Sodo baldai – turbūt pats patogiausias būdas, galintis padėti sujungti namų jaukumą su natūralia gamta. Ar nuspręsite įsigyti naujus, ar atnaujinsite senus – abi išeitys bus geros, jei tik planus įgyvendinsite tinkamai ir pakankamai žinosite apie priežiūrą.

Mediniai baldai

Kietas medis (raudonmedis, bukas, didysis tikmedis).

Minkštas medis (eglė, pušis, kedras).

Patvarumas. Kietas medis yra ilgalaikis, tvirtas, o minkštas – ne toks tvirtas ir tarnauja trumpiau.

Priežiūra. Kieto medžio baldus pakanka padengti tikmedžio aliejumi. Laikant minkšto medžio baldus lauke, jų paviršių būtina padengti specialia priemone kiekvienais metais.

Prieš dažydami medinius baldus pirma kruopščiai nuvalykite, nušlifuokite nelygumus, atplaišas.

Dažus patartina sumaišyti su medžiui skirta apsaugine priemone. Neapdoroti arba ką tik nulakuoti mediniai baldai atrodo ypač natūraliai, jaukiai.

Betoniniai baldai

Patvarumas. Šie baldai yra ilgaamžiai. Minusai: didelė kaina ir sunkumas. Šie baldai nekilnojami, todėl prieš juos statant reikia apsispręsti dėl vietos.

Priežiūra. Labai paprasta: pakanka nuvalyti.

Metaliniai baldai

Patvarumas. Aliuminį gali paveikti baltoji korozija. Plienas – ilgalaikė medžiaga. Dažytas metalas rūdija, o emaliuotas yra labai patvarus ir laiko daugelį metų.

Priežiūra. Jei ant dažyto metalo atsiranda rūdžių, reikia perdažyti. Nuo plieno dažai ilgainiui gali imti luptis. Metalinių baldų įdubas pataisyti labai sunku. Jų paviršių, ypač jei bus paliekami žiemai lauke, reikia patepti alyva. Svarbiausia dar perkant įsitikinti, kad aliumininio baldo paviršius nepažeistas ir glotnus.

Plastikiniai baldai

Patvarumas. Nepūva ir nerūdija, lengvai pakelia drėgmę, šaltį. Spalvos gali šiek tiek išblukti.

Priežiūra. Nesudėtinga, tereikia turėti specialių valiklių ir dažnai plauti. Galima nudažyti specialiais dažais. Plastikiniai baldai patogūs, juos lengva kilnoti iš vienos vietos į kitą.

Pinti baldai

Patvarumas. Baldai, pinti iš gluosnio vytelių, rotano ar nendrių, yra labai lengvi, grakštūs, tačiau sunkiai pakelia nepalankias oro sąlygas.

Priežiūra. Norint išlyginti pintą baldą, galima jį nuplauti muiluotu vandeniu. Džiūdamas šiek tiek susitrauks, ir įdubos sumažės. Vis dėlto pintų baldų nereikėtų nuolat laikyti lauke. Vėjuotu ir lietingu oru geriau suneškite juos į namus. Geriausia statyti pridengtose sodo vietose.

Jei baldai nėra kilnojami, nepalankiomis oro sąlygomis juos kuo nors pridenkite, pavyzdžiui, polietileno plėvele ar audeklu.

Šis tas apie priežiūrą

*Nuo kieto paviršiaus įvairias apnašas galite pašalinti metaliniu šepečiu.

*Baldą minkštu paviršiumi, kurį saugote, kad nesubraižytumėte, valykite šeriniu šepečiu.

*Dažus maišykite su medienai apdoroti skirtais skysčiais.

Kiekvienam pagal kišenę

Kad ir kaip norėtumėte nepriekaištingai sutvarkyti sodo aplinką, kartais trokštami baldai, deja, neprieinami dėl aukštos kainos. Kartais neišvengiamai tenka įsigyti nelabai patrauklius, bet gerokai pigesnius. Paprastai mažiausiai kainuoja plastikiniai baldai, tačiau daugeliui jie nepriimtini dėl nenatūralios, rėksmingos išvaizdos.

