Nors Lietuvoje nėra daug įmonių, kurios veiklą vykdo anglų kalba, užsieniečiai tvirtina, kad net ir nemokant lietuvių kalbos susirasti darbą tikrai įmanoma. Tad, kokiose srityse dažniausiai dirba į Lietuvą atvažiavę užsieniečiai ir kokie jų atsiliepimai apie įmonių kultūrą mūsų šalyje?

Daugiausiai pasiūlymų – klientų aptarnavimo srityje

Pasak tarptautinės personalo atrankos ir laikinojo įdarbinimo įmonės „Simplika“ projektų vadovės Linos Viskantaitės, paskutinių metu pastebimai padaugėjo užsieniečių, norinčių įsidarbinti Lietuvoje.

„Paskutiniu metu užsieniečių, gyvenančių Lietuvoje, užklausų tikrai padaugėjo. Kai kurie iš jų kreipiasi tiesiogiai, kiti domisi per socialinius tinklus. Dažniausiai tiek patys besikreipiantys, tiek mes orientuojamės į tarptautines įmones kaip potencialius darbdavius. Daugiausiai darbo vietų užsieniečiams galime pasiūlyti draudimo, IT sektoriuose klientų aptarnavimo pozicijose. Tokie centrai dažniausiai yra steigiami tarptautinių įmonių, kur anglų yra pagrindinė kalba tiek su klientais, tiek tarp kolektyvo, todėl užsieniečiai nejaučia kalbos barjero”, – teigia L. Viskantaitė.

Viena iš reguliariai darbuotojų iš užsienio ieškančių įmonių Lietuvoje yra „Transcom Worldwide Vilnius“ skambučių centras, kuris teikia paslaugas anglų, vokiečių, italų, ispanų, prancūzų, norvegų, latvių ir rusų kalbomis. Čia dirbantis italas Mattia Temporin teigia, kad į Lietuvą atvykti jį paskatino ne tik meilė, bet Italijos ekonominė situacija. Be to, vyras jau turėjo patirties Baltijos šalyse – kurį laiką gyveno Estijoje.

„Dar gyvendamas Estijoje pastebėjau, kad Baltijos šalys pritraukia nemažai užsieniečių per įvairias studentų mainų bei savanoriavimo programas, o tai puikiai išnaudoja didelės įmonės. Jos mato tai, kaip galimybę sukurti tarptautinę aplinką ir taip įgauti daugiau žinių ir gebėjimų, stiprinti įmonės patikimumą”, – sako M. Temporin.

Jaunatviškas kolektyvas ir malonios tradicijos

Jau kurį laiką Lietuvoje dirbantis italas M. Temporin atskleidžia, kad nebūtina mokėti lietuvių kalbą, kad puikiai jaustumeisi kolektyve. Užtenka laisvai kalbėti anglų kalba ir turėti pozityvų požiūrį.

„Tai, kad esu apsuptas jaunatviškų, atvirų žmonių padeda lengvai įsilieti kolektyvą ir su kolegomis sukurti ne tik profesinius, bet ir draugiškus santykius. Turime ir savotiškų tradicijų. Pavyzdžiui, vieną kartą per mėnesį komandos susirinkimai vyksta ne biure, o bare, restorane miesto centre. Tokiu būdu profesiniai santykiai yra perkeliami ir į laisvalaikį, kuriami draugiškesni ryšiai. Tai yra maži įpročiai, kurie padaro darbo dieną ir atmosferą malonesne bei ne tokia rutiniška“, – sako M. Temporin.

Pasak vyro, panašios tradicijos egzistuoja ir Italijoje: rytiniai susitikimai su kolegomis bare, skaitant dienos laikraščius, arba ilgesnės nei įprastai pietų pertraukos, kurios leidžia atsikvėpti ir su kolegomis pakalbėti ne tik apie darbą, bet ir laisvalaikį, šeimą.

„Atmosfera biure Lietuvoje ir Italijoje daug nesiskiria. Verslas yra verslas, nesvarbu, kurioje šalyje. Vilnius yra nuostabus miestas, o visa šalis apsupta žavingos gamtos. Manau, kad ateityje į Lietuvą atvyks dar daugiau užsieniečių, o tai natūraliai skatins tobulinti ir tarptautinę verslo atmosferą“, – teigia M. Temporin.

Iš Airijos į Lietuvą atvykęs gyventi David Byrne teigia, kad susirasti darbą Lietuvoje nebuvo lengva, tačiau pradėjęs karjerą skambučių centre Vilniuje buvo maloniai nustebintas kolegų šiltumo.

„Dirbu čia tik penkis mėnesius, bet jau spėjau pajusti, kad atmosfera darbe yra jauki, o kolegos iš karto priėmė mane svetingai. Prie to iš dalies prisideda įmonės kultūra, tradicijos. Pavyzdžiui, reguliariai vyksta renginiai, kurių metu darbuotojai gamina desertus, o už juos surinktos lėšos skiriamos labdarai. Tai graži socialinė akcija, kuri vienija darbuotojus, leidžia jiems atsiskleisti kitame amplua nei sėdint darbo vietoje“, – pasakoja D. Byrne.

D. Byrne pasakoja, kad iš pradžių jį trikdė tai, kad vyresni lietuviai yra gana kuklūs ir nelabai šnekūs. Visgi, neilgai trukus vyras suprato, kad tai susiję su šalies kultūra, istorija, o tikrasis žmonių draugiškumas atsiskleidžia artimiau susipažinus.

Prieš atvykdamas į Lietuvą D. Byrne dvylika metų dirbo vienoje įmonėje Airijoje, kurioje pradėjo karjerą nuo mažiausio laiptelio, kol pasiekė aukščiausią poziciją. Savo karjeros vyras atsisakė, kad su žmona lietuve galėtų apsigyventi jos gimtojoje šalyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją