Tačiau darbe svarbiausias yra autentiškas pasitikėjimas. Jis egzistuoja tik santykiuose su įsipareigojimais. Pasitikėjimas gimsta ir auga tik tuomet, kai po abipusiais įsipareigojimais nesislepia asmeninės naudos siekimas, manipuliacija ar kontrolė.

Štai 7 dažnai klaidingai suvokiamos tiesos apie autentišką pasitikėjimą:

1. Pasitikėjimas ne visada yra geras dalykas. Pasitikėjimas gali būti įvairių rūšių. Neautentiškas pasitikėjimas gali būti nerealistiškas, naivus, kvailas ar aklas. Deja, daugybė darbuotojų vis dar remiasi šiuo pasitikėjimu, nors seniai nebėra kūdikiai. Vaikiškas pasitikėjimas – tai ne autentiškas pasitikėjimas. Pasitikėjimas nėra savaime geras ar blogas. Viskas priklauso nuo to, kur ir kada jis atsiranda.

2. Nepasitikėjimas nėra pasitikėjimo antonimas. Priešinga pasitikėjimui sąvoka yra kontrolė. Žmonės, kurie nepasitiki, yra linkę kontroliuoti. Pasitikėjimo pagrindas yra laisvė ir atsakomybė.

3. Pasitikėdami mes visada rizikuojame. Autentiškas pasitikėjimas - tai veiksmas, atsiradęs iš kritiško mąstymo ir patirties. Jis neneigia praeities ir neignoruoja galimybės, kad ateityje pasitikėjimas gali būti sugriautas - tyčia ar netyčia. Žmonės, kurie nusprendžia pasitikėti, pirmiausiai pasveria riziką ir naudą.

4. Pasitikėjimas yra procesas. Autentiškas pasitikėjimas nesėdi kamputyje ir nelaukia, kol jo prireiks. Tai ne klijai, kuriais kažkas sulipdoma. Autentiškas pasitikėjimas yra išmokstamas emocinis įgūdis. Tai besitęsiantis santykių puoselėjimo procesas, kuomet santykiai yra svarbesni nei rezultatas.

5. Pasitikime žmonėmis, o ne daiktais. Pasitikėjimą sudaro tarpasmeninis bendravimas. Mes galime sakyti, kad „pasitikime“ savo automobiliu, bet tik perkeltine prasme. Mes painiojame pasitikėjimą su „patikimumu“. Autentiškas pasitikėjimas neegzistuoja be įsipareigojimo. Jam būtinas sprendimas, veiksmas ir atsakas.

6. Pasitikėjimas yra sąlyginis. Autentiškas pasitikėjimas turi ribas. Kai sakome, kad kažkuo pasitikime, mes turime omenyje tam tikras aplinkybes. Mes pasitikime mechaniku, kad jis suremontuos mūsų automobilį, bet neleistume jam taisyti mums danties.

7. Jei norite, kad jumis pasitikėtų, jūs turite pats pademonstruoti pasitikėjimą. Galbūt jus galima mylėti, bet nebūsite mylimas, jei pats nemylėsite. Komunikacija atsiranda dalijantis informacija, o ne ją slepiant, o pagarbą užsitarnaujame tuomet, kai gerbiame kitus. Taip pat yra su autentišku pasitikėjimu. Priešingai nei dažnai sakoma, pasitikėjimo neužsidirbsi. Jei norite, kad jumis pasitikėtų, pasitikėkite pats.

Autentiškas pasitikėjimas, kaip ir meilė, turi būti auginamas ir puoselėjamas. Jis gimsta iš to, ką ir kaip darome, ką ir kaip sakome. Jei norime, kad mumis pasitikėtų, mes turime pasitikėti patys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)