Vis dėlto rūšių ir spalvų įvairovė yra didžiulė, todėl galbūt galėsite priderinti prie sodo aplinkos. Betoniniai ir mediniai baldai paprastai nepigūs, kartais net labai brangūs, o metalinių kaina gali būti ir vidutinė, ir aukšta.

Baldo funkcija padės apsispręsti

Nesvarbu, ar baldai yra kilnojami, ar nejudinami, juos statant būtina laikytis vienos taisyklės: panaikinti priešybę tarp natūralios gamtos ir asmeninės erdvės – namų. Tačiau labai svarbu, kad šie daiktai būtų patogūs ir derėtų prie sodo stiliaus, atliktų savo funkciją.

Suolelis. Sakoma, jog suolelis – tai sodo būklės ir „kultūros“ barometras. Jis gali būti labai įvairus: klasikinis ir modernus, paprastas ir įmantrus, skirtas vienam, dviem ar net grupelei žmonių sėdėti. Ypač svarbu, koks vaizdas atsiveria nuo jo. Šį baldą galima statyti pačiose gražiausiose sodo vietose.

Populiarūs yra dekoratyviniai suoleliai, neatliekantys tiesioginės funkcijos. Paprastai jie apželdinami gėlėmis, žolėmis ir priderinami prie gėlynų, žaliuojančios vejos.

Sulankstoma lovelė. Jos funkcija visiškai kita nei suolelio. Lovelė ne tik graži ir leidžia prisėdus trumpai atsipūsti, kiek teikia malonumą ir ilgalaikį poilsį. Juk kur kitur taip puikiai atsipalaiduosi ir pasimėgausi komfortu, jei ne ant patogaus baldo, tarp ūksmingų medžių ar kvapnių gėlių!
Sulankstomos lovelės forma neturėtų būti per daug įmantri, kad ji itin neišsiskirtų iš sodo aplinkos. Paprastas baldas įsikomponuos daug geriau.

Stalai ir kėdės. Juos renkantis reikia atsižvelgti į dvi svarbiausias savybes: stabilumą ir tvirtumą. Juk išties nesijausite patogiai, jei jūsų stalas ar kėdės nuolat siūbuos. Tvirtumą lemia medžiagos. Pagalvokite ir apie tai, ar norėsite pakeisti stalo ir kėdžių vietą. Jei esate judrūs, mėgstate žaidimus ir kaitą, geriau įsigykite kilnojamus baldus.

Patogiausi, be abejo, sulankstomi stalai ir kėdės. Juos pernešti gali ir vaikai. Jei norite įkurti pastovią poilsio vietelę sode, kurioje galėtumėte ilsėtis, ramiai atsipalaiduoti, ieškokite sunkesnių, stabilesnių baldų. Juos paliksite lauke ir žiemą. Tik reikės kuo nors pridengti ir kasmet prižiūrėti.

Stalų yra labai įvairių formų. Gali skirtis ir jų funkcijos. Jei svajojate apie baldą, prie kurio galėtumėte ne tik sėdėti, valgyti ar meistrauti, bet ir kuris puoštų aplinką, galite jį „apželdinti“. Jo šonai gali būti su lentynėlėmis, kuriose ir vešės gėlės.

Tinkama spalva sukurs sodo dermę

Daug kur soduose matome baltus baldus. Jie grakštūs, prašmatnūs, pašviesina ūksmingas vietas, tačiau nepriderinti prie aplinkos gali ir netikti, atrodyti pernelyg nenatūraliai, dirbtinai.
Raudoni baldai dažnai asocijuojasi su rytietiško tipo sodais. Jie turėtų būti derinami su sodrių spalvų žiedais žydinčiais augalais, medžių lapais rudenėjant.

Metalo spalvos baldai, nors ir pagaminti iš sunkių medžiagų, paprastai sukelia lengvumo įspūdį, gali atrodyti grakščiai.

Pilki, rusvi, žali baldai dera prie bet kokios aplinkos, tarsi susilieja su ja. Tačiau mėgstantiems kontrastus patartina rinktis ir drąsesnių spalvų stalus, kėdes ar suolelius, juos derinti su kitomis sodo detalėmis.