Miltai, valgomoji soda – šveičia, valo, sugeria blogus kvapus.

Baltasis actas – nuvalo riebalų ir muilo likučius, tirpdo kalkių sankaupas, suteikia blizgesio.

Natūralus, rankomis gamintas muilas arba muilo riešutų nuoviras. Iš jo galima pasigaminti universalų ploviklį, tinkamą kūnui, galvai plauti ir buičiai: indams plauti, namų paviršiams valyti, skalbti.

Druska – dezinfekuoja, šveičia.

Eteriniai aliejai – dezinfekuoja, suteikia gaivumo, kvepina (citrinų, levandų, arbatmedžių, eukaliptų, pušų, citrinžolių, pelargonijų ir kiti). Eteriniai aliejai praturtina valymo priemones maloniu gamtišku kvapu, todėl dirbti tampa mieliau, namai kvepia gamtiškais aromatais, ne sintetiniais.

Natūralūs aromatai teigiamai veikia mūsų emocijas: suteikia džiaugsmo, nuima įtampą, lengvina bendravimą, stiprina imunitetą. Eteriniai aliejai – aktyvios medžiagos, todėl geriau mažiau, nei daugiau. Jeigu padauginsite ir paliksite ant plastmasinių, metalinių paviršių, gali pažeisti. Pakanka keleto lašų maloniam aromatui išgauti.

Indų ploviklis

„Pats natūraliausias ir paprasčiausias indų plovimas – žirnių ar kukurūzų, avižiniais miltais, gasulo molio milteliais, – sako Vilma Žmakova, natūralių aromatų ir „Marmozel“ kosmetikos kūrėja. – Jie švelnūs mūsų rankoms, indams ir gamtai. Nesulimpa į gumulą, todėl nekemša vamzdžių. Tereikia užberti truputį miltų ar molio ant drėgnos kempinės. Gerai sugeria riebalus, švelniai pašveičia. Su tokiu plovikliu galima ne tik indus, bet ir kūną plauti – tinka molis, avižiniai dribsniai, gilesniam masažavimui cukrus arba druska“.

Indams plauti galima naudoti valgomąją sodą. Ji lengvai šalina riebalus, švelniai šveičia ir suteikia blizgesio. Su soda ir kempine lengva išplauti net pridegusius puodus.

Gamtoje indus plaukite smėlių, žemėmis, jei reikia, pašveiskite stambesniu smėliu su žvyru. Kempinę galite „pasigaminti“ iš sąmanų ar žolių kuokštelio. Išmėginkite, tikrai patiks – mažiau daiktų reikės vežtis ir sąžinė prieš gamtą bus rami.

Norinčioms skysto ploviklio, V. Žmakova rekomenduoja naudoti muilo riešutų bazę. Sudėkite muilo riešutus į puodą ir užpilkite 1l vandens, užvirinkite ir, sumažinę kaitrą, virkite dar apie 20–30 min. Išvirusius muilo riešutus perkoškite per sietelį ir palikite atvėsti. Skystį galite laikyti šaldytuve net keturias savaites.

Panašiai galima naudoti ir natūralų, vandenyje ištirpintą muilą – šis gerai putoja, tausoja rankų odą. Beje, natūralų muilą gaminančių dabar labai daug, todėl galite gamintojų paprašyti pamuilių, kurias jie dažnai tiesiog išpila. Bus ekologiškas spendimas tiek indams plauti, tiek skalbti rankomis ar mašina.

Į iš muilo riešutų ar muilo paruoštą indų ploviklį tinka įpilti šiek tiek acto, kuris suteikia indams blizgesio, šalina riebalų ir muilo likučius: 3/4 muilino vandens pilkite 1/4 acto. Kad muilo, acto ir vandens mišinys ilgiau galiotų ir skaniai kvepėtų, įlašinkite keletą lašų eterinių aliejų. Tinka levandų, citrinų, pelargonijų eteriniai aliejai ar jų derinys, 100 ml pakanka 5–10 lašų.

Skalbimo milteliai

Juos galite pakeisti pamuilėmis arba muilo riešutų skysčiu su keletu lašų eterinių aliejų. Skystį pilkite tiesiai ant drabužių, į būgną.

Drabužiai gerai išsiskalbia, būna švelnūs, kvapūs, nereikia papildomų minkštiklių. Negalite patikėti, kad taip paprasta? Tiesiog išmėginkite!

