Taip pat tokie pokalbiai itin sudėtingi tiems, kuriems įtampos sąlygomis sunku aiškiai mąstyti, juo labiau, kad kalbant su potencialiu darbdaviu atsakymai turi būti gerai apgalvoti ir aiškiai išreikšti, rašo lifehack.org.

Taip pat labai svarbu suprasti savo teises tokio pokalbio metu, nes yra nemažai klausimų, kuriuos potencialiam darbdaviui draudžiama uždavinėti. Žinodami šias direktyvas ir tarp jūsų ir darbdavio egzistuojančias ribas, galėsite tikėtis laisvesnio ir produktyvesnio pokalbio dėl darbo.
Štai dešimt neteisėtų klausimų, kurių potencialus darbdavys negali jums užduoti:

1. Kiek jums metų?

Tai, ko gero, dažniausias neteisėtas klausimas, mat darbdaviai dažnai nori sužinotų kandidatų amžių. Nors ši informacija yra jūsų CV, su jumis kalbantis asmuo neturi teisės tiesiogiai ar netiesiogiai klausti jūsų amžiaus.

Nesvarbu, klausiama tiesiogiai ar netiesiogiai (pavyzdžiui, teiraujamasi, kuriais metais baigėte universitetą), jūsų atsakymas priklauso grynai nuo jūsų taktiškumo. Jeigu jaučiatės patogiai sakydami savo amžių, tuomet taip ir padarykite, o jei ne, galite užklausti, ar jūsų amžius labai svarbus šiai darbo vietai.

2. Ar jūs esate susituokęs?

Darbo teisė numato terminą nėštumo diskriminacija, kuris buvo sukurtas siekiant neleisti darbdaviams diskriminuoti motinas ar apskritai moteris. Tai draudžia darbdaviui mėginti ištraukti informaciją apie šeiminius planus, tokius kaip santuoka, sužadėtuvės ar vaikų planavimas.

Tačiau kartais darbdaviai tai gali bandyti išsiaiškinti netiesiogiai, tačiau ir tokiu atveju turite žinoti, kad asmeninio pobūdžio informacijos atskleisti neprivalote.

3. Kokia jūsų seksualinė orientacija?

Pagrindiniai su diskriminacija susiję įstatymai draudžia užduoti klausimus apie seksualinę orientaciją. Tai neturi nieko bendro su jūsų tinkamumu eiti bet kokias pareigas ir bet kuris darbdavys, mėginantis išsiaiškinti jūsų seksualinę orientaciją, daro akivaizdų pažeidimą.

Kitaip nei ankstesni du klausimai, kuriuos į darbo pokalbį atėjęs asmuo gali atsakyti nepaisant jų neteisėtumo, šis klausimas turi būti sutiktas griežčiau ir ryžtingiau. Kitaip tariant, turite pasinaudoti galimybe priminti potencialiam darbdaviui savo, kaip kandidato, teises ir pažymėti, kad jūsų seksualinės preferencijos yra netinkama tema pokalbiams darbo vietoje.

4. Ar buvote kada nors suimtas?

Reikia pasakyti, kad darbdavys turi teisę klausti, jeigu kada nors buvote nuteistas už kokį nors nusikaltimą. Jis neturi teisės klausinėti apie suėmimą, nes pagal įstatymą jūs nelaikomas kaltu tol, kol to neįrodė teismas.

Vis dėlto, darbdaviai gali patys pasidomėti jūsų istorija ir kartais jums gali būti naudinga sąžiningai ir atvirai prisipažinti apie savo praeitį. Jeigu nenorite to daryti, tuomet išgirdę tokį klausimą galite paprasčiausiai atsakyti, kad teismas jūsų kaltės nėra įrodęs.

5. Ar galima gauti jūsų socialinių tinklų duomenis?

Yra pasitaikęs ne vienas atvejis, kai darbdaviai paprašo į pokalbį atėjusių kandidatų pateikti jų asmeninius socialinių tinklų duomenis. Vieni atsisako tai padaryti, kiti, norėdami užsitikrinti darbo vietą, tokią informaciją pateikia. Tai absoliučiai draudžiama.

Nors darbdaviai gali savarankiškai pasiieškoti jūsų profilio socialinėje žiniasklaidoje, jie neturi teisės prašyti tokio pobūdžio asmeninės informacijos. Jeigu jūsų to prašo, turite mandagiai atsisakyti suteikti tokius duomenis. Tai galioja visoms internetinės ar mobilios socialinės žiniasklaidos paskyroms, įskaitant ir tokius dalykus kaip „Snapchat“.

