Žinoma, draugystė su viršininku (-e) turi savų privalumų. Nors norėtume manyti, kad dirbame egalitarinėje sistemoje, tačiau realybė tokia, kad jei viršininkas (-ė) laikys jus draugu (-e), tikėtina, kad jis (ji) patikės jums daugiau informacijos, išleis norimų atostogų ar leis dirbti lanksčiu grafiku, o gal – ir tai yra svarbiausia – skirs jums svarbiausias užduotis ar projektus.

Juk visi mes esame žmonės, o žmonėms būdinga su patinkančiais žmonėmis elgtis maloniau, nei su kitais. „Jei jus sieja artimi santykiai su aukštą poziciją darbe užimančiu kolega, jūs galite tikėtis paaukštinimo, geresnės reputacijos ar prieigos prie naudingos informacijos“, – sako EDHEC verslo mokyklos profesorė Monique Valcour iš Prancūzijos.

Tad kaip suprasti, kada draugauti su viršininku (-e) gerai, o kada pernelyg rizikinga? Ekspertų nuomone, atsakymas priklauso nuo kelių veiksnių.

1. Ar jūs buvote draugai iki to laiko, kai jis arba ji iškilo į vadovaujančią poziciją?

„Lengviau, kai viršininkas (-ė) tampa draugu (-e), nei kai draugas (-ė) tampa viršininku (-e)“, – sako organizacinės psichologijos specialistas Benas Dattneris, parašęs knygą „The Blame Game: How the Hidden Rules of Credit and Blame Determine our Success or Failure“ („Kaltės žaidimai: kaip slaptos pagyrimų ir kaltinimų taisyklės nulemia mūsų sėkmes ir nesėkmes“).

Pirmuoju atveju, kai draugas ar draugė tampa jūsų vadovu (-e), judviem reikia sąmoningai išlaikyti vaidmenų aiškumą. Paklauskite savęs: „Kaip dabar žiūriu į šį žmogų? Koks bus mūsų santykis?, – siūlo M. Valcour. – Vadovaukitės vidiniu jausmu, kada jaučiatės jaukiai ir patogiai, o kada – ne.“

2. Ar draugiški santykiai užsimezgė dėl to, kad iš tiesų gerai sutariate, ar jūs pasistengėte susidraugauti, nes tai gali būti jums naudinga?

„Jei jūs išties giminingos sielos, jaučiate nuoširdžią simpatiją ir norite užmegzti socialinį ryšį, tokius santykius, manau, visai verta puoselėti – taip, kaip bendraujama su bendradarbiais, – siūlo B. Dattneris. – Bet nepatarčiau imtis kažkokių kitokių, didesnių pastangų, nei bendraujant su paprastu kolega.“ Santykiai, pagrįsti galios žaidimais, vargu ar bus tvirti, ir kyla didesnė nemalonios baigties rizika, ypač jei viršininkas (-ė) pajus, kad artimo bendravimo siekiate mėgindami paspartinti savo karjerą.

3. Ar ketinate pasikalbėti su savo viršininku (-e) apie vadovo ir pavaldinio santykius, kad ribos būtų aiškios?

Jei santykiai pakito ir iš draugų-kolegų jūs virtote vadovu (-e)-pavaldiniu (-e), patartina atvirai pasikalbėti apie tai, kaip neperžengti ribų. Netgi galima aiškiai apibrėžti savo poziciją: „Dabar kalbu kaip tavo draugas (-ė)...“ arba „Kaip tavo pavaldinys (-ė), sakau...“ Nors tai atrodo dirbtinoka, bet yra gana veiksminga. Vis dėlto negalima nuneigti fakto, kad draugiški viršininko-pavaldinio santykiai gali būti sudėtingesni, nei santykiai su kitais draugais.

