Apie tai kalbamės su kapaviečių tvarkymo bei apželdinimo specialistais Arnoldu Pukiu ir Valdu Skiesgilu.

Gėles keičia danga

Jau penkerius metus kapaviečių tvarkymo srityje dirbantis Arnoldas Pukys teigia, kad vis rečiau ant kapų sėjama žolė, auginamos samanos, dekoratyviniai augalai ar gėlės. Žmonės neturi laiko ir galimybių dažnai lankytis kapinėse, todėl kapus tvarko kuo racio­naliau ir praktiškiau.

Didelę įtaką padarė ir emigracija – kartą per metus teaplankydamas kapus nei gėlių paliesi, nei piktžolių nuravėsi, todėl pastaruoju metu vis populiarėja vientisa danga.

Pigiausias variantas – smulkesnė ar stambesnė žvirgždo skalda. Brangiau kainuoja granito skalda, bet ji atrodo gražiau. Pastaruoju metu siūloma ir gana brangių įvairių spalvų dekoratyvinių akmenukų, jie dažniausiai naudojami geo­metriniams raštams suformuoti. „Tačiau tokia danga nėra amžina, jai taip pat reikia daug priežiūros. Net jeigu netoliese ir neauga medžiai, vis tiek vėjas prineša lapų, spyglių“, – teigia A. Pukys.

Po lapuočiais medžiais kapavietė padengiama ir smėliuku – atrodo estetiškai, daugiau priežiūros reikia tik rudenį, kai krinta lapai.
Jau pamiršti laikai, kai antkapio prabanga buvo prestižas ir noras pademonstruoti turtus.

Tai anksčiau buvo lenktyniaujama, kas užritins ant artimojo kapo kuo didesnį akmenį, – dabar svarbu ne antkapio dydis, o bendras estetinis kapo vaizdas, suderintos visos dizaino detalės.

Kapų tvarkymo specialistas Valdas Skiesgilas teigia, kad pati brangiausia marmurinė danga. Vientisa plokštė kainuoja 5–6 tūkst. Lt, o įvairių formų plokštės suapvalintais kampais net 14–15 tūkst. Lt. Ne kiekvienas gali sau leisti tokią prabangą, todėl dažniausiai pasirenkami spalvoti akmenukai ar skalda. Paprastesnis variantas – kapą užsėti žole.

Tačiau kapavietė gražiai atrodys tik tuomet, jei žolė bus pjaunama bent kartą per savaitę. Kadangi žoliapjovės keliamas triukšmas trikdo kapinių ramybę, veja kerpama žirklėmis.

Žvilgsnis į ateitį

Jeigu kapavietės neplanuojama naudoti artimiausiais dešimtmečiais, racionaliausias sprendimas užbetonuoti visą paviršių ir išklijuoti plytelėmis ar iškloti trinkelėmis.

Uždengiama ir vientisa akmeninė plokštė, paliekant tik nedidelį plotą daugiamečiams augalams. Tokie kapai visus metus atrodo tvarkingai, o jų priežiūra nesudėtinga.
Anot A. Pukio, sutvarkytos kapavietės nedarko ir bendro kapinių vaizdo. Seni kapai, jau nelankomi giminaičių, per dešimtmetį visiškai sunyksta ir tik antkapis ženklina, kad toje vietoje buvo palaidota.

Pastaruoju metu populiarėja ir palaikų kremavimas. Urnos nebūtinai turi būti laikomos kolumbariu­muose, laidojama ir į bendrą šeimos kapą. „Tai galima numatyti iš anksto – kapavietė uždengiama vientisa danga, paliekant vietos vienai ar kelioms urnoms. Taip pat įrengiami specialūs dangčiai – laidojant urną jie iškeliami ir vėl įdedami nesuardant kapo dangos“, – pasakoja A. Pukys.

Kremavimą palankiai vertina jaunesni žmonės, vis dažniau ir vyresnieji nebemano, kad tai prieštarauja jų moraliniams ar religiniams įsitikinimams. Be to, artimiesiems labai patogu turėti vieną šeimos kapą, nereikia prižiūrėti kapų keliose kapinėse. „Įvertinkime ir tai, kad miestuose vis sunkiau rasti vietos naujoms kapinėms“, – atkreipia dėmesį specialistas.

