„Bright Side“ surinko 8 naudingus patarimus, kaip užbaigti nepageidaujamą pokalbį. Nesijaudinkite – neatrodysite neišauklėti, nes pateikiamos gudrybės, kaip pokalbį užbaigti elegantiškai. Taigi, pradedam!

1. Mandagiai klausykite

Pirmas žingsnis yra kantriai klausytis. Svarbu perprasti, ką šis žmogus nori jums pasakyti. Galbūt jis bando jums perteikti svarbią mintį arba parodyti stiprų jausmą. O gal jis (ji) nori sukelti susižavėjimą. Išties svarbūs dalykai neužima daug laiko – jei kalbama iš esmės.

2. Paklauskite, kokia pagrindinė pokalbio tema

Kartais pašnekovas vis nukrypsta nuo pagrindinės temos, nuklysta į lankas, pasakoja apie nesusijusius dalykus, leidžiasi į smulkmenas. Tokiu atveju ne pro šalį priminti, kokia pagrindinė jūsų pokalbio tema. Arba galite pašnekovo paklausti apie pagrindinę temą – padėsite jam nusileisti ant žemės ir parodysite, kad jūsų laiką reikia gerbti.

3. Paklauskite, ar galite pertraukti

Jeigu nepaisant visų pastangų užbaigti pokalbį plepusis bičiulis nesiliauja kalbėjęs, ko gero atėjo laikas komunikuoti kategoriškiau. Mandagiai, bet tvirtai paklauskite, ar galite pertraukti. Galbūt tai privers plepį atsikvošėti ir suprasti, kad per daug įsijautė. Tačiau gali būti ir taip, kad jis išsakys pageidavimą užbaigti savo mintį. Mintį užbaigti leiskite (tai gali būti vienas-du sakiniai), nes tiesiog neturite kito pasirinkimo. Tačiau jei matote, kad plepys jau perėjo prie kitos temos, dar kartą pertraukite.

4. Perimkite kalbėtojo vaidmenį

Nutraukę plepio monologą, perimkite kalbėtojo vaidmenį. Nenutraukite pokalbio – galite tiesiog pradėti pasakoti viską iš eilės apie save, savo šunį, savo draugus ir pan. Tai gali turėti teigiamą poveikį, nes akivaizdžiai parodysite, kaip jūs jaučiatės, kai reikia klausytis nesibaigiančių kalbų.

5. Pasakykite, kad neturite laiko

Kai kurie žmonės tiesiog nesupranta užuominų, tad su tokiais geriau kalbėti tiesiai. Pasakydami, kad nebeturite daugiau laiko jų klausyti, parodote, kad šiuo metu esate užsiėmę, ir kad jūsų daugiau nebegalima trukdyti. Galite pridurti, kad galėsite pratęsti pokalbį tada, kai jūs baigsite suplanuotus darbus. O jei plepys iš tiesų prieitų pabaigti savo pasakojimų, visada galite pasakyti: „Ne dabar, aš vis dar užsiėmęs(-usi).“

6. Iš anksto susitarkite dėl pokalbio trukmės

Taip pat veiksminga priminti pašnekovui, kad jūsų dienotvarkė gana įtempta. Netgi galite pasiskųsti laiko trūkumu ir išvardyti darbus, kuriuos dar turite padaryti. Jei matote, kad pašnekovas nori užbaigti sakyti, ką pradėjęs, galite pasiūlyti susitikti kitą kartą ir pratęsti pokalbį. Tačiau būtinai pabrėžkite, kad jums tikrai nelengva įsprausti antrą pokalbio dalį į savo užimtą dienotvarkę.

7. Parodykite savo nepasitenkinimą

Pasitaiko žmonių, kurie nekreipia dėmesio į subtilesnius ženklus, ir tiesiog nesiliauja plepėję. Jie nori išpasakoti visą savo gyvenimą kiekvienam, kas pasitaiko jų kelyje. Jei nė vienas iš išvardytų žingsnių nebuvo veiksmingas, galite parodyti, kad jums nepatinka susiklosčiusi situacija. Kūno kalba ir veido išraiška leiskite jiems suprasti, kad jų plepalai nebepageidaujami.

8. Tiesiog išeikite

Tai grubu, bet veiksminga. Jei jūsų kantrybės taurė perpildyta ir užsitęsęs pokalbis trukdo jums dirbti savo darbus, o plepusis pašnekovas ignoruoja jūsų kūno kalbą, reiškia, laikas išeiti. Galų gale, jūs turite savo gyvenimą ir sąrašą užduočių, kurioms reikia susikaupti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt