Galbūt bosas nusitaikė į jus, gal neseniai patyrėte nesėkmę darbe, o gal jūsų įmonę ruošia dideliems pokyčiams ar sujungimui. Bet kokiu atveju, nepakenks iš anksto pasiruošti.

Knygos „Sutramdykite vaikišką biuro tironą. Kaip reaguoti į vaikišką boso elgesį ir klestėti darbe“ autorė Lynn Taylor independent.co.uk sako, kad tikri profesionalai visada atkreipia dėmesį į klasikinius požymius, bylojančius, kad jūsų kėdė darbe braška.

1. Sulaukėte prasto darbo vertinimo (ar dviejų, ar trijų)

Neigiamas vertinimas ne visada reiškia, kad būsite atleisti, bet kartu su neigiamu atsiliepimu tai gali signalizuoti, jog artėja bėda. Darbdaviui reikia sukurti dokumentinį pagrindą, taigi sulauksite ne tik įspėjimų. Darbdavys raštu užfiksuos neigiamą vertinimą, aiškina L. Taylor.

Daugiau nei vienas neigiamas vertinimas iš eilės – ypač blogas ženklas, sako tarptautinio verslo ekspertas, knygos „Humoro pranašumas“ autorius Michaelas Kerras.

„Priklausomai nuo to, ar labai prastas buvo pirmas vertinimas, jums gali suteikti šansą pasitempti. Tačiau keli prasti vertinimai gali būti rimtas požymis, kad darbo vieta braška“, – teigė M. Kerras.
Jei jums trūksta patirties ar praktikos tam tikroje srityje, visada yra šansas tai pataisyti.

Pavojingos pastabos: jūs neįsiliejate į mūsų kultūrą, nemokate žaisti komandoje, jūsų asmenybė ar stilius nedera prie mūsų komandos, jūsų elgesys kelia nerimą.

Jei girdite tokio pobūdžio kritiką, metas atnaujinti CV, įsitikinęs M. Kerras.

2. Jei pasijutote nušalintas

Jei staiga negalite gauti svarbių duomenų, kurie padėtų geriau atlikti darbą, jei nesate kviečiami į svarbius susitikimus, jei negaunate svarbių laiškų, gali būti, kad artėja audra, įspėja L. Taylor.
„Taip gali būti dėl įvairių priežasčių, bet viena realiausių – vadovai nustojo pasitikėti jūsų sugebėjimais, taigi būsite tarp pirmųjų, jei / kai bus mažinama darbuotojų“, – įspėja M. Kerras.

3. Darbas tapo neįmanoma misija

„Kai pradėjote dirbti, gaudavote užduočių, kurias pajėgdavote įvykdyti. Dabar atrodo, kad jums pavedami projektai prilygsta lipimui į Everestą užrištomis akimis“, – sako L. Taylor.

„Jūsų neišvengiamai laukia nesėkmė, – antrina M. Kerras. – Kartais taip nutinka dėl netinkamo vadovavimo, bet kartais kompanija tokiu būdu tiesiog nori jumis atsikratyti, tik tam reikia svaraus pagrindo. Vienas iš tariamų įrodymų, kad jūs nebetinkate šioje įmonėje – jūsų nesėkmė.“

4. Bosas jus įspėjo (daugiau nei kartą)

Oficialus įspėjimas niekada nežada nieko gero. „Galite sulaukti įspėjimo žodžiu, įspėjimo raštu ar net antro įspėjimo raštu“, – aiškina L. Taylor. Jei taip nutiko, greičiausiai laukia daugiau nemalonumų.

5. Suprastėjo jūsų santykiai su bosu

Buvote draugai, ar bent draugiškai bendravote, o dabar būnant tame pačiame kabinete jaučiasi įtampa. M. Kerras įspėja – jei bosas jus ėmė ignoruoti, viešai nuvertinti, tai požymis, kad galite netekti darbo.

6. Jūsų prašo pateikti išsamias ataskaitas apie laiką ar išlaidas

Kruopštų tikrinimą retai inicijuoja buhalterija, mano patarėjas karjeros klausimais Robertas Dilenschneideris. „Viršininkui atrodo, kad švaistote laiką ar per daug išlaidaujate. Net jei 100 proc. esate nekaltas, tai nesvarbu. Išsiaiškinkite, ar jus vieną kruopščiai tikrina“, – pataria R. Dilenschneideris.

7. Sulaukiate vis mažiau projektų

Įtartinas ženklas – staiga atsiranda daug laisvo laiko, nes jums patikima nedaug darbo. „Jūs norite dirbti, bet sunku bendradarbiauti su bosu, darbinė veikla staiga tapo sudėtinga“, – aiškina L. Taylor.

8. Darbas komandoje nėra jūsų stiprioji pusė

Svarbu įsilieti į įmonės kultūrą. Kartais tai reiškia, kad reikia pasiaukoti komandos labui, teigia konsultantė Laurie Ruettimann: „Jei paprašėme kažkur nuvykti darbo reikalais ar dalyvauti konferencijoje, iš tiesų tai ne klausimas. Nesutikite, ir jūsų karjera baigta.“

9. Netenkate išteklių

Jei sumažėja biudžetas, netenkate prieigos prie tam tikrų paslaugų, netenkate vietos biure ar pan., prietaisų, kurie padėtų geriau atlikti darbą, taip gali būti todėl, kad darbdavys nori jus išstumti.

