12
Kitas

Toliau

Tačiau gaunama vis daugiau įrodymų, kad nepaisant bėgančių metų smegenims nesusenti padeda daugybė kitų dalykų. Tarp jų nei vieno nėra stebuklingo, tačiau derinant keletą jų galima pasiekti išties puikių rezultatų, rašo time.com.

Lankykite šokių pamokas

2003 metais atliktas tyrimas, kurio rezultatai buvo publikuoti leidinyje „New England Journal of Medicine“, nustatė, kad senjorai, per savaitę šokantys tris-keturis kartus, susiduria su 75 procentais žemesne silpnaprotystės rizika. Kodėl taip yra? „Šokimas – sudėtinga veikla, – tikina tyrimui vadovavęs Joe Verghese'as Niujorko Geriatrijos centro. – Tai panašu į aerobiką, taigi gerina kraujotaką smegenyse. Įrodyta, kad tai teigiamai veikia smegenų jungtis“. Kadangi gali iškilti sunkumų nustatant priežastis ir pasekmes, būtina paminėti, kad tyrime dalyvavo silpnaprotystės nekamuojami žmonės, kurie vėliau dar kurį laiką buvo stebimi.

Grokite muzikiniu instrumentu

Kas tai bebūtų – saksofonas, pianinas ar Havajų gitara – mokslininkai nustatė, kad grojimas muzikos instrumentu dešimt ar daugiau metų didina tikimybę turėti geresnę atmintį vyresniame amžiuje, jeigu lygintume su tais žmonėmis, kurie grojo trumpiau (ar apskritai negrojo). Kitas tyrimas parodė, kad netgi muzikos klausymas gali turėti teigiamos įtakos smegenų veiklai. Stenfordo universiteto Medicinos mokyklos specialistų atliktas tyrimas atskleidė, kad barokinės muzikos (Vivaldi, Bachas) klausymas skatina pokyčius smegenyse, kurie padeda sukaupti dėmesį ir kaupti informaciją atmintyje.

Mokykitės užsienio kalbos

Kuo daugiau kalbų mokėsite, tuo mažiau jums grės senatvinė silpnaprotystė. 2013 metais buvo atliktas tyrimas, kurio rezultatai publikuoti žurnale „Neurology“. Jie atskleidė, kad dviem kalbom kalbantiems žmonėms silpnaprotystė išsivysto vidutiniškai ketveriais su puse metų vėliau nei tiems, kurie moka tik vieną kalbą. Kitas tyrimas atskleidė, kad daugiau nei vieną kalbą mokantys žmonės geriau sutelkia dėmesį ir geba vienu metu atlikti daugiau užduočių. Ekspertai tvirtina, kad kuo anksčiau išmokstama kalba, tuo yra geriau. Idealu, kai jau augdamas vaikas kalba dviem kalbomis, tačiau mokytis kalbų niekada nėra per vėlu.

Žaiskite šachmatais

Palaikyti smegenų sveikatą padės žaidimas šachmatais, šaškėmis ar kortomis. 2013 metais Prancūzijoje atlikto tyrimo duomenimis, stalo žaidimus žaidžiantys tyrimo dalyviai susiduria su 15 procentų žemesne silpnaprotystės rizika lyginant su to nedarančiais. Negana to, teigiamas tokio pobūdžio veiklos poveikis dar juntamas du dešimtmečius. „Paslaptis tame, kad tai padeda suformuoti kognityvinį rezervą, – sako J. Verghese'as, kuris tyrimais taip pat įrodė, kad tokie stalo žaidimai kaip „Monopolis“ yra naudingi mūsų smegenims. – Tokia veikla apsaugo nuo šios ligos, ji suteikia papildomo laiko“.

Skaitykite, bet nepersistenkite

Apskritai, skaitymas smegenims yra naudingas. Tačiau šiuo atveju svarbu ne kiekybė, o kokybė – svarbu ne perskaityti kaip įmanoma daugiau straipsnių ir knygų, o skaitant kaip įmanoma labiau sutelkti dėmesį. „Mūsų smegenims pernelyg didelis informacijos kiekis nėra gerai. Kuo daugiau jos gaunate, tuo labiau išsijunginėja smegenys, – įsitikinusi Dalase esančio Teksaso universiteto Smegenų sveikatos centro direktorė Sandra Bond Chapman. – Geriau yra perskaityti vieną ar du gerus straipsnius ir labiau į juos įsigilinti, nei permesti akimis dvidešimt straipsnių“.

Keiskite šriftus

Kai kitą kartą darbui turėsite perskaityti kokius nors dokumentus, prieš tai darydami pakeiskite jų šriftą. Nedidelis Harvardo universiteto mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad pakeitus tokius lengvai skaitomus šriftus kaip „Arial“ ar „Times New Roman“ į mūsų akiai sudėtingesnius „Comic Sans“ ar „Bodoni“, gali pagerėti mūsų suvokimas ir informacijos atkūrimas.

Panašius rezultatus atskleidė ir Ohajo universitete atliktas tyrimas, kurio metu paaiškėjo, kad sunkiau įskaitomais šriftais dalomą medžiagą gavę studentai geriau atliko testus nei tie jų kolegos, kurie gavo medžiagą nesunkiai įskaitomais šriftais. Šį reiškinį galima paaiškinti paprastai – kiek įdėta pastangų, toks ir rezultatas. Kitaip tariant, kai smegenys priverstos intensyviau dirbti, jų atpildas yra didesnis. Tačiau kad tai veiktų, šriftus būtina keisti reguliariai.

12
Kitas

Toliau

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)