Gerokai apleistą statinį jai pavyko per porą mėnesių paversti patogia, estetiška trijų kartų poilsio oaze.

Pradinė būklė – nepavydėtina

Projekto užsakovė sovietinius laikus menantį namuką sodininkų bendrijoje prie Žaliųjų ežerų, Vilniuje, įsigijo norėdama turėti vietą, kur jos šeimos nariai galėtų susirinkti savaitgaliais, drauge pabūti ir vasarą per atostogas. Kadangi visi gyvena butuose, ieškojo nebrangaus namo su žemės sklypeliu užmiestyje, gamtos prieglobstyje.

„Užduotis buvo 46 kvadratinių metrų ploto vieno aukšto su mansarda pastate su 25 kvadratinių metrų ploto rūsiuku įrengti kelias erdves: kampelį vaikams, patogią darbo vietą ir priebėgą nuo miesto šurmulio bei vasaros rezidenciją sode mėgstančiai darbuotis mamai, taip pat buitines patalpas“, – apie projektą pasakojo dizainerė.

Šeimininkė norėjo, kad trys kartos (ji pati, jos mama, vaikų šeimos ir anūkas) turėtų nors ir mažas, bet atskiras erdves, didesnį kambarį bendriems susibūrimams, pietums, šventėms. Be to, buvo prašymas rūsyje įrengti pirtį, priešpirtį, skalbyklą, tualetą, dušą ir sandėliukus uogienėms ir įrankiams laikyti.

Pasak A. Venskutės, idėja labai paprasta – namą be jokių patogumų reikėjo paversti jaukiu ir patogiu minimaliomis sąnaudomis. Tokiu atveju labiausiai verta investuoti (tiek rekonstruojant namą, tiek įrengiant naują) į patogumus. Taip pat svarbu, kad šildymo, santechnikos sistemos būtų įrengtos kokybiškai, atkreipia dėmesį interjero dizainerė.

Improvizacija kaimišku stiliumi

Taupant nuspręsta namo apdailą keisti minimaliai, todėl pasirinktas kaimiškas interjero stilius. Jį padiktavo ir medinėmis dailylentėmis, kaip buvo įprasta sovietinių laikų sodo nameliuose, iškaltos pirmo aukšto sienos bei lubos. Jas paliko tokias, kokios yra, tik atnaujino, nušlifavo ir perlakavo.

Pakeista, kas buvo būtina. Vietoj nusidėvėjusių grindų sudėtos nebrangios laminuotos lentos. Antro aukšto „popierines“ sienas statė iš naujo, iš gipskartonio, paskui nudažė. Vidinių pertvarų negriovė – taip išvengta papildomų išlaidų, nes būtų tekę keisti ir jų apdailą.

Pasak A. Venskutės, pakeisti tik perėjimai, durų vietos ir optimaliai suprojektuotas baldų išdėstymas. Laiptai iš pirmo žvilgsnio atrodė prastai, bet buvo tvirti ir, atsižvelgiant į nedidelį būsto plotą, patogios konstrukcijos, tad juos tik perdažė ryškiai geltona spalva ir dekoravo nebrangia, spalvinga langų plėvele.

Brangiausiai atsiėjo nematomi, tačiau būtini patogiam gyvenimui tiek vasarą, tiek kitais metų laikais darbai – rūsio grindų paruošimas, šildymo, santechnikos ir nuotekų sistemų įrengimas (tiek namo viduje, tiek atvedimas iki jo), palėpės sienų sutvirtinimas. Pakeisti ir langai – tai sudarė nemažą dalį bendro projekto biudžeto.

Vyrauja šviesių spalvų gama

Kadangi šeimininkės nuostata buvo į rekonstruotą vasarnamį nevežti iš namų nė vieno seno baldo ar kito rakando, atsikratyta ir buvusių šeimininkų palikimo. Dizainerė parinko naujus, nebrangius ir paprastus baldus. Nameliui jaukumo suteikia leng­vos šviesios užuolaidos ir keletas mielų smulkmenų.

„Visas patalpas dekoravome kuo šviesiau, nes kambariukai, ypač antrame aukšte, visai mažulyčiai. Tai padeda sukurti erdvumo įspūdį“, – pasakoja projekto autorė.

Pirmame aukšte kaip atsvara medinėms sienoms ir luboms parinkta šviesi grindų danga. Smėlinės spalvos ir kampinė sofa, kavos staliukas.

Bendroje gyvenamojoje patalpoje išsiteko nemažas stalas su kėdėmis. Interjerą papildo į sieną atremtas didelis veidrodis, iš kvadratėlių susiūtas natūralaus kailio šiltų rudų atspalvių kilimas, sofos pagalvėlės, keraminės vazos, senoviškas elektrinis arbatinukas. Pinti padėkliukai, pakabinti ant sienos, tapo dekoratyviniais elementais.

Pirmame aukšte įrengta ir patogi virtuvė, bet taupant vietą ji palikta be durų. Baldai šviesiai smėliniai, siena virš darbastalio išklijuota panašaus atspalvio plytelėmis. Nors patalpa nedidelė, joje yra viskas, ko reikia: plautuvė, kaitlentė, orkaitė. Greta lango pastatytas suolas, jo apačioje – vieta daiktams susidėti.

Mansardiniame aukšte vyrauja šviesiai pilka spalva: balintą medieną primenančios laminuotos grindys, pilkai dažytos sienos, balti baldai su lininiais užtiesalais ir spalvingomis pagalvėlėmis, pasteliniai medvilniniai kilimėliai. Praktiškas sprendimas – sienose nišos, kurios atlieka lentynų funkciją. Drabužiai kabinami ant durų, tad neprireikia spintų, kurios tik užgriozdintų mažą erdvę.