną mėgstamiausią darbuotoją ir nekreipia dėmesio į jo rezultatus. Net jeigu jis dirba mažai, o rezultatai – gerokai prastesni už kolegų, pats vadovas suranda pateisinamų priežasčių. Taip jis ignoruoja ar liaupsina išrinktuosius, o kitus diskriminuoja. Įprastai toks vadovas pamėgsta pataikūnus, kurie raportuoja viską, kas tik nutinka.

2. Jis nebendrauja ir netgi nekalba apie lūkesčius, tikslus. O kai pradeda kalbėti, keičia savo nuomonę dažniau nei kojines, taip išbalansuodami darbuotojus. Taip prasideda priekaištai, kad reikėjo darbą atlikti anksčiau, nors per paskutinį pokalbį jums buvo nurodyta kita data.

3. Kalba garsiai, nemandagiai, o kritika skrieja be sustojimo. Daugumai, turbūt, jau yra tekę susidurti su tokiais vadovais. Jie nesivargina suteikti erdvės darbuotojams sureaguoti į kritiką ar aštrius komentarus. Tokie vadovai labiau linkę užguiti darbuotojus, o tada po kurio laiko susidaro grandinė: vieni darbuotojai ima jaustis viršesni už kitus, nes pastaruosius dažniau kritikuoja.

4. Prisiima visus gerų rezultatų nuopelnus. Jeigu komandinis darbas pavyko ir kolektyvo rezultatai – geresni nei reikalauta, norite pasidžiaugti. Bet blogas vadovas jums neleis. Egzistuoja ir tokių, kurie tiesiog prisiima nuopelnus sau. Kitaip tariant, visa kas gera – vadovo nuopelnas, o klaidos – darbuotojų.

5. Nereaguoja į gerus rezultatus. Labiau į kritiką linkę darbdaviai neretai užmiršta, kad darbuotojus reikėtų pagirti. Jeigu praleidžiami maži pasiekimai, galbūt dar galima ir suprasti, nors ir tai – didžiulė klaida. Tačiau blogi vadovai nesveikina ir už labai aukšto lygio pasiekimus. Juk jeigu gerai dirbi – taip ir turi būti.

6. Nesileidžia į diskusijas ir nepriima konstruktyvios kritikos, kuri leistų greičiau siekti tikslų. Blogi vadovai tiesiog negali sutikti su darbuotojų prieštaravimais ar kitokiomis nuomonėmis. Įprastai pokalbiai apie tikslus tik erzina darbuotojus, nes šie neturi jokios galimybės išreikšti savęs.

7. Neužmiršta klaidų. Vienas nemaloniausių blogų vadovų bruožų – nuolatinis darbuotojų klaidų priminimas. Jie nuolat ieško, kodėl galėtų apkaltinti darbuotoją ir net jeigu per susitikimą trumpam nuklydo nuo šios temos, būtinai prie jos grįš. Įprastai tokie vadovai prastesnius rezultatus iškart nurašo ant darbuotojų pečių.

8. Neturi kompetencijos. Dirbti su vadovu, kurio kompetencija ir įgūdžiai – mažesni nei darbuotojo, itin sudėtinga. O jeigu dar trūkumus pradeda slėpti išpūsdamas povyzą, situacija tampa tik dar blogesnė. Tačiau kompetencijos ir įgūdžių trūkumą galima pašalinti mokymusi ir jeigu vadovas nėra linkęs mokytis, bet yra įsitikinęs, kad priima tik teisingus sprendimus – belieka pareikšti užuojautą.

9. Nevyko pažadų. Sulaukėte žinios apie laukiančias premijas, o štai po vieno karto jų nebeliko. Pažadėjo didelę dovaną už pasiektus rezultatus, bet paaiškėjo, kad tai – 20 eurų čekis į prekybos centrą. Tai – vienas prasčiausių bruožų, kokį tik gali turėti vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)