Ne? Tu nesi toks vienintelis. Daugelis viešųjų ryšių naujokų yra linkę patys kliudyti sau užmegzti pažintis ir verslo ryšius.

Gera žinia ta, kad nėra taip sudėtinga viską ištaisyti. Štai keli dalykai, apie kuriuos galbūt net nesusimąstėte, jog darote. Beje, pateikiame ir sprendimo būdų, kaip geriau pasirodyti ir užmegzti naudingus ryšius.

1. Visą laiką kalbate vien tik apie save

Tu esi talentingas, siekiantis savo tikslo, ambicingas. Tu turi labai daug idėjų, kuriomis nori pasidalinti su kitais ir tu nori, kad kiekvienas sutiktas renginyje žmogus žinotų, kas tu toks ir ką esi pasiekęs.

Jūs galite tai padaryti. Beje, apsikeisti kontaktais su naujais žmonėmis yra išties labai svarbu, o atverdami savo gyvenimo detales galite išties sau pakenkti: niekas labiau neatstumia žmogaus, kaip tik specialistas, kuriam įdomus tik jis pats.

Ką galima padaryti? Nustokite akcentuoti savo pastaruosius laimėjimus ir vietoj to, verčiau, pradėkite išklausyti kitus. Bendraukite su žmonėmis, su kuriais turite bendrų pramonės arba karjeros interesų ir paklauskite jų štai tokių klausimų: ,,Nuo ko jūs viską pradėjote? Kas jūsų darbe jums labiausiai patinka ir ką norėtumėte pakeisti, jei būtų įmanoma? Parodydami susidomėjimą, jūs priversite tą žmogų, su kuriuo bendraujate, jaustis įvertintu ir jis labiau norės tęsti bendravimą. Be to, jūs pasisemsite naujų įžvalgų.

2. Tikitės gauti darbo vietą

Jūs ieškote naujo darbo, taigi, dažnai einate į konferencijas ar kitus renginius ir prašote kiekvieno, ką besutiktumėte padėti jums susirasti darbą, kol galiausiai suprantate, kad darbo vietas žmonės dažnai gauna dėl savo asmenybės.

Leiskite, kad žmonės jumis pasitikėtų. Jeigu jūs tiesiog bendrausite su žmonėmis dėl naudos ir verslo, tuomet jie greitai tai pastebės ir žiūrės į jus kreivai. Jie jausis esantys išnaudojami ir yra visai nedidelė tikimybė, kad jie jus rekomenduos, jei pasitaikys puiki galimybė tą padaryti.

Ką dar galima padaryti? Atskleiskite savo vertybes. Jeigu jūs ieškote darbo, neklauskite, o darykite ką nors, kad jį gautumėte. Pasidomėkite to žmogaus pomėgiais ir jo vertybėmis. Galbūt galite jam padėti savo įžvalgomis analizuoti viešąją rinką, o galbūt jūsų žinios padės jūsų naujajam pažįstamam sėkmingiau atlikti savanorišką veiklą. Parodykite savo pažįstamiems save ir darbe, ir už jo ribų ir tuomet bus žymiai didesnis šansas, kad jus kažkas rekomenduos.

3. Pamirštate padėkoti arba išvis to nedarote

Jūs dalyvavote labai svarbiame ir dideliame renginyje praeitą savaitę ir užmezgėte naujus profesinius ryšius prie kavos puodelio. Savaitė buvo labai užimta ir jūs neatradote laiko pasakyti „ačiū“. Juk jis ar ji tai supras, ar ne?

Galbūt. Vis dėlto, jeigu jūs neparodėte dėkingumo, nesvarbu, kokio reikšmingumo renginys tai buvo, jūs rizikuojate palikti neigiamą įspūdį – kažin, ar to labai norėtumėte.

Ką galima padaryti? Tiesiog padarykite tai – padėkokite. Nesvarbu, ar turite padėkos kortelę savo rankinėje, ar nusistatysite priminimą apie padėką Gmail sistemoje, o galbūt tiesiog greitai susitikimo pabaigoje ištarsite: „Ačiū už tai, kad skyrėte man savo laiko!” Kad ir ką pasirinksite, turite pasakyti – „Ačiū“.

Ne tik užsitvirtinsite gerą reputaciją, kaip pagarbus žmogus, bet taip pat nenuliūdinsite savo pažįstamų. Visada dėkokite ir jūsų geras įspūdis išsilaikys iki sekančio susitikimo.

4. Užmirštate sekti įvykius

Susipažinote su potencialiu partneriu, pažadėjote, kad nusiųsite savo CV, tačiau vakarui einant į pabaigą, jis išgėrė keletą gėrimų ir sutiko kelias dešimtis daugiau žmonių. Jūs įtikinote save, kad jis jus užmiršo, todėl neverta kitą dieną jam rašyti į el. paštą.

Bloga mintis. Susitikti su kažkuo, tai tik pirmas žingsnis užmezgant ryšius. Siekiant sukurti ilgalaikius santykius (ir įtikinti kitus, jus nepamiršti) jums reikia sekti, kas vyksta kiekvieną dieną.

Ką galima padaryti? Būkite rūpestingi ir atsakingi. Jeigu jūs pasižadėjote užmegztam kontaktui kažką atlikti – tesėkite savo žodį. Net jeigu jūs ir abejojate, ar jis jus prisimena, galima lažintis, kad jis bus dėkingas, jeigu jūs atrasite laiko nusiųsti tai, apie ką kalbėjotės. Jeigu jūs nerimaujate, kad galite ką nors užmiršti, turėkite šalia savęs rašiklį ir užrašų knygutę, kurioje galite užsirašyti iš jūsų prašomus atlikti veiksmus po kiekvieno tikro ar virtualaus susitikimo su potencialiu partneriu ar bendradarbiu.

Visų pirma, vertėtų nepamiršti, jog kontaktų užmezgimas nėra tik trumpalaikė sėkmė, tai mokymasis, augimas ir ryšių formavimasis. Perimkite gerus visuomeninius įpročius ir leisite sau tobulėti, tuomet kursite sėkmingus darbinius santykius kur kas greičiau, o jūsų galimybės tik didės.