Skruzdėlės gyvena šeimomis, kurių sudėtis pakankamai sudėtinga. Motinėlė vadovauja likusiems gentainiams – masei darbininkių, kurios atlieka įvairiausius skruzdėlyne reikiamus darbus, priklausomai nuo savo specializacijos.

Ledkalnis virš vandens iškyla 1/10 visos apimties. Tas pats būdinga ir skruzdėlynui – jo nematoma požeminė dalis gali eiti į gilį iki pusantro metro. Be to, 70-90 procentų darbinių skruzdėlių nuolat yra skruzdėlyne ir gali niekada neišlįsti į dirvos paviršių, nes maitinasi už maisto atsargas atsakingų skruzdėlių atneštu grobiu. Tai itin apsunkina kovą su skruzdėlėmis.

Net jeigu pavyksta dirvos paviršiuje išnaikinti visas skruzdėles, jeigu po žeme lieka motinėlė ir jaunos skruzdėlės-darbininkės, šeimos sudėtis atkuriama iki būtino dydžio ir gali netgi dar labiau padidėti. Norint išnaikinti visą skruzdėlių koloniją, būtina sunaikinti motinėlę.

Žala

Kai kurių rūšių skruzdėlės išgraužia gėlių kuokeles ir piesteles, maitinasi uogų ir vaisių sultimis, įvairių sumedėjusių augalų pumpurais, jaunų ūglių žieve ir tiek jaunų, tiek suaugusių sodo, daržo ir laukų kultūrų šaknimis, taip pat dirvožemyje sugraužia sėklas, pažeidžia sodinukus ir t. t. Požeminiai lizdai lysvėse sumažina derliaus kiekį ar, apskritai, sunaikina augalus.

Daugelis skruzdėlių kaip papildomą (o kartais ir pagrindinį) maitinimosi šaltinį naudoja kenkėjų lipčių, kuris užteršia lapų paviršių ir tarnauja kaip maistinė terpė grybeliams. Siekdamos neprarasti maisto šaltinio, skruzdėlės saugo amarus, skydamarius ir blakutes, taip prisidėdamos prie jų plitimo ir reprodukcijos.

Profilaktika

Skruzdėlėms nepatinka mėtos, bitkrėslės, pelyno, anyžių kvapas. Žalius ir džiovintus šių augalų lapus galima naudoti kaip repelentus, išdėliojant juos vabzdžių susibūrimo vietose. Esama duomenų, kad skruzdėles taip pat gali atbaidyti petražolės, pomidorų lapų, lauro lapų ir garstyčių aromatai.

Taip pat naikinant skruzdėlynus gali pasitarnauti medienos pelenai, gesintos kalkės, sausos garstyčios, malti pipirai. Dirvožemį aplink lizdavietę ar taką galima apipilti aliejumi su česnaku (stiklinei aliejaus tenka galvutė smulkinto česnako).

Jeigu leidžia sąlygos, galima pabandyti skruzdėlyną užpilti verdančiu vandeniu, šią operaciją kartojant vakarais (po 22 valandos, kai didžioji dalis skruzdėlyno gyventojų būna būtent jame) tol, kol žus visi jo gyventojai. Tačiau jeigu šio darbo neužbaigsite iki galo, kitaip tariant, nesunaikinsite motinėlės, skruzdėlynas greitu metu atsigaus, padidins savo gyventojų skaičių ir toliau sėkmingai egzistuos.

Ant vaismedžių ant kurių lapijos gyvena amarai ir lankosi skruzdėlės, kamienų galima uždėti kartoninį ar ruberoido piltuvėlį lygiu nešlampančiu paviršiumi. Vidinę piltuvėlio pusę ištepkite plonu vazelino ar solidolo sluoksniu. Šiuos piltuvėlius reikia periodiškai keisti, nes lipnus paviršius greitai susitepa ir nesulaiko vabzdžių.

Nuodingi masalai

Masalas iš lėtai veikiančių nuodų (boraksas, boro rūgštis) su medumi ar cukrumi. Karštą 20 procentų vandeninį tirpalą sumaišykite vienodomis dalimis borakso ar boro rūgšties. Tirpalą reikia išpilstyti į plokščius indus ir pastatyti šalia skruzdėlyno arba ten, kur keliauja daug skruzdėlių-darbininkių. Ant indo krašto uždėkite pagaliukus, per kuriuos skruzdėlės lengviau pasieks masalą.

