Stiklo istorija Lietuvoje

Technologijoms tobulėjant, radosi ne tik mediniai, bet ir aliumininiai, plastmasiniai, metaliniai, įvairių maišytų medžiagų baldai. Kol galų gale suvaldėme ir stiklą.

Žinoma, negalima teigti, kad stiklas yra „šviežiena“ ir tai – didžiulė naujovė, ypač Lietuvoje. Mūsų šalis turi senas stiklo apdirbimo tradicijas. Archeologiniai tyrimai liudija, jog Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje jau XI–XIII a. buvo lydomas stiklas. Dar daugiau, manoma, kad tai seniausia Lietuvos pramonės šaka, kurios atsiradimas užfiksuotas istoriniuose šaltiniuose.

Kas tai?

Stiklas yra kieta, trapi, skaidri medžiaga – kvarcinio smėlio ir šarmo junginys. Gaminant stiklą, dar pridedama klinčių, mangano oksido, molio arba švino ir kt. Grynas stiklas yra permatoma, sąlyginai tvirta, mažai susidėvinti, neveikli ir biologiškai neaktyvi medžiaga, iš kurios galima formuoti labai lygius, nelaidžius paviršius. Nepaisant stiklo tvirtumo ir kietumo, šiai medžiagai būdingas ir trapumas, tačiau tiek ši, tiek ir kitos savybės gali būti visiškai pakeistos dedant nekenksmingų priemaišų ar specifiškai apdorojant karščiu.

Stiklas yra ekologiškai švarus, jis neskleidžia jokio elektromagnetinio lauko, tad nedaro įtakos žmogaus savijautai.

Stiklas nori interjero

Stiklas yra moderni žaliava, o dėl lengvai keičiamų ir specifiniams reikalavimams pritaikomų savybių jis vis didesnę reikšmę įgauna kaip apipavidalinimui naudojama medžiaga. Stiklas išties nori dalyvauti interjero kūrime ir yra pasiryžęs gražinti namus vienoje komandoje su mediena, metalu ar šviesa. Baldų gamyboje panaudojus stiklo akcentus ir gerai priderintą apšvietimą, išgaunamas lengvumo ir skaidrumo pojūtis – taip erdvė išgydoma nuo „sandėliuko sindromo“. Tai bene didžiausias iš stiklo pagamintų ar stiklo elementų turinčių baldų privalumas. Šio straipsnio herojus gali būti taikomas įvairiems gyvenamųjų patalpų ir miegamųjų, vaikų ir jaunimo kambarių bei virtuvių akcentams.

Stiklinė plastika

Panašiai kaip su plastilinu, stiklinių baldų gamintojai gali žaisti ir su stiklu. Ši medžiaga pasiduoda įnoringiausiems klientų norams ir subtiliausiems poreikiams, gali įkūnyti ir beprotiškas idėjas… Visa tai tampa įmanoma, nes stiklą galima lankstyti, pjaustyti, gręžti, išpjauti norimos formos kiaurymes, poliruoti, jį lakuoti ir dažyti, matinant smėliasrove išgauti fantastiškų piešinių. Norint turėti originalų baldą ar detalę, tereikia turėti fantazijos ir drąsos, ir stiklas taps banguotu staleliu, gracingai išsiraičiusia vaza ar susigarbiniavusiomis stalo kojomis.

Nebūtinai trapus, nebūtinai skaidrus…

Stiklo įvairovė gaminant baldus leidžia pasirinkti ne tik norimą formą, bet ir tonaciją, šviesos laidumą. Baldų gamyboje populiariausias yra flotacinis, tonuotas ir laminuotas stiklas. Flotaciniu vadinamas poliruotas, skaidrus, neiškreipiantis vaizdo stiklas. Jis maksimaliai praleidžia šviesos srautą, tad naudojamas langų, vitrinų stiklinimui, baldų pramonėje.

Pasirinkta spalva tonuotas stiklas naudojamas baldų paviršiams, langams, vitrinoms stiklinti. Jis yra poliruotas ir silpnai praleidžia šviesos srautą. Iš kelių sluoksnių stiklo gaminamas ir specialia plėvele dengiamas laminuotas stiklas pasižymi itin dideliu tvirtumu – yra net neperšaunamas. Jis ypač tinkamas meniniams stiklo gaminiams, interjerui, baldams gaminti. Laminuojant stiklo lakštus, galima sukurti įvairių spalvinių derinių, piešinių, esančių viduje tarp stiklo lakštų, taip pat derinant spalvotus, raštuotus stiklus su metalu, medžiu ar kitomis medžiagomis.

Visi žinome, kad grūdintas stiklas yra labai tvirtas bei saugus, tačiau, jei jau pavyktų jį sudaužyti, vietoj didelių aštrių šukių, jis subyrėtų į daug mažų kubo formos gabaliukų, kurie neturi aštrių briaunų, tad įsipjovimo galimybė yra minimali.

Stiklo lakavimas

Stiklą, kaip ir daugelį kitų medžiagų, galima lakuoti. Stikliniai daiktai lakuojami dažniausia tam, kad papuoštų dirbinį, suteiktų jam išskirtinumo ir individualumo, įgautų reikalingą pritaikymui prie aplinkos spalvą, taip pat naudojamas kuriant vitražus. Galutinis rezultatas priklauso nuo lako spalvos, lakuotojo įgūdžių bei, žinoma, norėtos įgyvendinti idėjos sėkmingumo.

