1. Actas pailgins merktų gėlių gyvenimą.

Į vandenį gėlėms merkti įpilkite 2 šaukštus acto ir įberkite 2 šaukštus cukraus. Vandenį keiskite kas kelias dienas, į jį vėl dėkite acto ir cukraus.

2. Perskalaukite plaukus actu.

Nešvarumus pašalins ir blizgesio plaukams suteiks toks skalavimo skystis: sumaišykite stiklinę distiliuoto vandens su ketvirtadaliu stiklinės acto, užpilkite ant išplautų plaukų. Po 15–30 s perskalaukite drungnu vandeniu.

3. Atgaivinsite odinius baldus.

Lygiomis dalimis sumaišykite actą ir linų sėmenų aliejų, suplakite, šiuo mišinio užpilkite ant šluostės ir sukamaisiais judesiais valykite baldus. Paskui palaukite, po 10 min. nuvalykite odinius baldus sausa, švaria šluoste.

4. Išnaikinsite piktžoles.

Actu apipurkškite piktžoles, nes actas – ekologiškas herbicidas, vos po kelių kartų piktžolių neliks.

5. Lengviau nuimsite prilašėjusį vašką.

Sumirkykite šluostę actu, tada uždėkite ant prilašėjusio vaško, kuo nors ne itin sunkiu paslėkite ir palikite 5 min. Actas nesugadins paviršiaus, o pridžiūvęs vaškas atšoks.

6. Nuvalysite teptukus.

Jei ant teptukų pridžiūvo dažų, pravers ši gudrybė: užvirinkite actą, nukelkite nuo viryklės, pamerkite teptukus, po 20 min. išimkite. Tada nuskalaukite po vėsiu vandeniu, pirštais nurinkite sukietėjusius dažus.

7. Nublizginsite stiklo indus.

Sudrėkinkite popierinį rankšluostį ar šluostę actu ir pridenkite taures ar kt. stiklinius indus iš vidaus ir iš išorės, palikite 10 min., paskui nuplaukite vandeniu. Acto rūgštis ištirpins bet kokius pridžiūvusius nešvarumus, sukalkėjimus ir pan.

8. Rankšluosčiai geriau gers vandenį.

Skalaujant, kai skalbimo mašina bus maždaug ketvirtadaliu prisipildžiusi vandens, įpilkite puodelį acto. Rūgštis suskaidys mineralus, druskas ir kt. chemines medžiagas, kurių susikaupia ant rankšluosčių, o tada rankšluosčiai geriau sugers vandenį.

9. Pašalinsite rūdis.

Acto rūgštis lengvai tirpdo rūdis, taigi su actu nuvalysite, atnaujinsite senus įrankius. Pamerkite juos kelioms valandoms į neskiestą actą, o paskui nutrinkite senu rankšluosčiu.

10. Nuvalysite druską nuo batų.

Jei ant odinių batų liko druskos žymių, jas lengvai nuvalysite, patrynę actu sumirkyta šluoste. Acto rūgštis gražins batams blizgesį, ištirpins į batus įsigėrusią druską.

11. Galite išvalyti šaldytuvą.

Sumaišykite perpus actą su vandeniu, šiuo skysčiu nuvalykite šaldytuvo sieneles ir lentynas.

12. Drabužiai nebesielektrins.

Skalbdami įpilkite į skalbimo mašiną pusę stiklinės acto – drabužiai nebesielektrins.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)