Štai keli psichologų patarimai

1. Metaforoje „valia panaši į raumenį“ yra tiesos, nes savikontrolę galima sustiprinti reguliariais pratimais. Tyrimai parodė, kad dalyvių savikontrolei padidinti užteko vos dvi savaites trukusių pratybų. Tad suformuluokite nedidelę, bet valios reikalaujančią užduotį, ir treniruokitės. Tai gali būti ir toks paprastas dalykas, kaip pastangos nesikūprinti, ir sudėtingesnė užduotis, pavyzdžiui, reguliarus sportas. Nereikia iš karto užsibrėžti didžiulio tikslo. Svarbiausia jo nepamiršti ir būti nuosekliam.

2. Savikontrolę stiprina miegas ir poilsis. Jei jaučiatės išsekęs ir nekyla rankos nieko daryti, pirmiausiai paklauskite savęs, ar išsimiegate?

3. Paprastai mūsų valia dienai baigiantis nusilpsta. Taip nutinka vėlgi dėl nuovargio. Turėkite tai omenyje ir stenkitės atitinkamai koreguoti savo elgesį.

4. Tyrimai rodo, kad valią stiprina teigiamos emocijos. Pasirūpinkite, kad jus suptų daiktai ir žmonės, tarp kurių jums gera būti.

5. Pasiruoškite veiksmų planą. Tai turėtų atrodyti taip: „Situacijoje X darysiu Y, kad pasiekčiau tikslą Z“, arba „Jei nutiks taip, aš elgsiuosi šitaip...“ (numatykite galimas kliūtis). Šio plano tikslas yra palenkti aplinkybes savo naudai ir sumažinti tikimybę suklysti.

6. Pasirodo, valia yra susijusi ir su gliukozės kiekiu kraujyje. Tyrimai parodė, kad vos vienas veiksmas, kuriam atlikti reikėjo valios, sumažino gliukozės kiekį kraujyje, o kartu su gliukoze išseko ir valios atsargos. Įdomu tai, kad šį valios sumažėjimą padėjo atstatyti stiklinė cukrumi saldinto limonado. Tad neleiskite, kad kraujyje sumažėtų gliukozės, nes kartu su ja dings ir valia. Norėdami atstatyti gliukozės kiekį, suvalgykite vaisių.

7. Turėkite omenyje, kad socialinės situacijos gali pareikalauti kur kas daugiau valios pastangų, nei manote. Jūsų valios klodai ima sekti, jei turite elgtis taip, kaip yra socialiai priimtina, o ne taip, kaip tą akimirką norėtųsi (pavyzdžiui, esate intravertas, bet turite elgtis ekstravertiškai; kalbėdamas su bosu turite prikąsti liežuvį, nors norėtųsi viską išrėkti, etc.). Šios socialinės situacijos netgi gali padidinti tikimybę, kad tolesnėse situacijose pasakysite ar padarysite kažką, ko paskui gailėsitės. Bendravimui su žmonėmis reikia savikontrolės, todėl apmąstykite 1-6 punktus.

8. Savikontrolė labai priklauso ir nuo motyvacijos. Jei ji stipri, mes turėsime valios net būdami alkani ir išsekę nuo nemigos. Tai sunku, bet įmanoma. Šį dalyką puikiai žino tie, kas turi vaikų. Didžiausias valios priešas yra trumpam užplūdę (laikini) jausmai. Susitelkite ties ilgalaikiais tikslais, prisiminkite savo vertybes ir įgyvendinkite savo tikslus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)