Baltais žiedais plokščiose kekėse putinai sužydi gegužės pabaigoje–birželio pradžioje, o raudonomis uogomis pasipuošia rugsėjį. Vis daugiau žmonių putinus vėl augina savo sodybose.

Kokios putinų rūšys dabar paplitusios Lietuvoje?

– Putinai, kaip ir sausmedžiai, meškytės, veigelės ir dar beveik 50 augalų genčių, priklauso sausmedinių (lot. Caprifoliaceae) šeimai. Daugiau nei 150 rūšių putinai auga visame pasaulyje – nuo Sibiro iki tropikų, deja, Lietuvoje turime tik vieną savaiminę jo rūšį – paprastąjį putiną.

Lietuvoje nuo seno auginami paprastieji ir sodiniai putinai. Pirmoji pradėjo plisti visų mėgstama ir meiliai žmonių gulbinais vadinama veislė ‘Roseum‘ – steriliais, apvaliais dideliais žiedynais. Šios veislės krūmai Europoje auginami nuo XVI a. dėl grožio, nes vaisių neužmezga. Retesni ir vėliau pradėti auginti geltonlapiai ‘Aureum‘, žemaūgiai ‘Compactum‘ ir ‘Nanum‘.

Atsparesnės ligoms veislės: ‘Park Harvest‘ – su geltonos spalvos jaunais lapais vasaros pradžioje ir bronziniai rausvais lapais rudenį, ‘Notcutt‘s Variety‘ – augus krūmas, maždaug 3–4 m aukščio, su didesniais nei įprasta vaisiais.

Žemaūgių ‘Compactum‘ veislės putino krūmai gausiai dera, o ‘Nanum‘ – praktiškai bevaisis. Geltonus vaisius vedantys paprastieji putinai įvairiose šalyse vadinami skirtingai: dažniausi ‘Xantocarpum‘, retesni ‘Fructu-luteo‘, Europoje pradėti platinti XX a. pr. Geltonvaisiai putinai auga lėčiau už pačią rūšį, vaisiai panašaus skonio. Vakarų Europoje iš šios veislės putinų uogų kartais gaminamas baltasis putinų vynas.

Norintiems skanių uogų siūlau išbandyti Kauno rajono sodininko Jono Matelio išplatintą saldžiavaisį putiną. Rusijoje paplitusios 5 saldžiavaisių putinų veislės: ‘Krasnyj Koral‘, ‘Granatovyj Braslet‘, ‘Krasnaja Grozd‘, ‘Mitschurinskaja Raniaja‘, ‘Ulgenj‘. Ko gero, pas mus auginamas saldžiavaisis putinas yra vienas iš šių rusiškų veislių.

Kaip sode užsiauginti putiną?

– Norėdami savo sode turėti putiną galite jį pasidauginti sėklomis, auginiais, atlankomis arba nusipirkti medelyne. Aišku, putinų veislių sėklomis nepadauginsite, jas reikia dauginti vegetatyviai. Įprastai putinus galima dauginti žaliais, pusiau sumedėjusiais arba sumedėjusiais auginiais kaip ir kitus nesunkiai besišaknįjančius lapuočius.

Putinas mėgsta drėgnas, derlingas dirvas, todėl, norėdami gražaus žydėjimo ir gero derėjimo, parinkite jam tinkamą vietą. Jam tinka ir dalinis šešėlis. Putinui patiks, jei į sodinimo duobę įmaišysite perpuvusio mėšlo ar komposto. Pasodinę poląjį apmulčiuokite durpe, kompostu ar nupjauta žole.

Dažniausiai sodinami jauni 2–3 metų krūmai, bet gerai prigyja ir persodinti vyresni krūmai. Nesvarbu, sodinsite rudenį ar pavasarį, nes augalas atsparus šalčiui, yra nelepus. Putiną sodindami šalia kitų augalų, tai darykite 4 m atstumu, jei sodinate eilėje kaip vaisinę plantaciją ar gyvatvorę, galima sodinti tankiau – kas 2–2,5 m. Pasodinę gerokai patrumpinkite putino šakas, o vyresniems augalams senas šakas visai pašalinkite. Putinai yra gana ilgaamžiai, bet jei auginate putiną kaip vaisinį augalą, jo pramoninė reikšmė būna efektyvi iki 15–20 metų.

Rašoma, kad putinai yra krūmai arba medžiai. Nuo ko tai priklauso? Ar visas putino rūšis galima auginti kaip medelius?

– Putinai auga krūmais, bet galite pabandyti auginti vienaliemeniu medeliu: jauno augalo vieną stiprų ūglį pririškite prie kuolo, kad augtų vertikaliai, kitas šakas šalinkite. Kamieną ir šaknų zoną valykite nuo sparčiai augančių atžalų. Tai – ilgalaikis darbas, nes putinai mėgsta leisti atžalas. Su amžiumi kamienas sutvirtės ir mažiau augs atžalų. Žinoma, toks mini medis bus gana įdomus, bet vaisių ir žiedų bus kur kas mažiau nei ant tradicinio krūmo.

Iki šiol yra įvairių nuomonių apie putinų vertingumą. Ar visų putino rūšių uogos valgomos?

– Kaip vaistiniai augalai plačiau aprašyti tik paprastieji putinai (Viburnum opulus) ir slyvalapis putinas (V.prunifolium). Kaip vaistinė žaliava įvairių šalių medicinoje naudojama žievė, žiedai ir vaisiai. Iš 150 pasaulyje žinomų putinų rūšių savo šalyse maistui dažniau naudojami vos 10 putinų rūšių vaisiai. Dažnai liaudyje buvo renkami ir naudojami šalnų pakąsti putino vaisiai, nes tada jie ne tokie kartūs. Iš jų buvo gaminami marmeladai, uogienės, sirupai, antpilai, vynai, kavos-arbatos surogatai. Kitas vaisių išsaugojimo būdas – juos užšaldyti. Tokie vaisiai praverčia anksti pavasarį, jie – organizmą stiprinanti vitamininė priemonė. Iš išdžiovintų ir sumaltų putino sėklų gaminamas kavos gėrimas, kuris tonizuoja, padeda, kai yra užkietėję viduriai.

Imunitetui stiprinti

100 g putino uogų, 200 g graikinių riešutų branduolių, 200 g alijošiaus lapų masės. Viską sutrinkite mėsmale ar trintuvu. Įmaišykite po 200 g sviesto ir medaus. Šį organizmą stiprinantį mišinį naudokite po 1 šaukštą po kiekvieno valgio.