10. Bosas nuolat stebi

Ištisai sulaukiate klausimų, kaip einasi? Pajutote, kad bosas nuolat stebi, kaip dirbate? Jei taip, metas pradėti ieškoti naujo darbo, teigia R. Dilenschneideris.

11. Jus arba seka, arba ignoruoja

Atrodo, kad atsidūrėte ekstremalioje situacijoje. Bosas arba stebi kiekvieną jūsų žingsnį, arba jo neįmanoma rasti. „Bet kokiu atveju, darosi nepatogu dirbti, – aiškina l. Taylor. – Jei jus stebi, atrodo, kad stinga pasitikėjimo. Jei ignoruoja, tada neaišku, kaip užbaigti projektą.“

12. Sumažėjo jūsų pareigų

Jaučiatės mažiau svarbus? Jūsų pavaldinius pervedė kitiems? Projektus perdavė kolegoms? Tada greitu metu jums gresia atleidimas.

13. Mažėja priedų

„Kolegos skrenda į konferenciją Marakeše, o jūsų nekviečia. Daug metų skraidėte verslo klase, o dabar skrendate ekonomine klase. Staiga iš jūsų atėmė kampinį kabinetą ir perkėlė į bendrą patalpą. Priedai – svarbi darbo dalis. Jei jaučiate, kad jų netenkate, tikrai yra pagrindo nerimauti“, – teigia R. Dilenschneideris.

14. Jūsų nebegiria

Net jei padarote stebuklus, viršininkas to nebepastebi. L. Taylor nuomone, tai vienas iš požymių, kad galvojama apie jūsų atleidimą.

15. Jums sumažino atlyginimą arba paprašė laikinai nedirbti

Jei jūsų paprašė laikinai nedirbti, veikiausiai yra pagrindo nerimauti. „Tai požymis, kad ne viskas sklandu, nors bandoma sudaryti įspūdį, kad tai – jūsų labui, – sako M. Kerras. – Panašiai žmonės poroje nutaria pabūti atskirai. Visi žinome, kuo tai dažniausiai baigiasi.“

16. Pastebite, kad kolegos jus apkalba ar keistai elgiasi

Jei žmonės jūsų šalinai, ypač tie su kuriais draugavote, veikiausiai tai šį tą reiškia. „Dažnai kolegos, nugirdę gandus apie tai, kad kažką nori atleisti arba skirti papeikimą, ima vengti to žmogaus“, – teigia L. Taylor.

17. Staiga tampate pavaldus didesniam skaičiui viršininkų

Staiga tampate pavaldus didesniam skaičiui tarpinių viršininkų matricoje. „Jūsų darbe daugiau formalumų ir biurokratijos nei paties darbo. Tai nerimą keliantis ženklas“, – įspėja L. Taylor.

18. Padarėte didelę klaidą, kuri kainavo įmonei reputacija ar nemažai pinigų

„Priklausomai nuo to, kaip viršininkai reaguoja į nesėkmes, ypač eksperimentuojant su naujomis idėjomis, jūsų klaidą gali priskirti pamokomų patirčių kategorijai. Bet kartais tai gali reikšti, kad jums parodys duris“, – sako M. Kerras.

19. Bosas kreipiasi tiesiai į jūsų pavaldinius

Tai panašu į ignoravimą, bet yra dar blogiau. „Daugelyje organizacijų yra tam tikra pavaldumo grandinė. Jei ji sutrinka, akivaizdu, kad jūs esate nebereikalingas“, – teigia R. Dilenschneideris.

20. Nebeturite prieigos prie tam tikrų duomenų

Jei kompanija ketina kažką atleisti, kartais apriboja tam asmeniui prieigą prie svarbesnių duomenų. Verta suklusti, jei nebetinka elektroninio pašto slaptažodis ar negalite patekti į bendrą duomenų bazę.

21. Jūsų nuomonė nebesvarbi, priimant svarbius sprendimus

Jei nebeklausia jūsų nuomonės, vadinasi, viršininkui ji nebesvarbi, jam nebeįdomu, ką pasakysite. Dažnai tai pirmas ženklas, kad jums ketina parodyti duris.

22. Sujungus įmones beveik nesulaukiate informacijos

Po įmonių sujungimo neretai atleidžiama dalis darbuotojų, o kartais netgi daug darbuotojų.

Jei jaučiate, kad priklausote rizikos grupei, tada metas dairytis darbo.

23. Nuojauta sako, kad kažkas negerai

„Jei atrodo, kad darote viską, kas nuo jūsų priklauso, bet vis tiek neramu ant širdies, greičiausiai esate teisūs – metas judėti tolyn“, – sako patarėjas verslo klausimais Andy‘is Bailey‘is. Galbūt esate puikus darbuotojas, tada pritaikysite savo žinias ir gebėjimus kitur. Pradėkite ieškoti darbo, kuris atitiktų jūsų kvalifikaciją, patirtį ir jūsų asmenybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)