6. Iš kokios šalies esate?

Visiems, kurių tėvai nėra tos pačios tautybės, kurie turi dvigubą pilietybę ar kalba su egzotišku akcentu, šis klausimas reiškia šį tą daugiau, nei smalsumą iš potencialaus darbdavio pusės. Nepriklausomai nuo jo ketinimų, toks klausimas yra neteisėtas.

Jūs neprivalote atskleisti bet kokios su tuo susijusios informacijos, nes jūsų kaip kandidato tinkamumą apsprendžia ne jūsų kilmė, o jūsų kvalifikacija ir patirtis. Tačiau atkreipkite dėmesį į klausimo formuluotę, nes kartais darbdaviai nori sužinoti, ar sutiksite dirbti konkrečioje šalyje.

Darbdavys gali paklausti tiesiai, ir priklausomai nuo jūsų atsakymo nuspręsti, ar esate tinkamas kandidatas konkrečioms pareigoms.

7. Ar mėgstate išgerti?

Tai gana keistas klausimas, ir sunku suprasti, kuo jis susijęs su profesine aplinka. Tačiau žinokite, kad darbdaviams griežtai draudžiama jį užduoti, bent jau Amerikoje, kur galioja 1990 m. priimtas Aktas dėl neįgalių Amerikos piliečių (o Didžiojoje Britanijoje 2010 metais buvo priimtas Neįgaliųjų lygiateisiškumo aktas).

Šių įstatymų pagrindu, gydymą nuo alkoholizmo praėję žmonės (taip pat ir visi kiti žmonės, kurie yra gydęsi nuo kokios nors priklausomybės) neprivalo atskleisti jokios informacijos apie savo būklę.

Kadangi negalima tiesiogiai klausti darbuotojų ar kandidatų į darbuotojus, ar jie vartoja alkoholį ar kvaišalus, darbovietėse neretai atliekami atsitiktinai pasirinktų darbuotojų tikrinimai, ar jie nevartoja alkoholio ar kvaišalų darbo vietoje.

8. Kokią religiją išpažįstate?

Tai vienas iš netaktiškiausių klausimų, kurį darbdavys gali užduoti per interviu, panašiai kaip klausimas apie seksualinę orientaciją. Nors darbdavys gali turėti konkretų motyvą gauti tokio pobūdžio informaciją (pavyzdžiui, norėdamas sudaryti darbdavių laisvadienių ir atostogų grafikus, atsižvelgdamas į konkretaus tikėjimo religines šventes), vis dėlto tai derėtų daryti netiesiogiai, neklausiant tiesmukai apie religinę orientaciją.

Galima paklausti, ar yra kažkokios konkrečios dienos ar laikotarpiai, kai jūsų gali nebūti darbe, nes reikia planuoti įmonės darbo grafiką. Į tokį klausimą jūs turėsite atsakyti sąžiningai, tačiau vis vien turite teisę neatskleisti savo religinių įsitikinimų ar pasaulėžiūros.

9. Kaip atsirado jūsų randas ar kitas fizinis defektas?

Šis klausimas, kuris nėra taikomas visiems, yra itin asmeninio pobūdžio ir labai netaktiškas, juolab nėra niekaip susijęs su jūsų profesionalumu. Vėlgi, tie patys įstatymo aktai gina darbuotojus ne tik nuo diskriminacijos dėl fizinio neįgalumo, bet ir nuo diskriminacijos dėl regimo neįgalumo (tokio kaip randas ar kitas fizinis defektas).

Draudžiama užduoti klausimus dėl tokių fizinių bruožų, ir jūs neprivalote į juos net reaguoti. Jei darbdavys vis dėlto jums užduos šį klausimą, galite atsakyti, kad nuo tokio klausimo jaučiatės nejaukiai ir nenorite aptarinėti šio dalyko.

10. Ar norėtumėte vadovauti moterų (vyrų) komandai?

Ir JAV, ir Didžiojoje Britanijoje galioja griežti įstatymai dėl lyčių lygybės, kurių privaloma laikytis darbovietėje. Būtent todėl darbdaviai neturi teisės užduoti jums tiesioginių klausimų, susijusių su jūsų lytimi, arba išsakyti prielaidų, pagrįstų įžvelgtais skirtumais tarp kandidatuojančių vyrų ir moterų.

Tai reiškia, kad darbdaviai ar įdarbinantys darbuotojai neturi teisės jūsų klausti, ar sutiktumėte vadovauti kažkurios lyties darbuotojų komandai, nes taip klausdami jie taip pat tiesiogiai ar netiesiogiai išsako vyrus arba moteris įžeidžiančius komentarus.

Jei interviu metu darbdavys jums užduos šį klausimą, jūs galite paprašyti jį perfrazuoti arba paprasčiausiai pasakykite, kad turite patirties vadovauti darbuotojų komandai apskritai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)