Naują būstą įsigyti norinčių žmonių vis dar netrūksta, tačiau gyvenamojo būsto profesionaliam vertinimui vis dar skiriama per mažai dėmesio. Žurnalo „City24” konkurse „Metų projektas 2007” dalyvaujančius projektus vertins kompetetingų ekspertų komanda. Kiekviename žurnalo numeryje bus aprašomas mažiausiai vienas nekilnojamo turto projektas, o metų gale komisija paskelbs geriausią.

Vertinimo komisijoje dalyvauja architektai Algirdas Kaušpėdas ir Albertas Lagunovičius, nekilnojamojo turto kompanijos „101” direktorė Eglė Pelienė, „Re&Solution” projektų departamento vadovas Giedrius Ragaišis bei Tomas Pulikas, „Hansabanko" būsto finansavimo Departamento projektų vadovas. Projektai bus vertinami pagal keletą kriterijų: architektūrinius sprendimus, namo vidaus išplanavimą, aplinką ir namo rajone patogumą, statybų kokybę bei kainodarą.

Prieš paskelbiant konkursą, internetinėje svetainėje „City24.lt” surengtos skaitytojų apklausos metu išrinktos bendrovės, kurių projektus žmonės vertina geriausiai. Pirmas tris vietas užėmė – bendrovės „Eika”, „YIT Kausta” ir „Hanner”.

Taip pat prieš konkursą žurnalas atliko ir nekilnojamojo turto, bankų, statybų atstovų apklausą, siekdamas išsiaiškinti, kokie jų nuomone kriterijai yra svarbiausi vertinant gyvenamųjų namų projektus ir renkant geriausią.

Architekto A.Kaušpėdo teigimu, renkant geriausią būsto projektą reiktų vadovautis šiais kriterijais: 1) kontekstas: kaip projektas atitinka vietos kontekstą – gamtinę, urbanistinę, paveldo aplinką, kraštovaizdį, tradicijas; 2)funkcija: projekto sprendimų racionalumas, funkcionalumas, logiškumas; 3)architektūra: projekto sprendimų meninė vertė, kokybė; 4) statyba: kaip įgyvendintas projektas (jei pastatytas); 5) kaina: kainos ir kokybės santykis.

„Svarbiausia – gerbūvio sutvarkymas ar statybos darbų kokybė. Antra, kaip išnaudojamas neužstatytas plotas: ar suformuotos žaliosios zonos, žaidimų aikštelės, nutiesti keliai. Taip pat svarbu atsižvelgti į esamą arba kuriamą paslaugų ir socialinę infrastruktūrą. Trečia – statybų kokybė, apimanti ne tik darbų atlikimą, bet ir naudojamų statybinių medžiagų kokybę, tvirtas ir patvarias konstrukcijas, ekonomiškas ir modernias inžinerines sistemas, funkcionalų erdvės planavimą, kurie pakelia pastato vertę. Ketvirta – pastato architektūriniai sprendiniai, kuriantys produkto išskirtinumą. Projektas turi būti maksimaliai pritaikytas esamoje vietovėje, kad galėtų tinkamai įsilieti į bendrą miesto visumą bei statinių ir aplinkos harmoniją”,- savo vertinimo kriterijus dėsto bendrovės „Eika” rinkodaros projektų vadovė Silvija Berštautienė.

Nekilnojamojo turto kompanijos „101” direktorės Eglės Pelienės manymu, nugalėtojas turėtų būti renkamas atsižvelgiant į architektūrinį sprendimą, infrastruktūrą, statybos kokybę bei kainodarą.

Bendrovės „Progresyvios investicijos” pardavimų vadovės Raimondos Purvienės teigimu, reikėtų vertinti architektūrinį sprendimą, tačiau išskiriant, ar tai ekonominės klasės, ar prabangus projektas, kadangi jiems keliami skirtingi reikalavimai. Reikėtų atsižvelgti į gerbūvio sutvarkymą, patogumą gyventi (išplanavimas, laisvalaikio parleidimo galimybės objekto teritorijoje). Labai svarbus kainos ir tai, kas siūloma už tą kainą santykis.

Konkursui pateikti projektai bus vertinami pagal šiuos kriterijus:

Architektūra – projekto sprendimo meninė vertė ir kokybė, šiuolaikiškumas;

Kontekstas - kaip projektas atitinka gamtinę, urbanistinę ir paveldo aplinką, kraštovaizdį;

Namo vidaus išplanavimas – funkcionalumas, racionalus pritaikymas ir originalumas.

Aplinka ir namo rajone patogumas – gamtinė aplinka, socialinė infrastruktūra, susisiekimas, būsimosios statybos ir plėtra.

Statybų kokybė – naudojamos medžiagos, ekonomiškumas, naujų technologijų diegimas ir pan.

Kainodara – kainos ir kokybės santykis; būsto kaip investicijos perspektyva.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją