Pateikiame keletą paprastų įpročių, kurie pagerina psichologinę būseną.

1. Pagalvokite, už ką jaučiatės dėkingi. Mokslininkai ištyrė, jog tie asmenys, kurie skiria laiko siekdami prisiminti praėjusios savaitės momentus, už kuriuos jaučiasi dėkingi, yra pakilesnės nuotaikos.

2. Išsileiskite į žygį ar pasivaikščiojimą po žvaigždėtu dangumi. Susižavėjimas yra natūrali žmogaus emocija. Tyrimai rodo, jog patiriamas susižavėjimo jausmas, kurį jaučiate kaskart pamatę kažką gražaus, mažina stresą.

3. Gerkite kavą. Kava – centrinės nervų sistemos stimuliatorius, ne tik pažadinantis budrumą, bet ir pakeliantis nuotaiką.

4. Medituokite. Įrodyta, jog depresiją mažina meditavimas – sąmoningas ir tylus dėmesio sutelkimas į esamą akimirką.

5. Skaitykite nuotykių istorijas. Istorijų apie kitų asmenų patirtus nuotykius skaitymas daugelį žmonių įkvepia ir nuteikia pozityviai.

6. Išeikite laukan. Jaučiate stresą? Eikite į mišką – pajusite palengvėjimą.

7. Dalyvaukite kultūrinėje veikloje. Aplankykite muziejų ar nueikite į koncertą.

8. Klausykitės liūdnų dainų. Mokslininkų teigimu, klausydamiesi liūdnos muzikos, žmonės randa paguodą ir pajunta emocinį palengvėjimą.

9. Išsikelkite realistinius tikslus. Vietoje to, jog siektumėte išgelbėti planetą, iškelkite sau tikslą pradėti rūšiuoti šiukšles.

10. Aprašykite savo jausmus. Jei ant kažko pykstate, parašykite jam laišką, tik jo nesiųskite. Savo jausmų išsakymas padeda patiems juos geriau suprasti ir lengviau rasti problemos sprendimo būdus.

11. Pinigus leiskite kitiems, o ne sau. Mokslininkai ištyrė, jog pinigų skyrimas kitiems (o ne sau) mus padaro laimingesniais.

12. Darykite gerus darbus kitiems. Geriausias būdas padėti sau – tai pirmiausia padėti kitiems.

13. Skirkite laiko draugams. Pasirodo, jog laiko leidimas draugų kompanijoje didelei daliai žmonių suteikia didesnį psichologinį pasitenkinimą nei buvimas su šeimos nariais.

14. Šypsokitės. Svarbiausia taisyklė – tai darykite nuoširdžiai.

15. Atleiskite. Leisdami įsivešėti negatyvioms mintis, nepaliekame vietos pozityvioms.

16. Praleiskite laiką intymiai. Dažnesnis fizinis artumas – jo padidinimas nuo karto per mėnesį iki karto per savaitę – prilygsta laimei, patiriamai banko sąskaitoje gavus 50,000 dolerių. Tiesa, mokslininkai sutinka, jog galiausiai, laimei svarbu ne seksualinių santykių dažnumas, o santykių prasmingumas.

17. Sportuokite. Vos 20 minučių sporto pakelia nuotaiką ateinančioms 12 valandų.

18. Lavinkite savo įgūdžius. Sunkus darbas siekiant tobulėti mėgstamoje srityje gali sukelti trumpalaikį stresą, tačiau pasitelkus kantrybę, galiausiai tai suteiks ilgalaikį pasitenkinimą.

19. Pietaukite skirtingose vietose. Tie asmenys, kurie pietauja parke, yra labiau patenkinti kasdieniu darbu, nei tie, kurie pietauja biure.

20. Būkite kantrūs. Laimė didėja kartu su amžiumi. Tyrimai rodo, kad kuo vyresni žmonės yra, tuo laimingesni jie jaučiasi.