Viešojo kalbėjimo ekspertų nuomone, kiekvienas kalbėjimas prieš auditoriją žmonių gali padaryti teigiamą poveikį jūsų karjerai, rašoma pranešime spaudai. Tad kyla natūralus klausimas: ar tinkami viešojo kalbėjimo įgūdžiai gali padėti pasiekti geresnių rezultatų profesinėje veikloje?

Pažinsite save

Pirmiausia, jei norite įkvėpti kitus, turite pažinti save – žinoti, kokiose srityse esate kompetentingas, kur išryškėja jūsų gerosios savybės, kas yra jūsų stiprusis arkliukas. Išsigryninę asmenines ypatybes, galite lengviau nukreipti save tinkama linkme darbinėje veikloje, suprasite kokias užduotis jums sekasi atlikti geriau, kokias verčiau perleisti kitiems kolegoms. Panaši situacija ir kalbant viešai, oratorius gali kalbėti įtikinamai, emocionaliai, paveikti auditoriją, tik tada, kai pats tiki tuo ką sako, kai pats puoselėja tas vertybes apie kurias skleidžia žinią.

Svarbu prisiminti, kad jei kalbėsite žodžiais, kurie jums nebūdingi, bandysite kopijuoti kitus kalbėtojus, tikėtina, kad auditorija, tai pajus ir supras, jog jūsų kalboje yra kažkas nenuoširdaus, netikro. Deja, tai gali nepaliesti klausytojų širdžių, tad toks kalbėtojas rizikuoja likti nesuprastu.

Būsite pastebimas darbuotojas

Taip jau yra, kad žmonės, kurie nuolatos pasisako susirinkimų metu, neformalioje aplinkoje yra matomesni. Kolegos girdėdami tuos pačius žmones kalbant turi galimybę juos įsiminti geriau, nei tuos, kurie sėdi kampelyje ir tyliai, tyliai šnibžda kolegai į ausį. Bendradarbiai pastebėję, jog jūs galite kalbėti prieš 20, 40 ar 100 žmonių auditoriją, tikėtina, kad leis sau pagalvoti, kad esate akivaizdus lyderis. Kolega – norintis dalintis savo patirtimi, įžvalgomis, nebijantis išsakyti savo minčių garsiai, gebantis etiškai diskutuoti, paisyti kitų nuomonės. Darbuotojas, kuris gali viešai drąsiai, pasitikint savimi reprezentuoti įmonę yra gerbiamas ir pageidaujamas daugelio darbdavių.

Platesnės galimybės darbo rinkoje

Pabandykime įsivaizduoti 2 darbuotojus: vienas drąsus, pasitikintis savimi, galintis drąsiai išsakyti savo mintis, tačiau gal ir ne visada atliekantis jam pavestas užduotis gerai. Kitas priešingai – tylus, ramus, jam paskirtas užduotis atliekantis atidžiai, atsakingai, tačiau vengiantis kalbėti viešai, esant kolektyvo susibūrimams, dažniausiai laikosi nuošalyje. Kaip manote, kuris darbuotojas darbe būtų labiau mėgiamas, pastebimas kolegų? Kurį darbuotoją vadovas paskirtų reprezentuoti įmonę komandiruotėje?

Atsakymą galime numatyti, tikėtina, kad tą, kuris gebės sklandžiai, argumentuotai dėstyti mintis viešai, kuris esant reikalui sutiktų pravesti susirinkimą, reprezentuoti įmonę. Taip, drąsūs, žodžio kišenėje neieškantys, motyvuoti, perspektyvūs savo srities specialistai visada yra laukiami įmonėse.

Užmegzite emocinį ryšį su kitais

Kalbėtojui aktualus ne tik kalbos turinys, neverbalinė komunikacija, bet ir kokius jausmus jo kalba gali sukelti auditorijai. Šnekančiajam itin svarbu būti empatišku ir gebėti įsiklausyti į auditorijos poreikius, lūkesčius. Žmonėms visada malonu klausyti, tai ką jie nori išgirsti, visada smagu, kai kalbėdamas laikotės etiketo: viešai nepeikiate darbuotojų, bet mokate pagirti kitą, pasidžiaugti ne savo, bet įmonės komandos darbu. Tokiu atveju, klausytojams sukelsite teigiamas emocijas, kurias dažniausiai žmonės dar ilgai nostalgiškai prisimena.

Šiuolaikinėje, dinamiškoje darbo rinkoje empatiški žmonės yra labai reikalingi, dažniausiai tokiu darbuotoju galima pasitikėti, jis leidžia sukurti saugumo jausmą, žino kaip išsisukti iš nepatogių situacijų. Būdamas pozityviu kalbėtoju, jūs galite tapti pavyzdžiu, kuriuo kolegos norės sekti.

Mesite iššūkį sau

Sudarykite sąlygas sau nevengti viešo kalbėjimo, nepasišalinti, kaip dažnai žmonės yra įpratę daryti, išgirdę, kad reikės tarti žodį. VšĮ „Oratorių mokyklos“ lektorius, aktorius Ramūnas Šimukauskas vesdamas praktinius mokymus suaugusiems akcentuoja, jog viskas prasideda nuo minties, kad turėsite pasisakyti, ruoštis pranešimui ar tostui, galvoti apie auditoriją, improvizuoti, todėl jau kitą kartą sakant kalbą bus lengviau. Tad atsiradus galimybei, susirinkimų, vakarėlių, gimtadienių metu – meskite iššūkį sau, kurį turėsite įveikti. Jei ne iš pirmo karto, tai iš penkto tikrai. Pirmiausia jūs džiaugsitės savimi, o tada ir kiti pastebės jūsų pažangą, norą tobulėti, drąsą ir ryžtą įveikti vidines baimes, kompleksus.

Straipsnį parengė Eglė Žaliauskienė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją