Minimalizmo asketizmas ne visiems priimtinas, todėl klasiką vertinantis vartotojas lengviau atsidūsta parduotuvėse pamatęs krištolo sietynus, secesijos stiliaus šviestuvus, šiuolaikines, kiek supaprastintas klasikinių baldų kopijas, kurios anksčiau užėmė deramą vietą nebent dvaruose.

Kodėl vertiname praeitį?

Šiuolaikiniuose interjeruose vis dažniau galima pamatyti ir sienų bei lubų dekoro, primenančio senuosius gipso lipdinius. Interjero dizaineriai naudojasi plačiomis dekoro pritaikymo galimybėmis.
Lubų ir sienų dekoro elementai sukuria šventinę, nekasdienę nuotaiką. Jau vien jo naudojimas nulemia viso interjero stilių.

Vis dėlto siekiant neperžengti trapios ribos tarp kičo ir nuoseklios estetikos, dekoratyvinių detalių naudojimas reikalauja išmanymo, žinių ir gero skonio. Tik tuomet gipso lipdiniai, sukurdami puikų stilių kontrastą, suteiks namams aristokratiškos dvasios ar klasikos atspindžiais sušildys modernų minimalizmą.

Karnizai luboms suteiks subtilumo, specialūs karnizai su įmontuotu apšvietimu vizualiai paaukštins lubas, ornamentai praturtins sienas, o piliastrai ir baldų dekoro detalės pačius paprasčiausius gaminius iš plokščių pavers įspūdingo dizaino interjero elementais.

Siekime tobulumo

Sunku apibrėžti visas taisykles dėl dekoro elementų naudojimo, tačiau gaires nurodyti galima. Jei kurdami klasikinį interjerą ko nors pasigendate, verta pavartyti sienų ir lubų dekoro katalogus.

Pasitaiko atvejų, kai nudažius lubas ar sienas išryškėja sujungimo nelygumai, atsiranda nedidelių apdailos trūkumų, durų viršuje yra plyšys ar nelygiai suklijuotos plytelės vonios kambaryje prie lubų – visus šiuos trūkumus gali ištaisyti sienų ir lubų dekoras.

Juo galima pridengti apdailos trūkumus, asimetriją, ventiliacijos groteles, vamzdžius, vis dažniau jie naudojami kaip puošnios klasikinio stiliaus grind­juostės ar sienų karnizai paslėptam apšvietimui. Jie, kaip ir kolonos ar piliastrai, vizualiai paaukštins patalpą, suteiks kambariams prabangos ir gilumos įspūdį. Patalpai, kurioje nedaug baldų ir aksesuarų, sukurs didingą vaizdą. Pagal individualų užsakymą pagaminti gipso lipdiniai praturtins ne tik senovinį, bet ir šiuolaikinį interjerą.

Dekoras suteikia puošnumo

Lipdiniai namuose sukuria šventinę atmosferą ir atrodo ypač dekoratyviai. Su klasikiniu stiliumi žiloje senovėje atsiradęs gipso dekoras nebūtinai tinka tik prie klasikos – pagal individualų užsakymą padarytos puošmenos derės ir šiuolaikiniame interjere.

Gipso lipdiniai – nuo seno naudojama medžiaga, todėl sienų ir lubų reljefinis dekoras asocijuojasi būtent su juo. Tačiau šiuolaikinės medžiagos atveria naujų galimybių. Pastaruoju metu vis labiau populiarėja dekoras, pagamintas iš poliuretano.

Kai reikia atkurti senuosius lipdinius autentiškose erdvėse arba rekonstruojamuose architektūrinio paveldo pastatuose, dažniau naudojami gipso lipdiniai. Jiems galima suteikti norimą piešinį, formą, preciziškai nulipdyti atskiras išraiškingas detales.

Poliuretano gaminiais yra paprasčiau dekoruoti lenktas formas – apdailininkams mažiau darbo, juos gali klijuoti ir mėgėjas – tam pakanka tik specialių klijų. Gaminamos ir specialios formos, skirtos dekoruoti lenktus paviršius. Tačiau, siekiant sukurti išraiškingų, individua­lių piešinių gipso dekorus, gipsas atveria platesnes galimybes. Tai – lenkti karnizai arkos formos nišoms, apvaliems pakabinamų lubų elementams, kolonoms, lenktoms sienoms.

Nors gipso modeliai – sunkūs ir trapūs, juos pagaminti gali tik kvalifikuoti meistrai, šio tipo lipdinių kaina yra didesnė, tačiau jie nedegūs, taip pat neribotos galimybės norint suteikti ypatingą, individua­lų piešinį.

Jaukiau ir šilčiau

Gipsas – didinga, aristokratiškos dvasios ir sudėtingo charakterio medžiaga. Dekoras diktuoja namų įrengimo taisykles ir nulemia stilių. Šios medžiagos naudojimas reikalauja ne tik žinių ir patirties, bet ir gero skonio.

Šiuolaikinių dizainerių dėka gipso dekoro pritaikymo galimybės yra kur kas didesnės nei buvo anksčiau.

Gipso elementai sukuria užbaigtumo pojūtį bet kokiame interjere. Kai būsto dailinimas artėja prie pabaigos, bet neapleidžia jausmas, kad kažko vis dar trūksta, pats laikas prisiminti lipdinius.

Karnizai kaipmat suteiks luboms aiškius kontūrus, ornamentai sienas padarys išraiškingesnes, piliastrai pačias paprasčiausias duris pavers triumfo arka, o pjedestalas atstos gėlių stovą.

Lubos atrodys lygios, jeigu jų kraštuose bus įtaisytas specialus karnizas paslėptam apšvietimui. Kolonos ir piliastrai vizualiai paaukština sienas, sukuria gilumos ir prabangos efektą. Netgi tokia patalpa, kurioje mažai baldų ir aksesuarų, atrodys turtingai apstatyta.

Gipso lipdiniai netgi gali tapti visaverčiais, nors ir neįprastai atrodančiais baldais. Pavyzdžiui, high-tech stiliaus interjere iš gipso ant sienos galima nulipdyti veidrodžio rėmą ir nudažyti jį metalo spalva. Minimalistiniame kambaryje vietoje įprastinės knygų lentynos puikiai tiks konsolių eilė su virš jų pritvirtintu stiklo skydu.

Gipsiniai židinio apdailos elementai puikiai tiks ten, kur karaliauja anglų aristokratijos dvasia.

Beje, lipdiniai neturi būti tik balti, kaip įprasta nuo senų laikų. Dabar populiaru juos dažyti ryškiomis spalvomis ir taip sukurti kontrastą tarp interjero apdailos medžiagų ir dekoro elementų.

Lipdinius galima nudažyti ir akmens faktūrą, metalą, dramblio kaulą imituojančiomis spalvomis bei piešiniais. Natūralios šios medžiagos brangios, be to, kai kurias jų sudėtinga apdirbti ir suteikti norimą formą.

Lipdiniams dažyti naudojami akriliniai, rečiau – aliejiniai dažai. Tam, kad būtų galima dailiai nudažyti net smulkiausias dekoro dalis, patartina naudoti purkštuvą. Didelius plokščius elementus, kur negausu reljefinių raštų, galima dažyti ir paprastu voleliu.

Poliuretanas ar gipsas? Už ir prieš

Gipsas – labai sena statybinė medžiaga, todėl tradicinis lipdinių dekoras asocijuojasi būtent su juo. Vis dėlto laikas nestovi vietoje, kuriamos naujos medžiagos, kurias naudojant lipdiniai tampa pigesni bei patvaresni. Gipsas nėra idea­lus, jis turi pranašumų, ir trūkumų, todėl egzistuoja ne vienas jo konkurentas: cementas, polistirenas, kompozitas, stiklo pluoštas, polimerbetonis, poliuretanas. Paskutinysis – pats populiariausias.

Dizaineriai sutaria, kad gipso lipdiniams paprasčiau suteikti formą, preciziškai nulipdyti pačias smulkiausias detales, padaryti reljefą išraiškingą, nei naudojant poliuretaną. Vis dėlto gipso lipdiniai sunkūs ir trapūs, neatsparūs dideliems temperatūros pokyčiams ir drėgmei. Todėl užmiesčio namuose reikėtų visą laiką išlaikyti maždaug vienodą mikroklimatą.

Poliuretano pranašumas – mažesnė kaina. Gipsas nėra brangus, tačiau iš jo daryti dekorą gali tik kvalifikuoti meistrai. O rankų darbas vertinamas brangiau nei mašinų.

Poliuretanas – lengva, bet tvirta ir ilgaamžė medžiaga. Norint pritvirtinti poliuretano lipdinius prie paviršiaus reikia tik specialių klijų.

Poliuretaną, kaip ir gipsą, galima dažyti. Jis nebijo drėgmės, todėl juo dekoruojami ir išoriniai namo fasadai, baseinai, dušo patalpos. Pagal svorį, faktūrą, struktūrą poliuretanas primena medieną, tačiau net ilgai eksploatuojamas jis neskeldėja. Bet, kitaip nei gipsas, jis gelsta.

Dar viena teigiama poliuretano savybė ta, kad iš jo galima daryti lanksčius lipdinius. Pridėjus tam tikrų medžiagų pagaminami lenkti karnizai, ornamentai, kuriais patogu puošti arkas ir banguotas sienas.

Tačiau poliuretanas turi vieną didelį trūkumą – tai yra sintetinė medžiaga, todėl jo atsisako visi, kurie nori savo namuose natūralumo, vertina šimtametes tradicijas ir rankų darbą. Naudoti poliuretano lipdinius tikslinga tada, kai būtina nors truputį pagyvinti interjerą. Vis dėlto jeigu nusprendėte namus papuošti sudėtingu, stilistiškai turtingu dekoru, visą lipdinių grožį geriausiai atskleis ir pabrėš gipsas.