Ką norėtum keisti?

Per vienerius metus galima pakeisti daug ką, bet būkime realistai – neuždirbsi milijono, nenusipirksi ferario ir nepastatysi namo. Tad pirmas darbas, prieš pradedant dėliotis savo sąrašą, yra nuspręsti, kurias gyvenimo sritis norėtum tobulinti.

Lengviausia planus skirstyti į kategorijas: santykiai, kelionės, darbas, pinigai, įpročiai, sveikata, asmeninis tobulėjimas, laisvalaikis, namai, svajonės.

Kategorijas, žinoma, gali keisti pagal savo poreikius, tačiau svarbu, kad jos būtų gana plačios ir abstrakčios: taip bus lengviau atsispirti pagundai kurti abstrakčius planus (pavyzdžiui, „sveikai maitintis” arba “daugiau sportuoti”).

Santykiai

Ši kategorija tokia plati, kad joje telpa patys įvairiausi pažadai. Štai keletas pavyzdžių, kaip reikėtų konstruoti konkrečius planus:

1.Jeigu esi vienišas: „Pakviesti merginą 3 patiekalų vakarienės, kurią paruošiu pats.”

2.Jeigu turi merginą: „Pabučiuoti ją po Atodūsių tiltu Venecijoje.”

3.Jeigu tau patinka mergina, bet bijai prisipažinti: „Barclays dviračiais apvažiuoti Hyde parką ir suvalgyti porciją ledų.”

Kuo linksmesnis ir konkretesnis tavo planas, tuo daugiau šansų, kad jį įgyvendinsi, tad būtinai naudok miestų, šalių ar tikslių vietų pavadinimus ir skaičius. Jeigu pasižadėsi pabučiuoti ją po Atodūsių tiltu, vadinasi, kartu keliausite į Veneciją – juk toks planas daug mažiau gąsdinantis psichologiškai, nei „aplankyti Italiją”.

Kelionės

Galbūt esi nuožmus keliautojas, o gal niekuomet nerandi tam laiko ir/ar pinigų – kelionių planai gali būti naudingi abiem atvejais. Kad nuotykiai kitoje šalyje įgautų dar saldesnį atspalvį, išsikelk sau keletą įdomių uždavinių:

1.„Pasidaryti asmenukę su vietiniu ir nupirkti jam/jai gėrimą.”

2.„Suskaičiuoti, kiek laiptų yra Eifelio bokšte, ir pačiame viršuje išsiųsti draugams žinutę su rezultatu.”

3.„Pabėgioti Niujorko Centriniame parke ir suvalgyti legendinį dešrainį.”

Kiekviena rezoliucija turėtų būti susijusi su tavo svajone aplankyti kažkurią šalį ar miestą. Prieš akis visuomet turėdamas tokį sąrašą, jausi ne tik norą greičiau krautis lagaminus, bet ir įsirašyti tokią kelionių istoriją į savo lobyną.

Darbas

Jeigu norėtum pakeisti ar susirasti darbą, gauti paaukštinimą, geriau įsitvirtinti ar sulaukti pripažinimo iš vadovo, privalai turėti aiškų planą, kaip sieksi to tikslo. Pažadas sau naujaisiais metais daugiau uždirbti gali būti siaubingai demotyvuojantis, tad pasiruošk dėl jo kovoti mažais laimėjimais.

1.„Pakviesti bendradarbius į cepelinų fiestą.”

2.„Bent vieną savaitgalį per mėnesį skirti su darbu susijusiam projektui, kuris padės tobulinti mano gebėjimus (pvz., perdažyti kambario sienas, sukonstruoti sodo pašiūrę, sutvarkyti draugo automobilį, pradėti rašyti blogą, pavertėjauti, padėti užpildyti dokumentus, pamokyti vairuoti ir t.t.).”

3.„Išmokti visus su mano darbu susijusius angliškus terminus ir panaudoti juos darbo aplinkoje.”

Pinigai

Nori šiais metais sutaupyti naujam automobiliui, būstui ar rimtam pirkiniui? Prisižadėk imtis konkrečių priemonių:

1.„Taupyti visas 2£ monetas, kurios pasieks mano piniginę.”

2.„Per mėnesį alkoholiui išleisti ne daugiau kaip 50£ – be jokių išimčių!”

3.„Parsisiųsti asmeninio biudžeto programėlę telefone ir nusistatyti mėnesinius biudžetus svarbiausiems pirkiniams: maistui, nuomai, komunalinėms sąskaitoms, pramogoms, drabužiams ir t.t.”

