Pakrapštę galvas, sugalvojome trisdešimt būdų, kuriais galima nudžiuginti artimus (o gal nepažįstamus, tačiau liūdnų veidų) žmones tiesiog šiandien. Kasdien po vieną – ir gerų darbų užteks mėnesiui. Jei juos kartosite, užteks visiems metams, ir šypsenų aplink jus bus dvylika kartų daugiau.

Galima pasidalinti

Emocijomis. Geriau pozityviomis. Bet apskritai – bet kokiomis, svarbu tikromis ir momentinėmis – tai suteiks žmogui galimybę pajusti neformalų santykį ir leis jam išsikalbėti.

Patarimu. Jei jo neturite, galite nors pasakyti, kaip elgtumėtės ieškodami sprendimo. Frazė „Aš tavo vietoje...“ išties stebuklinga.

Laiku. Draugė vėl pasakoja jums apie sunkumus darbe ir prisipažįsta, kad nebeišmano, kas nuvestų vaiką į būrelį? Pasiūlykite jai palikti šį reikalą jums – galiausiai kas nors juk ir jums kada nors pagelbės. Nuostata „man visi skolingi“ ir „turiu krūvą problemų“ labai gaji daugumos mūsų širdyse, o tam tikrą apibrėžtą laiko tarpą priversti save kitų problemas laikyti svarbesnėmis nei nuosavos – vienas terapijos metodų, be to, gan sėkmingas.

Fiziškai. Taip, galbūt jūs trapi moteriška būtybė. Bet gali būti, kad jūsų ūgis ar fizinė forma leis padaryti ką nors, ko negali vaikas ar pagyvenusi moteriškė. Pakabinkite išskalbtas užuolaidas, išneškite dviratį iš laiptinės arba pavažiuokite su svetimu vaiku liftu, nes jis bijo važiuoti vienas.

Intelektualiai. Tai, ką jūs puikiai išmanote (darbas, pomėgis), kažkam gali būti vertinga informacija. Jūsų bendravimo ratas veikiausiai taip pat įvairus, jame gausu išsilavinusių skirtingų profesijų žmonių. Netingėkite užduoti jiems klausimų iš sferos, kurioje jie gerai orientuojasi, kad padėtumėte kažkam kitam iš savo aplinkos.

Materialiai. Tai, be abejo, paprasčiausia, jei tik turite tam galimybių.

Galima padovanoti

Daiktą. Savo, jei kam nors jis labai patiko, o jums nuo jo „nei šilta, nei šalta“. Arba jei žinote, kur nusipirkti kitą. Prisimenu, kaip sesuo susižavėjo „Photoshop“ programa, todėl kai tik apsilankiau knygyne – būtinai nupirkau jai vadovėlį. Ji neprašė – bet sprendžiant iš jos džiugaus tono jaučiu, kad knyga jai labai pravers.

Glamonę. Nuo šypsenos ir šilto apkabinimo iki egzotiškiausio erotinio masažo – priklausomai nuo adresato.

Tikėjimą savimi. Jo niekad nebūna per daug. Palaikykite ką nors dėl priimto sprendimo, užtikrinkite, kad viskas jo rankose – taip paprastai ir būna. Ramiai priimkite „siaubingas naujienas“, užkrėsdami pašnekovą įsitikinimu, kad nieko labai ypatingo nevyksta, rodydami pavyzdį savo ramia reakcija.

Galima dalintis

Liūdesiu. Neblaškyti, nelinksminti, nemokyti ir nepradėti raminti. Tiesiog būti kartu, kai kažkam reikia.

Pietumis. Kartais taip mažai reikia, kad žmogus pajustų, jog jis jums rūpi.

Atsakomybe. Prisiimti svetimą atsakomybę, dalį atsakomybės už nesėkmę vietoje kaltinamojo tono. Vietoje: „Jei būtum nunešęs dokumentus anksčiau, galėjome jau būti Paryžiuje“ tiesiog – „Veikiausiai aš kalta, kad nepriminiau apie tai tau anksčiau... Bet nebaisu, Paryžius gi niekur nedings.“

Galima ištarti

„Ačiū“. Šis žodis nuostabus tuo, kad jį galima kartoti kone kiekvienam ir nuolat.

„Atleisk / Aš tau atleidžiu“. Ir sunkumas nusiris kaip akmuo nuo krūtinės.

„Aš tave myliu“. Žmonės kažkodėl taip surėdyti, kad nepriima šios frazės kartą ir visiems laikams. „Nemėgstu biojogurtų“ / „Esu alergiškas penicilinui“ – tai aplinkiniams duotybė. Su „myliu“ – kitaip. Jei sakėte tai vakar, niekas neatsisakys papildomo patikinimo, kad tai galioja ir šiandien.