Kad šio skysčio neišgertų naminiai augintiniai ar paukščiai, indą su nuodais reiktų kažkuo uždengti, paliekant nedidelį tarpą, pro kurį skruzdėlės galėtų patekti į vidų. Periodiškai skystį reikia keisti, o po trijų-penkių dienų, jeigu vabzdžiai dingsta, jis paimamas. Galima papildomai aplink skruzdėlyną pridėlioti vatos gumulėlius, sumirkytus tame pačiame tirpale.

Dviems valgomiesiems šaukštams karšto vandens imama vienas valgomasis šaukštas cukraus pudros ir trečdalis arbatinio šaukštelio borakso, o tirpalai atvėsus į jį įdedamas arbatinis šaukštelis medaus (masalas keičiamas kas savaitę, nes jis labai greitai išgaruoja).

Vieną valgomąjį šaukštą glicerino sumaišykite su vienu valgomuoju šaukštu cukraus pudros ir trečdaliu arbatinio šaukštelio borakso.
100 gramų vandens ištirpinkite 3-5 gramus borakso, 40 gramų cukraus, 10 gramų medaus ir kelis lašus vanilės ar kriaušių esencijos.

Siekiant visiškai išnaikinti vabzdžių koloniją, kartais rekomenduojama uždengti jų lizdavietes audiniu, suvilgytu tokiame tirpale: 200 gramų vandens, vienas valgomasis šaukštas borakso, vienas valgomasis šaukštas boro rūgšties, keturi arbatiniai šaukšteliai cukraus. Kai audinys išdžiūva, jį vėl reikia suvilgyti.

Keturis valgomuosius šaukštus virtų ar žalių mėsos (tinka ir žuvies) atliekų ar keturis valgomuosius šaukštus sukapotų kiaušinių užpilkite stikline karšto vandens, įpilkite pusę valgomojo šaukšto smulkinto borakso. Šis mišinys kruopščiai išmaišomas ir padalinus į 15-20 porcijų išdėliojamas nedidelėse talpose paleis skruzdėlių takus.

Indas turi būti toks, kad nesioksiduotų ir neskleistų pašalinių kvapų.
Du valgomuosius šaukštus mėsos ar žuvies faršo kruopščiai sumaišykite su puse arbatinio šaukštelio borakso.

Kai masalai kiek apdžiūna, į juos reiktų įpilti šiek tiek karšto vandens arba pakeisti juos naujais. Procedūrą reikia kartoti tol, kol skruzdėlynas visai išnyks. Skruzdėlės-darbininkės, paragavusios nuodingo masalo, žūsta po keturių ar penkių dienų.

Per tą laiką jos spėja juo pamaitinti motinėlę ir lervas. Todėl patelė nustoja dėti kiaušinius ir žūva. Skruzdėlių-darbininkių skaičius sumažėja, palikuoniais ar kiaušinėliais rūpinamasi mažiau ar išvis nesirūpinama, todėl skruzdėlių kolonija žūsta.

Ruošiant tokius nuodingus masalus borakso kiekio padidinti negalima, nes nuodai skruzdėles-darbininkes turi pražudyti po to, kai jos nuneš maistą į lizdą ir juo pamaitins motinėlę ir lervas. Nuodingi masalai paliekami tose vietose, kurios neprieinamos vaikams ir naminiams gyvūnams.

Cheminiai preparatai

Jeigu tokie masalai nepadeda arba skruzdėlių yra pernelyg daug, būtina naudoti specialiai tam skirtus cheminius preparatus. Juos galima naudoti pavasarį, kai tik aptinkate skruzdėlių susibūrimo vietas, ir vasarą, kai jos yra aktyviausios.

Kova su skruzdėlėmis sklype turi vykti tuo pat metu, kaip ir kenkėjų naikinimas. Būkite atsargūs ir visada skaitykite ant etiketės užrašytą instrukciją ir informaciją apie preparatą, prieš jo naudojimą. Taip pat nepamirškite laikytis visų saugos taisyklių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)