Dabar lengviau rankdarbį parduoti, nebūtina važinėti į muges, galima prekiauti internetu neišeinant iš namų. Norintiems išmokti naujų rankdarbių nebereikia eiti į kursus. Pamokėlių, idėjų ar kitos informacijos apie rankdarbius galima lengvai rasti internete.

Informacijų ir technologijų amžius nuėmė šydą nuo rankdarbių. Kas atrodė anksčiau padaryti sunku ar neįmanoma, šiandien interneto pagalba, lengvai rasime kaip tai padaryti ir net video pamokėlių. Galima sakyti, kad rankdarbiai „ant bangos“, ir žmonės ne tik patys kuria, tačiau ir perka kitų kūrėjų darbus, vertina rankų darbą.

Šių metų rankdarbių TOP 10. Populiarumas tirtas pagal paieškų skaičių populiariausiose paieškose.

1. Mezgimas – „Lietuvos rankdarbių karalius“. Informacijos apie mezgimą žmonės ieško daugiausiai. Mezgimas yra senas ir labai populiarus rankdarbis. Šiandien jis pats populiariausias tarp lietuvaičių.

2. Origami, karpiniai, „skrebinimas“ – rankdarbiai iš popieriaus. Kad ir kaip keista, bet informacijos apie origami, karpinius ir „skrebinimą“ (atvirukų, albumų ir pan., kūrimas) paieškų skaičius nedaug nusileidžia mezgimui. Žmonės ieško idėjų darbeliams iš popieriaus, lankstymo ir kapinių pavyzdžių internete.

3. Dekupažas – rankdarbių tope naujausias rankdarbis Lietuvoje, atsiradęs prieš dešimtmetį. Dekupažo „banga“ nuriedėjo prieš keletą metų Lietuvoje, tačiau šiandien šis hobis tvirtai įsitvirtino tarp senųjų rankdarbių ir rado tvirtą vietą tarp kūrėjų. „Žodis „dekupažas“ taip įaugo lietuvaičiams į galvą, kad šiuo žodžiu jie ėmė vadinti visas dekoravimo rūšis, kur yra kažkas dažoma ar dekoruojama.

Dekupažas - tai itin paprasta technika – iškarpų, popierių, servetėlių klijavimas ir lakavimas, sukuriant tokį vaizdą, kad paveiksliukas atrodytų, kaip nutapytas . Žodžio „dekupažas“ ieško žmonės, kurie nori nuomuose atnaujinti baldus, tiesiog kažką perdažyti, dekoruoti kalėdinius žaisliukus ir pan.“ – teigia Eglė Rupšlaukienė „Dekostudija“ įmonės įkūrėja.

4. Mozaika – populiarėjantis rankdarbis tiek tarp suaugusių tiek tarp vaikų mokyklose ar darželiuose. Iš mozaikos kuriami papuošalai, paveikslai net baldai, namu dekoro detalės. Vaikai mozaikas gamina iš popieriaus skiaučių, akmenukų ir pan.

5. Keramika, lipdymas – populiarus užsiėmimas tiek tarp suaugusių tiek tarp vaikų. Keramikos būreliai populiarūs mokyklose. Vyksta įvairios lipdymo dirbtuvės muziejuose, mugėse. Žmonės vis labiau domisi lipdymo medžiagomis dirbti namų sąlygomis: modelinu.

6. Tapyba – senas ir populiarus užsiėmimas. Pastebima tendencija, kad daugėja suaugusių žmonių, kurie nori išmokti tapyti ir pradeda tuo domėtis, tapyti namuose.

7. Muilo gamyba – kelinti metai iš eilės Lietuvos rankdarbių dešimtuke įsitvirtinusi muilo gamyba. Muilą nesudėtinga pasigaminti namuose iš muilo bazės. Tad šis užsiėmimas vis populiarus ir populiarėja Lietuvoje. Pažengę ir susidomėję muilo gamyba žmonės pradeda gaminti tikrą šarminį muilą.

8. Siuvinėjimas – tai vienas iš tradicinių rankdarbių, kuris buvo visada žinomas ir populiarus.

9. Nėrimas - tradicinis rankdarbis. Šiais metais tarsi vėl naujai atėjęs į madą. Nėrimo srityje „ant bangos” nerti žaislai. Socialiniuose tinkluose knibždėta knibžda įvairiausių parduodamų nertų žaislų. Jie personalizuoti, su vaiko vardu ir pan. Šiais metais įvyko lūžis žmonių mąstyme, nebe visi galvoja, kad gali patys pasidaryti, nusinerti, o perka jau pagamintus rankdarbius. Atėjo toks požiūris, kad geriau nusipirkti gražų, profesionalo pagaminta daiktą, nei pačiam daryti.

10. Karoliukų vėrimas, papuošalų gamyba. „Šis rankdarbis vis dar populiarus, tačiau galima daryti išvadas, kad jau išeina iš mados. Reikia labai daug investuoti pinigų į medžiagas papuošalų gamybai, o mados labai greitai keičiasi. Tai gan brangus hobis, ir po truputį jau išeinantis iš mados ir užleidžiantis vietą šios srities profesionalams, arba mokantiems būti išskirtiniais,“– teigia rankdarbių priemonių parduotuvės „Dekostudija“ pardavėja konsultantė Ineta, pati kurianti papuošalus.

Šiais metais mažiau populiarumo susilaukė vilnos vėlimas, floristika, audimas, pynimas, žvakių gamyba, vitražas, šilko tapyba. Šių frazių ir kas susiję su jomis žmonės mažai ieško internete. Bet galimas daiktas, kad tai - taip pat populiaru, tik žmonės kuria namuose ir šiais rankdarbiais internete nesidomi, o ieško informacijos apie juos žurnaluose ar knygose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)