Bet kurioje statybinių prekių parduotuvėje galima įsigyti lako su polimeriniu pagrindu – jis ir yra skirtas stiklui lakuoti. Modernus produktas suteikia galimybę net neįgudusiam vartotojui lakuoti stiklo paviršius be aerozolio debesies susidarymo. Norimą lakuoti stiklinį paviršių prieš pradedant darbus reikia nuriebalinti.

Stiklas ir baldai mūsų namuose

Stiklinius baldus galima padalinti į dvi kategorijas. Tai baldai vien tik iš stiklo ir baldai su stiklo elementais, kai pagrindą sudaro kita medžiaga. Stiklas yra apdirbamas bei idealiai nušlifuojamas, tad stiklinių baldų kraštai yra labai švelnūs bei glotnūs. Na, o viršutinis stiklo sluoksnis turi būti padengtas specialia neslidžia danga – sudrėkęs stiklas gali tapti labai slidus.

Pastaruoju metu išpopuliarėjo stiklo paketo su aliuminiu derinys, kai baldo rėmelis sudarytas iš itin lengvo aliuminio pagrindo, į kurį montuojamas stiklo paketas. Rekomenduojama, kad visos stiklo lakšto kraštinės remtųsi į rėmą, o jei tokios galimybės nėra, tenka didinti stiklo storį, kad būtų tvirčiau. Stikliniai baldai gali būti minimalistiniai ir pompastiški, spinduliuoti santūriu didingumu arba skleistis vaivorykštės spalvomis, tačiau net ir derinami su metalinėmis ar solidžiomis medinėmis konstrukcijomis, jie nepraranda lengvumo pojūčio.

Stiklo lakštas su mediena, aliuminiu, metalu ar su kita medžiaga yra tvirtinami bei integruojami į baldą pačiais įvairiausiais būdais bei kokioje tik pageidaujama vietoje. Kartais stiklas pritvirtinamas tam skirtais varžtais, ar reikiamos detalės sujungiamos specialiais gnybtais. Taip pat klijuojama specialiais klijais. Stiklinai baldai bei baldai, turintys stiklo, lengvai suranda vietą bet kokiame interjere.

Šalta medžiaga

Stiklą įprasta laikyt „šalta“ medžiaga, kurios gausa interjere veikiausiai verstų jaustis tarytum patekus į modernų biurą. Tačiau dabartinės technologijų dėka stiklas gali būti įvairiaspalvis ir išpuoštas gražiausiais raštais ar tekstūromis, tad, galima sakyti, kad stiklas jau išlaisvintas iš vien tik melsvai žalsvo atspalvio gniaužtų. Dabar atėjo eilė išlaisvinti savo fantaziją. Priežiūra

Stiklas yra labai lengvai valomas, nebijo įbrėžimų ar drėgmės, tad stikliniai baldai nereikalauja ir per daug priežiūros. Stiklas geriausiai nuvalomas naudojant šiltą vandenį ir odinę pašluostę. Esant reikalui, į vandenį galima įpilti truputį indų ploviklio. Nepatartina naudoti šiurkščias medžiagas ar priemones, kurių sudėtyje yra tirpiklių. Žinoma, yra ir brangių specialių priemonių stikliniams baldams valyti, tačiau didelė kaina ar garsus vardas ne visada geriau šalina nešvarumus…

Nepaisant visos šlovingos tirados, išsakytos stiklui, turime pripažinti – valyti stiklinius paviršius teks, ir gal net dažniau nei kitus. Mat ranka palietę medinį paviršių pasekmių nepastebėsite, deja, stiklinis ilgai prisimins prisilietimą ir kaip įkalčius eksponuos pirštų antspaudus.

Gerai, kad gyvename laikais, kuomet daugelį buitinių problemų palengvina gudrūs išradimai. Šiuo metu ne viena firma siūlo stiklo apsaugos nuo nešvarumų, dūžių priemones. Apsaugos priemonėmis dengiami stikliniai paviršiai – baldai, pertvaros, langai, veidrodžiai – tampa atsparesni nešvarumams, juos reikia rečiau valyti (kartą per metus ar net porą), atsiradę nešvarumai lengviau pašalinami (užtenka perbraukti pašluoste).

Stiklinių paviršių padengimas specialia plėvele, saugančia stiklą nuo dūžių, eliminuoja susižeidimo stiklo šukėmis galimybę, mat stiklo konstrukcijos susidūrimo su žmogumi atveju stiklas nesubyra į šukes, nors ir suskyla.

Kainos

Stiklinių baldų kainų diapazonas yra labai didelis – kaip ir pačių baldų pasirinkimas. Stiklo ir aliuminio ar metalo baldų konstrukcijų kainos prasideda apytikriai nuo 400 Lt. Kaina priklauso nuo stiklo kiekio, jo rūšies, kokybės, spalvos, tono, rašto, taip pat nuo kitų baldą sudarančių medžiagų rūšies, kiekio ir kainų. Kuo daugiau medžio baldo konstrukcijoje (ypač ąžuolo ar jo lukšto), tuo brangesnis yra pats baldas. Pavyzdžiui, paprastas pušinis staliukas yra daug pigesnis nei toks pat stiklinis. Pigiausi staliukai yra su stiklo pagrindu ir chromuotomis kojelėmis, jų kaina – maždaug iki 400 Lt.

Naujausiame žurnalo "Tavo namai" numeryje taip pat skaitykite:

Loftas - ir būstas, ir gyvenimo stilius
Darbo kambarys namuose
Jaukus ir spalvotas Stano būstas
Pigiausia kuro rūšis šiandien
Radiatorius - ne tik pagal kišenę
Kilimas Jūsų namuose
Prisiminkime ... lubas