Pastaraisiais metais mokslininkai atrado daug būdų kūrybingumui sužadinti - nuo studijų užsienyje iki pritamsintų šviesų. Naujai publikuotas tyrimas atskleidžia dar vieną būdą, kurį daugelis mūsų sėkmingai naudoja nei nežinodami jo privalumų.

Nustatyta, kad žmonės turi daugiau kūrybinių idėjų sėdėdami sujauktame kambaryje.

„Netvarkinga aplinka įkvepia laužyti tradicijas, o tai gali suteikti šviežių idėjų“, - žurnale „Psychological Science“ rašo mokslininkų komanda, vadovaujama Kathleen Vohs iš Minesotos universiteto. „Tvarkinga aplinka skatina prisitaikymą ir saugumo siekį.“

K. Vohs su kolegomis aprašė tris eksperimentus, kuriais buvo įrodyta, jog kambario tvarkingumas (arba netvarkingumas) veikia žmonių elgesį ir mąstymą. Viename eksperimentų dalyvavo 48 JAV universiteto studentai, kuriems buvo nurodyta sugalvoti dešimt netradicinių stalo teniso kamuoliukų panaudojimo būdų.

Visi tai turėjo sugalvoti sėdėdami vieni mažame kambaryje. Pusei dalyvių skirtas kambarys buvo tvarkingas, kitai pusei - sujauktas, didžiulis stalas nuklotas popieriais, dalis jų numesta ant grindų.
Du asistentai įvertino kiekvieną idėją skalėje nuo vieno iki trijų (nuo visiškai nekūrybinga iki labai kūrybinga).

Sudėję visus vertinimus, mokslininkai nustatė, kad tie, kurie dirbo netvarkingame kambaryje, buvo kūrybingesni ir turėjo geresnių idėjų, nei tie, kurie tą pačią užduotį atliko tvarkingame kambaryje. Dirbę tvarkingoje aplinkoje vidutiniškai turėjo tiek pat idėjų kaip ir kita grupė, tik jų idėjos nebuvo tokios inovatyvios.

„Kūrybingumui padeda atsiplėšimas nuo tradicijos, tvarkos ir konvencijų“, - sako Vohs su kolegomis, - „ir regis, kad netvarkinga aplinka tam padeda.“

Tačiau tvarkingas kambarys gali įkvėpti kitokio tipo teigiamą elgesį. Kito eksperimento metu 34 olandų studentai praleido dešimt minučių pildydami formą, sėdėdami arba tvarkingame, arba netvarkingame kambaryje. Po to jų buvo paprašyta paaukoti labdarai ir leista pasirinkti arba obuolį arba šokoladą kaip padėkos dovanėlę.

„Dalyviai, kurie buvo tvarkingame kambaryje, paaukojo dusyk daugiau nei tie, kurie formą pildė netvarkingame kambaryje“, - praneša mokslininkai. Be to, pirmieji dažniau rinkdavosi sveiką obuolį, o ne nesveiką šokoladą, skirtingai nei netvarkingame kambaryje buvusieji.

K. Vohs pažymi, kad rezultatai patvirtina ankstesnius tyrimus, nustačiusius, jog žmonės tvarkingoje aplinkoje linkę elgtis dosniau ir rūpestingiau. Tačiau vis dėlto netvarka taip pat gali stimuliuoti kūrybiškumą.

„Tvarkinga aplinka remia įsigalėjusią tvarką ir sveikus pasirinkimus. Tai gali pagerinti gyvenimą padedant žmonėms laikytis socialinių normų. Tuo tarpu netvarkinga aplinka stimuliuoja kūrybingumą, o tai turi didžiulės svarbos kultūrai, verslui ir menams.“

Tvarkingumas yra visuotinis gėris, tačiau netvarka pagimdo kūrybiškumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)