Atskirta erdvė - laisvė veikti


Durys visuomet padalija patalpas. Ir sukuria erdvę, į kurią patekti galima tik jas pravėrus. Patalpų atskyrimas - tai viena svarbiausių durų funkcijų. Ir, suprantama, vienas didžiausių namo ar buto pranašumų. Kai jūs norite ramiai paskaityti knygą, o tuo metu mažasis sūnus važinėja traukinuku, vyras žiūri televizorių, vyriausioji dukra kalba telefonu, tik durys gali apsaugoti visus keturis.

Šiuo metu labai populiarios didelės erdvės, kuriose nepaliekama vietos vidaus durims. Iš tiesų kartu sujungti valgomasis ir svetainė - praktiškas sprendimas. Bet kai kalbame apie vonios ir tualeto kambarius, tai negalios. Šiems specifinės paskirties kambariams reikalingos durys.

Kaip ir miegamiesiems. Jie turi savo paslaptis, kurias sužinoti leidžiama nebent žvelgiant pro durų rakto skylutę.

Slopina garsus

Dideliuose individualiuose namuose dažnai gyvena ne viena, bet kelios šeimos. Ir ne visuomet net ir patys artimiausi giminaičiai pageidauja transliuoti visus savo gyvenimo garsus kitiems. Durys - puikiausia garso izoliacija. Jas galima palyginti su sargybiniu, saugančiu tai, kas jums svarbu, o kitiems galbūt net neįdomu. Argi kiekvieną kosulį, čiaudulį turi girdėti visa šeima?

Kai sūnus nusprendžia pasirengti roko koncertui ir jo kambaryje susirenka visa grupė, turbūt nepavyks visiškai nieko negirdėti. Tik pagalvokite, jeigu tuo metu, kai jie gros trimis gitaromis, klavišiniais, mušamaisiais ir saksofonu, kambaryje nebus durų? Teliks pasigriebti skėtį su rankine ir mauti kur nors visam vakarui. Tačiau jeigu jūsų durys profesionaliai pagamintos ir puikiai izoliuoja garsą, galėsite pasilikti. Ir taip būsite išgelbėti nuo rudens darganų.

Mokslinio straipsnio tuo metu gal negalėsite rašyti, vis šis tas girdėsis. Tačiau vartyti žurnalus, valyti dulkes ir kepti blynus - pavyks. Linguojant į sklindantį iš sūnaus kambario muzikos taktą.

Savitas grožio supratimas

Jis išryškėja ne tik žvelgiant į jūsų pėdkelnių ar skrybėlaičių spalvas ar formas. Namų dizaino detalės dar stipriau jį atskleidžia. Durys yra viena svarbiausių namų dizaino detalių. Jomis galima pagyvinti ir paryškinti, galima prislopinti. Ypač didesniuose namuose, butuose durys tampa reikšminga interjero detale.

Išvaizda, kokybė - tai irgi svarbu. Jos gali būti prabangios, gali būti kuklios. Gal net daug svarbiau, kaip jos derinamos prie bendro namų stiliaus. Prie baldų, grindų ir sienų spalvos. Labai svarbu, iš ko pagamintos. Mėgstantiesiems klasiką dizaino specialistai siūlo rinktis medines duris. Tiems, kuriems patinka eksperimentuoti, patartina rinktis laminuotas duris, nes jų spalvų paletė daug įvairesnė. Kiekviena namų šeimininkė turėtų prisiminti, kad jos ne šiaip sau įstatytos. Jos - svarbi namų dalis.

Didelis pasirinkimas – geriau

Dar neseniai buvome įpratę matyti kelių rūšių duris. Sulūžo ar iškrypo? Nuėjai į parduotuvę ir nusipirkai "uniformines" - tas, kurias radai. Dabar nuėjęs į prekybos centrą pamatai tiek durų, kad gali tarp jų pasiklysti. Bet kai norėsi išsirinkti tinkamas, gali pasirodyti, kad... tokių čia nėra. Statybininkai ne visada palieka standartus atitinkančias angas durims naujai statomuose namuose. O ką jau kalbėti apie senos statybos namus.

Be to, skiriasi ne tik angos dydis, bet ir sienos storis. Gerai tai, kad dabar duris galima užsisakyti iš anksto, pateikus gamintojui tikslius matmenis. Jeigu netinka nė vienos esančios prekybos centre, galima užsakyti individualiai. Tereikės žinoti tikslius angų, sienų storio matmenis. Ir tai, kokių nori durų: medinių, laminuotų, su stiklais ar kitomis dizaino detalėmis.

Tai, kas diktuoja savo durų atradimą, - pinigai ir skonis. Beje, individualių namų savininkai dažniausiai renkasi brangias duris. Ir investuoja ne į duris, bet į jų kokybę. Lietuvoje vidaus durys kainuoja nuo 200 iki 3,5 tūkst. litų. Geros kokybės laminuotas duris galima nusipirkti vidutiniškai už 700-800 litų. Natūralaus medžio arba faneruotos durys kainuos per tūkstantį litų.

Smūgis stagnacijai

Visą gyvenimą su viena žmona ar vyru - pagirtina. Bet vienos ir tos pačios durys? Nuobodu ir trūksta fantazijos. Vienas iš beveik niekuomet neminimų šiuolaikinių durų pranašumų - tai, kad jas galima keisti. Prieš dvidešimt metų perdažydavome.

Dabar galima sugalvoti ir padaryti visai kitokius namus vien pakeitus duris. Tuo labiau jeigu tos, į kurias dabar žiūrite, primena nemalonų atvejį - kai buvo per stipriai užvertos, ar per ilgai tarpduryje kas nors stovėjo, vis atsisveikindamas ar kalbėdamas ne tai, ką norėjote girdėti. Pakeiskite tas duris, ir šie prisiminimai iškeliaus kartu su jomis. Ir namai pasikeis, ir jūs pagaliau galėsite ramiai žiūrėti į mielas, nieko blogo negirdėjusias duris.

Duris galima lengvai keisti dar ir todėl, kad atsirado daug tobulesnė durų montavimo technika. Anksčiau jas tekdavo išimti vos ne su visomis sienomis, dabar tai specialistai atlieka labai lengvai ir be nuostolių. Pakeitus duris naujomis, aplinka tampa šiuolaikiškesnė. Nes tai, kas modernu buvo vakar, šiandien gali būti jau pasenę.

Kada geriausia užsisakyti duris?

Tik ne tuomet, kai namas ar butas jau įrengtas. Lietuvoje durų gamintojai dažniausiai užsakymus pažada atlikti nuo 3 savaičių iki 3 mėnesių. Patartina durų klausimo nepalikti paskutiniam namų ar buto įrengimo momentui. Išskyrus tuos atvejus, kai žmogus perka pigiausias standartines duris, tinkančias į standartines angas. Bet ar jos atitiks žmonos lūkesčius?

Kaip duris renkasi moterys

Moterys pirmiausia renkasi spalvą ir... stiklus. Durys su stiklo variacijomis - labiausiai mėgstamos moterų. Nieko keista, moterys visuomet ilgisi kuo daugiau šviesos ir skaidrumo. Tačiau jos neteikia reikšmės durų tvirtumui, nesidomi apimtimi ir dydžiu. Dizainas - svarbiau.

Kaip duris renkasi vyrai

Užsakydami duris vyrai domisi jų tvirtumu ir atsparumu. Visokiam poveikiui - išorės, vidaus. Dizainas? Tai toks mažmožis, apie kurį galima kalbėti paskiausiai.