Keičiasi papročiai

Didelę įtaką kapinių tvarkymo tradicijoms turi ir užsienyje dirbantys bei gyvenantys lietuviai. Neturėdami galimybių patys prižiūrėti ir tvarkyti kapus, užsisako tokią paslaugą Lietuvoje – firmos darbuotojai pagal klientų pageidavimus sutvarko kapavietę. Kaip įrodymas, kad darbas atliktas, artimiesiems nusiunčiama kapo nuotrauka. Pasitaiko ir taip, kad žvakelę Vėlinių dieną taip pat uždega ne artimieji, o samdyti žmonės.

Kapų tvarkymo specialistas A. Pukys mano, kad svarbiausia yra mirusiojo atminimas, už vėlę sukalbėta maldelė. Kai į kapus ateinama ne pagerbti mirusiojo, o dirbti: ravėti, sodinti, laistyti, nebūtinai rodoma meilė mirusiajam, greičiau tai nenoras užsitraukti gėdą prieš gimines.
„Norintiesiems ant kapų auginti gėles, jokių naujovių nežadama. Tai vienmetės: pavasarį – našlaitės, vasarą – begonijos, pelargonijos, rudenį – chrizantemos. Vis dar gaji ir dirbtinių gėlių tradicija“, – teigia A. Pukys.

Dėl dirbtinių gėlių apželdinimo specialistų nuomonė dažnai vienareikšmiška: tai abejotinos estetinės vertės sprendimas. Tačiau žmonės žvelgia praktiškai – dirbtinių gėlių nereikia laistyti kas savaitę, jos gražiai atrodo visą sezoną.

Kapavietėms apželdinti tinka ir daugiamečiai augalai – buksmedžiai, kadagiai, žemaūgės tujos, pušys ir kiti spygliuočiai. Visžaliai augalai pagyvina kapą ištisus metus. Spygliuočiai gražiai atrodo net ir apsnigti. „Tokie augalai nereikalauja daug priežiūros“, – pagiria A. Pukys.

Tradiciniai augalai

Jeigu jūsų šeimos kapavietė yra tame pačiame mieste, kuriame gyvenate, turite galimybę kelis kartus per mėnesį atvažiuoti palaistyti gėlių, nebūtina vaikytis modernaus dizaino. Išsirinkite labiausiai kapams tinkamus augalus ir gėles. Saulėtoje vietoje puikiai augs vilnotosios notros, kurios atsparios sausrai, todėl nereikės dažnai laistyti. Joms tinkamiausia vieta prie paminklo ar kapavietės pamato.

Populiarūs kapaviečių augalai – perkūnropės. Dažnai sodinamos ornamentais, būna įvairių rūšių, spalvų ir dydžių.

Saulėtą vietą mėgsta gauruotosios glažutės, greitai suaugančios tankiu kilimu. Šalia jų gražiai atrodo spalvingi ylalapiai flioksai. Smulkiais baltais žiedais saulėje žydi siūlinės žemenės. Kaip kiliminiai augalai auginami čiobreliai, šilokai, šliaužiančiosios žiemės ir kt.

Savo pozicijų neužleidžia ir darželinės našlaitės, puošiančios kapą nuo pavasario iki vasaros. Gražiau atrodo susodintos grupelėmis.
Pusiau pavėsyje tinka sodinti serenčius. Tiesioginių saulės spindulių nemėgsta raktažolės.

Pavėsingoje vietoje po medžiais vešliai auga melsvės. Tai daugiamečiai nereiklūs augalai, antžeminė dalis nunyksta rudenį. Pavėsyje veši storalapės bergenijos.

Net ir patiems nereikliausiems augalams būtina bent minimali priežiūra – per sausras reikia palaistyti, kas mėnesį patręšti, užpilti derlingesnį žemės sluoksnį. Nuo piktžolių išgelbės geotekstilė – uždenkite ja visą kapo plotą, prakirpkite kyles augalams ir užpilkite pasirinkta kapo danga.