Kai kurie tampa viršininkais dėl sėkmės, o kiti darbu pelno vairuotojo vietą. Nelaimei, dauguma žmonių tampa viršininkais nebuvę tinkamai apmokyti vadovauti. Čia nėra jokio nuodėmingo sąmokslo – kartais verslininkai, sutelkę dėmesį į produkto įvedimą į rinką, arba šeimos verslo paveldėtojai atsiduria vadovo pozicijose nežinodami, kaip efektyviai vadovauti žmonėms. Net geriausi darbuotojai, kurie pakyla į vadovų postus, gali neturėti kvalifikacijos vadovauti kitiems.

Būti viršininku nėra taip sudėtinga, bet, norint būti nepaprastu, tam reikia šiek tiek mąstymo ir dėmesio. Jumis pasitiki daug žmonių, ar jūs nesate jiems skolingas būti geriausiu jų labui? Taigi, štai 8 patarimai, kurie padės jums pasiekti savo pilną viršininko potencialą.

1. Nustatykite protingus tikslus. Kiekvienas viršininkas turi daug ko pasiekti. Dažnai krūvis yra sunkesnis, nei yra žmogiškai įmanoma vienam susidoroti. Visgi, darbo paskirstymas pasirinktinai žemyn nepadės sumažinti perkrovos. Daug labiau tikėtina, kad tai tik sukurs chaosą ir nusivylimą. Jūs buvote paskirtas viršininku, kad galėtumėte valdyti srautą, taigi, tai ir darykite. Įvertinkite savo komandą ir paskirstykite darbo krūvį, su kuriuo būtų įmanoma susidoroti. Nustatykite protingą skaičių konkrečiai ir aiškiai įvardintų tikslų ir veskite komandą jų įgyvendinimo link, kad jie galėtų pasiekti pergalę ir įgauti pasitikėjimo. Tuomet kitiems metams galėsite pakelti kartelę.

2. Vadovaukite užuot įsakinėję. Vien todėl, kad esate viršininkas, nereiškia, kad žmonės darys tai, ką sakote. Jei jie negerbia jūsų autoriteto, jie atliks darbą minimaliai, kad tik save apsaugotų. Vadovai turi įkvėpti savo pasekėjus didybei. Padėkite kiekvienam susieti save su tikslais, kad jie prisiimtų atsakomybę. Tuomet jie atliks savo darbą su pasididžiavimu ir rūpestingai ir bus dėkingi už galios priimti sprendimus suteikimą.

3. Pabrėžkite teigiamus dalykus. Labai daug viršininkų praleidžia daug laiko duodami pastabas pavaldiniams dėl kiekvieno mažmožio, kurie jį padaro blogai, tikėdamiesi, kad pašalins klaidas ir padidins darbo produktyvumą. Nelaimei, žmonės prastai klesti nuolatinės kritikos terpėje. Didysis motyvatorius Tomas Hopkinsas apibūdina tai geriausiai: „Atidžiai stebėkite ir stenkitės savo bendrovėje pastebėti žmonės, kurie daro ką nors gerai, tuomet pagirkite juos už tai“.

4. Priekabiai vertinkite savo paties darbą. Tapimas viršininku iš tikrųjų yra jūsų kelionės pradžia. Dabar turite daugiau autonomijos, bet tai ateina kartu su atsakomybe. Didžiausias jūsų uždavinys yra auginti save. Niekas neįkvėps jums dirbančių labiau, nei matant, kad jūs pripažįstate savo silpnybes ir sąmoningai ir viešai darote reikiamus pakeitimus. Gera žinia yra ta, kad kiekvieną kartą, kai jums pasiseka, iš to išlošia visa komanda.

5. Pakvieskite kitus spręsti problemas. Gerai, taigi, kaip viršininkas, dabar jūs esate atsakingas už viską, kas nepasiseka. Visgi, tai nereiškia, kad jūs turite daryti viską, ką reikia, kad tai ištaisytumėte. Jūsų komanda nori padėti. Jie nori dirbti kartu, išsprendžiant problemas visų susijusių naudai. Jei kas nors nenori padėti vardan bendros gerovės, tuomet būkite geras viršininkas ir arba motyvuokite, arba pašalinkite jį iš komandos. Bet kokiu atveju, jūs ir komanda galite judėti pirmyn su jėga ir pasididžiavimu.

6. Daugiau klausykitės, nei kalbėkite. Taip, jūs turite daug patirties ir patarimų, kuriais galite pasidalinti su jums dirbančiais. Vis dėlto, tai nereiškia, kad turite dalintis jais nuolat. Neskubėkite savo nurodymais užslopinti svarstymo proceso. Priešingu atveju jūsų komanda galvos apie save blogiau ir taps visiškai priklausoma tik nuo jūsų smegenų. Leiskite jiems patyrinėti problemas ir surasti savo puikius sprendimus. Klausykitės, kad jie per daug nenukryptų nuo kelio. Kas žino, gal ir jūs galite ko nors naujo išmokti.

7. Pasirinkite savo kovas. Jus negalite ir neturėtumėte kovoti dėl kiekvieno klausimo. Jūs nenorite, kad jūsų komanda jaustųsi išvarginta kovos. Nukreipkite savo dėmesį ir pastangas tik ten, kur norite didžiausio poveikio. Priešingu atveju, įtvirtinkite svarbias laikinas priemones ir suteikite komandai galimybę pasiekti geriausius rezultatus dėl savo sprendimų ir patiems kovoti savo kovas. Procesas gali užtrukti šiek tiek ilgiau ir gali nepasisekti, bet po kiekvienos pergalės ar pralaimėjimo jie išmoks daugiau ir įgis įgūdžių.

8. Padarykite tai asmeniška. Daugumai žmonių darbas yra priemonė tikslui pasiekti. Yra tikimybė, kad jūsų komandos nariai turi gyvenimą už biuro ribų ir jų darbas finansuoja tą gyvenimą. Žmonės, kurie dirba jums sunkiai, su atsidavimu ir jausdami atsakomybę bendrovei, daro tai, kad patenkintų savo pačių pasididžiavimo ir savigarbos poreikius. Negailėkite padėkų, pagyrimų ir rūpinimosi jų asmenine gerove. Priešingu atveju, jūs neturėsite aplink daug puikių darbuotojų, kurie vadintų jus viršininku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)