Įpročiai

Jeigu šiais metais pasiryžai atsikratyti senų arba išsiugdyti naujus įpročius, progresą turėtum stebėti nuolat ir nuolat sau priminti, kodėl tai darai.

1.„Už kiekvieną surūkytą cigaretę įmesiu 2£ į savo taupyklę.”

2.„Paliksiu telefoną kitame kambario gale, kad, nuskambėjus žadintuvui, turėčiau atsikelti iš lovos jį išjungti.”

3.„Mesiu sau iššūkį dažniausiai vartojamą rusišką keiksmažodį pakeisti lietuvišku.”

Sveikata

Nemalonu žiūrėti į savo alaus pilvą ir nykstančius raumenis? Neprivalai praleisti pusės savo gyvenimo sporto salėje, kad atgautum formą.

1.„Pradėsiu vesti statistiką, kiek laiptų užlipu per dieną, ir kas mėnesį ja pasidalinsiu su savo partnere ir draugais. Nepabūgsiu priimti draugų mesto iššūkio iki metų pabaigos sumušti savo asmeninį rekordą.”

2.„Kas rytą, vos išlipęs iš lovos, padarysiu 10 atsispaudimų ir išgersiu stiklinę vandens.”

3.„Susilažinsiu su geriausiu draugu, kuris pirmas galės įveikti fizinį iššūkį (nubėgti X kilometrų, padaryti X atsispaudimų, iškelti X svorį sporto salėje, sumesti X baudų metimų ir t.t.), ir jį laimėsiu.”

Asmeninis tobulėjimas

Greičiausiai turi tokių slaptų norų, apie kuriuos svajojai nuo pat vaikystės – išsilaikyti motociklo teises, išmokti buriuoti, perprasti pokerį ar įvaldyti kovos menų techniką. Tai gal pasiryši tai padaryti šiais metais?

1.„Prisijaukinti Kornvelio bangas ir perskrosti jūrą ant banglentės.”

2.„Sukurti teminių vakarėlių tradiciją savo draugų rate.”

3.„Išbandyti vieną dalyką, kurio niekada nemėgau: pačiuožinėti pačiūžomis, išmokti medituoti, pasivažinėti riedlente, iškepti pyragą ir t.t.”

Laisvalaikis

Jauti, kad švaistai laiką, spoksodamas į televizoriaus ekraną, ir darosi nemalonu kiekvieną pirmadienį į klausimą „ką veikei šį savaitgalį?” atsakyti tuo pačiu – „nieko įdomaus”? Tavęs laukia tūkstančiai idėjų, kaip paįvairinti savo gyvenimą.

1.„Nueiti į operą / spektaklį / koncertą.”

2.„Praleisti popietę klaidžiojant po vieną Londono rajoną, kuriame niekada nebuvau, ir nufotografuoti visas vietas, į kurias norėčiau sugrįžti.”

3.„Nuo A iki Z suplanuoti pasimatymą su savo partnere ir padaryti jai staigmeną.”

Namai

Ne veltui anglai sako, kad „mano namai – mano tvirtovė”. Juose turi jaustis saugiai ir patogiai, tad prisižadėk daugiau prisidėti prie savo gerovės kūrimo.

1.„Kas mėnesį namuose sutvarkysiu nors vieną neveikiantį daiktą ar prietaisą (pvz., priveršiu klibančią durų rankeną, pakeisiu šaldytuve nebeveikiančią lemputę, sutvarkysiu lašantį virtuvės kraną ir t.t.).”

2.„Išsiųsiu nors vieną nedidelį siuntinį šeimai, giminaičiams ar draugams Lietuvoje be jokios progos.”

3.„Suprojektuosiu savo svajonių namus ir apskaičiuosiu jų biudžetą.”

Svajonės

Ši kategorija pati slidžiausia ir galbūt dubliuojasi su vienu iš jau paminėtų planų: galbūt tavo svajonė yra įsigyti būstą, susilaukti atžalos, gauti paaukštinimą ar patobulinti savo išvaizdą.

Svajonės turėtų mus šiek tiek bauginti savo nepasiekiamumu, tačiau tikėtis, kad jos išsipildys, kol tu turki alų, žiūrėdamas futbolo rungtynes, – absurdiška. Pamąstyk, ką galėtum padaryti, kad padidintum savo šansus metų pabaigoje priartėti prie savo svajonės, ir griebkis darbo.