Galima parodyti

Dėmesį. Jūsų dienoraštyje apvestos jūsų draugų ir giminaičių gimimo datos? Puiku. Nėra nieko bjauriau, kai pamirštamas tavo gimtadienis. O dabar apveskite ir tas datas, kai turėjo nutikti kažkas svarbaus tiems, su kuriais bendraujate – ar atostogos, ar egzaminų/tyrimų/teismo procesų rezultatai, maža kas. Jūs ne robotas, ir visiškai natūralu, kad kartais galite apie ką nors pamiršti. Jums pačiai bus malonu užduoti reikiamą klausimą reikiamu metu.

Dėkingumą. Geriau viešai – efektas dvigubėja. Taip, tai ne taip baisu, vietoje trumpo „ačiū“ pasakyti: „Ačiū, kad radai fotografijas mano straipsniui. Jos būtent tokios, kaip ir norėjau.“

Atjautą. Skirkite daugiau dėmesio tam žmogui, kuriam dabar nesiseka. Pora papildomų skambučių, nesudėtingų žinučių – štai būdas padrąsinti jį ir neleisti paskęsti vienatvėje.

Galima sukurti

Šedevrą. Kulinarinį. Epistoliarinį. Muzikinį. Meninį. Bet ką, ką galite skirti žmogui, kuris jums svarbus. Kartais ir dešrelė tešloje – tikras šedevras, taigi nebijokite bandyti ir nemanykite, kad esate netalentingi.

Tvarką. Iš chaoso. Patikėkite, daugumai žmonių ji džiugina akis. O akys – neatskiriama organizmo dalis.

Nuotaiką. Ką jums reiškia uždegti porą aromatinių žvakių – tiesiog taip? Vienam vakarui atsisakyti taisyklės maitintis virtuvėje, gražiai padengti stalą...

Galima papasakoti

Anekdotą. Nepadoraus anekdoto pateisinimas gali būti tik jo atitikimas į pokalbio temą.

Tiesą. Arba pusiau tiesą. Arba tai, ką norėtumėte matyti kaip tiesą. Apie informacijos statusą būtina informuoti respondentą. Taip, viliojamai skamba „Laukiu tavęs duše“. Bet dar labiau vilioja „Kaip norėčiau atsirasti kartu su tavimi viename duše...“ Kol neištarėte savo minčių balsu, jos – paslaptis visiems aplinkiniams. O kam kaupti šias paslaptis, jei jos gali ką nors nudžiuginti tiesiog dabar?

Naujienas. Jei sužinojote ką nors, kas svarbu artimam žmogui, iškart jam praneškite. Žinoti, kuo žmogus gyvena – tikras menas, kuris apdovanojamas nuoširdžiu dėkingumu ir palankumu jums.

Galima suteikti galimybę

Įtvirtinti save. Būtent tai darote, kai kantriai laukiate, kada vyriškis ras kelią, ir tylite. Net jei tris šimtus kartų būtumėte radusi kelią su žemėlapiu, kuriame puikiai orientuojatės.

Išsipasakoti. Daugumai žmonių, kai jie patiria kokį nors emocinį sukrėtimą, tinka vienas ir tas pats patarimas: palaukti. Pažiūrėti, kaip klostysis įvykiai, kad būtų galima juos įvertinti blaiviu žvilgsniu, sulaukti naujų faktų arba reakcijos. Šis patarimas paprastas – tiesiog leiskite draugei išsiverkti į ragelį.

Pakvailioti. Už tai, kad negūžčiojate pečiais ir nesistebite, jums bus dėkingas tiek vaikas, tiek suaugęs. Taip jau nutiko, kad neracionalų kitų elgesį mes dažniausiai suvokiame kaip grėsmę savo pačių komfortui ir saugumui. Todėl sulaukti iš ko nors paskatinimo kvailioti ir kaprizintis labai sunku – pabandykite jūs ir suprasite, kaip tai nesudėtinga ir užkrečiama.

Galima išmokyti

Ką nors daryti. Mano mama dievina mano vairavimo pamokas, o aš niekad nepamiršiu vyriškio, kuris išmokė mane parodyti kvailą fokusą – visi draugai kaskart manęs prašo rodyti jį vėl ir vėl.

Optimizuoti. Bulvių skutimo mašina – labai naudingas daiktas. O Crop „Photoshop“ programoje patogesnis nei Copy+Paste. Patikrinote? Pasidalinkite savo žiniomis su kitais – nešykštaukite.

Matyti gerus dalykus. Išmokyti to ką nors galima tik savo asmeniniu pavyzdžiu, kalbant apie bet kokias pozityvias smulkmenas, kurios tik ateina į galvą. Naudinga prisiminti, koks gražus būna saulėtekis, pasidžiaugti, kad spėjote į tramvajų ir padėkoti likimui už tai, kad kefyras jūsų parduotuvėje visuomet šviežias.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją