Ne mažiau svarbu yra disciplinuotumas ir mokėjimas bendrauti su žmonėmis. Deja, labai nedaug žmonių turi šiuos gebėjimus, rašo brightside.me.

Taigi, sėkmė galima tik kryptingai jos siekiant, įdedant daug pastangų. O jei norite, kad jos siekti būtų lengviau, išbandykite šias psichologines gudrybes.

8. Prisiminkite „naujumo efektą“

Ko gero pastebėjote, kad paskutinė ištarta frazė įsimena daug geriau nei visas pokalbis. Tai sakytina ne tik apie buitinius pokalbius, bet ir, pavyzdžiui, apie darbo pokalbius. Sakykim, jus pakviečia į svarbų pokalbį dėl darbo, į kurį pretenduoja daug kandidatų. Pasistenkite padaryti taip, kad jus pakviestų pirmą arba paskutinį (-ę) – taip galėsite tikėtis, kad pokalbis su jumis bus ryškiausias, jūsų kandidatūra bus įsimintiniausia ir į darbą priims būtent jus. Žinoma, jei neatsiliksite nuo kitų kandidatų pagal kitus kriterijus.

7. Imituokite

Jei jus įkvepia konkretus asmuo ir norite būti į jį panašūs (išsiugdyti panašius būdo bruožus), tereikia imituoti jo elgesį. Tai veikia panašiai kaip placebo efektas: iš esmės įtikiname save, kad turime tam tikrą charakterio savybę, ir su laiku iš tiesų ją išsiugdysime. Svarbiausia kartoti tai sau ir imituoti kuo dažniau (jei tik kartą per mėnesį – nebus veiksminga).

Panašiai ir su emocijomis: jei norite jausti konkrečią emociją, pradėkite elgtis taip, kaip paprastai elgiasi taip besijaučiantys žmonės. Pavyzdžiui, jei norite būti geresnės nuotaikos, tiesiog dažniau šypsokitės.

6. Demonstruokite nuoširdžias teigiamas emocijas

Žinoma, tai nereiškia, kad reikia glėbesčiuotis su mažai pažįstamais žmonėmis. Bet jei pradėsite šiltai, nuoširdžiai, su šypsena sveikintis su žmonėmis, anksčiau ar vėliau jie ims su jumis elgtis panašiai. Šios gudrybės esmė – demonstruoti teigiamą emociją, kad žmogus pajustų, jog jūs džiaugiatės jį matydami. Ilgainiui kiti jums irgi ims šypsotis ir iš tiesų jus pamėgs.

5. Pasiūlymą formuluokite ne kaip klausimą, bet kaip teiginį

Įsivaizduokite situaciją, kai per dalykinį susitikimą ar susirinkimą pristatote savo idėją ir norite, kad ją priimtų. Pabandykite pakreipti pokalbį taip, būtų diskutuojama ne apie idėjos reikalingumą, bet apie jos įgyvendinimo aplinkybes. Pavyzdžiui, norite savo rajone pasodinti medžių? Iškelkite klausimą, kokie medžiai tiktų labiausiai. Norite įrengti vaikų žaidimų aikštelę? Aptarkite, iš ko turėtų būti pagaminti jos elementai. Taip formuluojant, aplinkiniams atrodys, kad jūsų idėja jau priimta, ir bus labiau linkę su jumis sutikti.

4. Neatidėliokite to, ką privalote padaryti

Atidėliojimas yra labai pavojingas dalykas, nes „vėliau“ dažnai virsta „niekada“. Yra viena paprasta gudrybė, kuri padeda įveikti tingėjimą: užduotį pradėkite daryti iškart, kai tik apie ją prisimenate.

Esmė ta, kad pasąmoningai mes visada stengiamės užbaigti tai, ką pradėjome. Pradėkite daryti tai, ką privalote, ir vėliau sau padėkosite: net jei užduoties iškart nebaigsite, bent jau būsite žengę žingsnį link jos įgyvendinimo, o tai tikrai geriau, nei nedaryti nieko.

3. Taikykite veiksmingą motyvavimo sistemą

Psichologo Fredericko Herzbergo teorija teigia, kad pasitenkinimas ir nepasitenkinimas darbu priklauso nuo visiškai skirtingų veiksnių. Be abejo, jauki aplinka ir sveikatos draudimas didina darbuotojų lojalumą, vis dėlto jų per daug nemotyvuoja. Jei norite, kad darbuotojai veiksmingiau dirbtų, neužtenka tik pakelti algą: pastebėkite jų kolegų sėkmę, sukurkite profesinio augimo galimybes, padarykite taip, kad pačios užduotys būtų kuo įdomesnės.

2. Naudokite „jauką“

Šią gudrybę itin mėgsta rinkodarininkai, bet ją galima taikyti ir kasdieniame gyvenime, kad lengviau pasiektumėte tai, ko norite. Pardavimuose nepelningiausia kaina tampa jauku. Pavyzdžiui, kai tenka rinktis: mažas puodelis kavos už 1 EUR ar didesnis už 1,50 EUR. Skirtumas ne toks ir didelis, tad dauguma žmonių pasirinks mažesnį puodelį, nes jis pigesnis. Bet jei jiems bus pasiūlytas trečias pasirinkimas – puodelis, kuris yra dukart didesnis už pirmąjį, bet kainuoja ne 2 EUR, o tik 1,75 EUR, viskas pasikeis: didžiausia kaina atrodys geriausia.

Atminkite šią gudrybę, kai prašysite paslaugos arba siūlysite savo idėją susirinkime.

1. Nedarykite skubotų išvadų

Kilus konfliktui neskubėkite iškart priimti konkrečios pozicijos. Stenkitės išlaikyti ramybę ir sveiką protą. Išlikite neutralūs bent kol išklausysite abiejų pusių argumentus. Taip parodysite gebėjimą nešališkai analizuoti situaciją. Aplinkiniai tai pastebės ir ims labiau jumis pasitikėti.

Tikimės, kad šios gudrybės jums pasitarnaus. Linkime pakeliui į sėkmę neprarasti kantrybės ir gero ūpo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)