Išskirtinumo suteikia šmaikščios detalės, netradicinės medžiagos ir sprendimai. Interjero akcentu tapo originalaus dizaino pusbaris.

Atsižvelgė į užsakovų norus

Jaukus ir jaunatviškas trijų kambarių butas Ozo gyvenamajame rajone, naujos statybos name skirtas dviem studentams – broliui ir seseriai. 84 kvadratinių metrų ploto būsto interjerą projektavo dizainerė Vaida Kandratavičiūtė, projekto bendraautorė – dizainerė Kristina Balaišytė.

„Viena svarbiausių užduočių buvo įrengti funkciškai patogų būstą dviem jaunuoliams. Projektuodamos erdves ir baldus atsižvelgėme į užsakovų norą turėti atskirus miegamuosius su didelėmis patogiomis lovomis, darbo stalais“, – aiškina V. Kandratavičiūtė.

Didelė virtuvė susilieja su svetaine ir valgomuoju, o traukos centru tapo jas minimaliai atskiriantis ir kartu jungiantis išskirtinio dizaino pusbaris. Dizainerėms teko paplušėti koreguojant buto planą. Iš pradžių čia buvo suprojektuoti du butai, kuriuos pirkėjų prašymu statybininkai sujungė į vieną. Buvo numatytos dvi virtuvės, dvi vonios, todėl projekto autorės turėjo galimybę būstą geriau pritaikyti gyventojų poreikiams.

„Šiaurinėje pusėje suplanavome miegamuosius, o pietinėje – svetainę, virtuvę ir valgomąjį. Šioje pusėje yra ir balkonas, nedidelė terasa su patogiais lauko baldais. Kai šilta, galima daugiau laiko leisti gryname ore. Šeimininkų prašymu greta vonios buvo įrengtas ir sandėliukas“, – pasakoja dizainerė.

Atsisakė standartinių sprendimų

Siekdamos išvengti nuoboduliu dvelkiančių plytelių ir kitų standartinių virtuvėse taikomų sprendimų dizainerės ieškojo išskirtinio medžiagiškumo – pasirinko stilingus drėgmei atsparius geometrinio rašto tapetus. Jie tapo interjero kolorito ir bendros stilistikos ašimi.

Vyrauja žalsvai pilkšvi ir žalsvai gelsvi atspalviai. Šiais tapetais išklijuota siena svetainėje, virtuvėje ir koridoriuje, jie panaudoti ir dušo kambaryje. Tapetai pagaminti pagal ypatingą technologiją, iš šilko pluošto, klijuojami ant specialiu gruntu nugruntuotos sienos. Vonioje jie dar nulakuoti.

Viso buto lubos nudažytos baltai, sienos – šviesiai pilkšvai, grindys išklotos natūralaus ąžuolo parketlentėmis. Dizainerės suprojektavo visus korpusinius baldus, jie pagaminti iš pilkšvų baldų plokščių ir natūralų ąžuolą imituojančio laminato.

Įvairių spintų ir spintelių bendroje gyvenamojoje erdvėje yra nemažai, todėl siekta, kad jos atsidurtų antrame plane. Pasirinktas minimalistinis dizainas, nėra jokių rankenėlių, tad šie baldai susilieja su sienomis. Monotonijos padeda išvengti tapetai, jie suteikia gyvumo.

Butas nedidelis, todėl jo interjeras vientisas, neprimaišyta pernelyg daug skirtingų medžiagų, spalvų, detalių. Tokią pačią stilistiką siekta išlaikyti visose patalpose, apie svarbiausius principus kalba V. Kandratavičiūtė ir K. Balaišytė.

Išskirtinumas – šmaikščios detalės

Virtuvė labai patogi, joje netrūksta vietos maistui gaminti, yra daug darbą lengvinančių prietaisų, tačiau kartu išsiskiria nebuitiniu vizualiniu sprendimu. Užsakovai iš pradžių norėjo, kad ji būtų uždaresnė, bet neprieštaravo dizainerių idėjai suprojektuoti lengvą pusbarį su metaliniu rėmu.

Svetainė ir valgomasis tarsi ištirpsta antrame plane, juos su virtuve ir koridoriumi jungia bendra stilistika. Išskirtinumui ieškota šmaikščių detalių. Viena iš jų – betoninis ypatingo dizaino staliukas „Monkey side“, jo autorius žinomas ispanų dizaineris Jaime Hayon.

Ant sienos pakabinta šio staliuko fragmentų nuotraukų. Kitos ypatingos detalės – garsaus gamintojo „Diesel“ šviestuvai, kurių tekstūra imituoja vulkaninę uolieną. Vienas pakabintas virš valgomojo stalo, kitas skleidžia foninę šviesą svetainėje, o trečiasis apšviečia sofą.

Miegamieji stilistiškai skirtingi, pabrėžiantys jaunuolių individualumą. Tai atspindi ir jų pačių išsirinkti tapetai, vienų raštas geometrinis, monumentalus, kitų – romantiškas, su paukšteliais ir debesėliais. Lovos plačios, patogios, su minkštais galvūgaliais.

Miegamieji kartu yra ir darbo kambariai, todėl juose prie langų įrengtos patogios darbo vietos, apšvietimas, kėdės ergonomiškos. Greta jų yra atviros lentynos knygoms, segtuvams, kanceliarijos reikmenims, įvairioms smulkmenoms susidėti.

Vonią dizainerės vadina dušo kambariu neatsitiktinai. Jų supratimu, jis turi būti jaukus ir nepriminti plytelių salono, todėl buvo naudoti tapetai. Norėjosi daugiau dėmesio patalpai, kuriai dažnai tenka mažiau meilės, nors joje sutinkame ir palydime dieną.