Draugams galima išsipasakoti apie asmeninio gyvenimo džiaugsmus ir liūdesius arba pasiskųsti bendradarbiu, su kuriuo nesutariate. Bet ar derėtų taip pat laisvai išsilieti savo bosui? „Kaskart dalindamiesi su savo viršininku (-e) asmeninio pobūdžio informacija, nepamirškite, kad jis (ji) yra ir jūsų draugas (-ė), ir viršininkas (-ė). Pasistenkite nieko nekomplikuoti.“

4. Kaip reaguos jūsų bendradarbiai, supratę, kad esate boso numylėtinis (-ė)?

Tikėtina, jog jie ims nerimauti, kad draugystė su bosu jums gali užtikrinti ypatingą padėtį, ir ims jūsų nekęsti. „Kontroliuokite sprendimus, kuriuos priima viršininkas (-ė) – įsitikinkite, kad jums nėra nuolat skiriamos geriausios ar lengviausios užduotys, – sako B. Dattneris. – Pasiteiraukite kitų bendradarbių, ar jūsų ir viršininko (-ės) santykiai jiems nekliūna.

„Jei paaiškės, kad bendradarbiai neigiamai reaguoja į jūsų santykius ir jums daromas lengvatas, aptarkite tai su viršininku (-e). Galite sakyti: „Tikrai vertinu tai, kad skyrei man lengvesnes užduotis, bet mano kolegos gali tai traktuoti kaip šališkumą.“ Stenkitės tapti geru komandos nariu nepriklausomai nuo santykių su bosu.

Vienas vyras papasakojo, kad dirbdamas draugės įmonėje privalėjo nuolat kelti kartelę. „Mes abu turėjome iš visų jėgų stengtis, siekdami vis geresnių rezultatų, – prisimena jis. – Aš turėjau dirbti ir elgtis nepriekaištingai, kad kiti nepagalvotų, jog buvau priimtas tik todėl, kad esu jos draugas.“

Viršininkas (-ė) gali nukrypti ir į kitą kraštutinumą. Bijodamas (-a) būti apkaltintas šališkumu, jis (ji) gali jums skirti visas nemaloniausias ir sunkiausias užduotis. Jo (jos) sprendimus vertinkite ir iš šios perspektyvos, sako B. Dattneris, ir jei pastebėsite, kad taip ir yra, nebijokite tai tiesiai išsakyti bosui. „Suprantu, kad nenori būti apkaltintas (-a) šališkumu, bet, mano manymu, perlenki lazdą.“

5. Kiek jums metų?

Jei paklaustumėte „Y kartos“ atstovo (-ės), ką jis arba ji mano apie draugiškus santykius su bosu, jis arba ji, greičiausiai, nesuprastų, jog tai apskritai gali būti problema. Jaunesnės kartos atstovai linkę artimai bendrauti su tėvais ir draugais, tarp jų mažesnė kartų atskirtis nei ankstesniais laikais, sako kartų tarpusavio santykių ekspertė Tammy Erickson.

„Iškilus mobiliosioms technologijoms, pasikeitė tradicinių autoritetų vaidmuo jų gyvenime, – sako ji. – Anksčiau mokytojai (ir tėvai) žinojo daugiau, nei jauni žmonės, o dabar visi turi vienodą prieigą prie informacijos. Vyresnis žmogus labiau vertinamas dėl to, kad nukreipia ar moko, o ne dėl to, kad suteikia patikimus atsakymus. Todėl santykiai kinta.“

Tad kur derėtų nubrėžti liniją? Ir aš išvis derėtų? Viską apsvarsčius, pozityvūs, konstruktyvūs ir pasitikėjimu pagrįsti santykiai su vadovu (-e) visada yra teigiamas dalykas, ir visi turėtų tokių siekti, sako T. Erickson. Tačiau ar derėtų peržengti ribą ir užmegzti tikrą, nuoširdžią draugystę? T. Erickson reziumuoja, kad tai asmeninis kiekvieno žmogaus pasirinkimas.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)