Paviršių, grindų, langų valymas

Valgomoji soda tinka keraminiams, stikliniams, metaliniams paviršiams valyti. Ant sudrėkinto paviršiaus užberkite truputį sodos ir su drėgna kempine ar šepetėliu lengvai išvalysite vonią, kriauklę, unitazą.

Užpylus šiek tiek acto, soda suputoja, prasiskverbia giliau, actas suteikia paviršiui blizgesio. Valgomoji soda tinka ir pjaustymo lenteles valyti, sugeria kvapus. Kai reikia rimtai pašveisti, sodą sumaišykite su druska, ji stambesnė.

Lašelis citrinų eterinio aliejaus suteikia gaivų kvapą. Galima valymui naudoti tikrą citriną, jos sultys išvalo dėmes, o eterinis aliejus esantis žievelėje dezinfekuoja ir kvepina.

Jeigu norite putojimo, lygiomis dalimis sumaišykite sodą su rankomis gaminto muilo tirpalu. Arba muilo tirpalą su trupučiu acto – keraminių, stiklinių paviršių spindesiui. Įlašinkite eterinių aliejų, 100 ml pakanka 5–10 lašų. Gerai supurtykite.

Actas puikiai tinka stikliniams paviršiams valyti – jie tampa skaidrūs, blizgūs, prie jų nelimpa dulkės. Tereikia į vandenį su arba be putoklių (pvz. muilu ar muilo riešutų skysčiu) įpilti šlakelį balto acto. Gerai nuvalo net įsisenėjusias kalkių nuosėdas. Pakanka juo suvilgytu skudurėliu nuvalyti dušo, vonios paviršius. Vėliau nuskalauti vandeniu. Acto ir vandens mišiniu plaunamos įvairių paviršių grindys. Actas turi trūkumą – ne itin malonų kvapą, kuris ilgai „kabo“ erdvėje. Todėl rekomenduojama į valymo skystį įlašinti kelis lašus eterinio aliejaus pagal „skonį“.

Naudokite pirštines, nes net švelnios valymo priemonės gali įjautrinti dar švelnesnę rankų odą.

Buičiai tinkantys eteriniai aliejai

Levandų eterinis aliejus universalus, jis ramina, tinka dėti į visas valymo priemones, taip pat atbaido kandis. Galima dėti į spintas juo suvilgyto audinio skiautę arba išvalyti lentynas vandeniu su keletu lašų levandų eterinio aliejaus.

Citrinų, greipfrutų, laimų eteriniai aliejai suteikia gaivų energizuojantį kvapą. Pakanka kelių lašų į indų ar grindų ploviklį ir namai kvepės švara.

Cinamonų, gvazdikėlių eterinius aliejus naudokite ypatingai atsargiai (ne daugiau 1–3% mišinyje). Jie stipriai dezinfekuoja, gerina patalpos orą, emociškai šildančio kvapo. Pakanka vos vieno dviejų lašų į 200 ml valymo skysčio ar miltelių.

Pelargonijų eterinis aliejus universalus – tiek odai, tiek buičiai, tiek vabzdžiams baidyti. Ne veltui močiutės mėgo auginti jeronimus ir pelargonijas. Eterinis aliejus distiliuojamas iš pietuose augančių, kitokios rūšies, nei esame susipažinę pelargonijų, žalių lapų, todėl kvepia itin skaniai – žaliai, gaiviai, patinka moterims ir vyrams, jauniems ir vyresniems žmonėms. Gerai veikia kvėpavimo takus, todėl tinka plaunant grindis namuose.

Pušų eterinis aliejus gerai dezinfekuoja, suteikia namams miško gaivos, stiprina energetinį lauką.

Arbatmedžių, eukaliptų eteriniai aliejai kiek šaižaus kvapo, nors žmonėms geriausiai žinomi ir plačiai naudojami. Naudojant buityje prikvimpa namai, todėl ypač tinka, kai siaučia peršalimo ligos.

Galima naudoti ir kitus eterinius aliejus. Rinkitės kokybiškus, nes naudojant buityje, prikvimpa namų oras, kuriuo kvėpuojame. Tiesiogiai veikiame ir savo kūną.

Oro gaiviklį galite pasidaryti patys: į purškiamą buteliuką su vandeniu įlašinkite eterinių aliejų. Prieš purškiant reikia supurtyti. 100 ml pakanka 5-10-20 lašų. Kvapas gerai išsilaiko mažose patalpose, automobilio salone. Geriausia apipurkšti tekstilę: užuolaidas, kilimus, pagalvėles. Dalis eterinių aliejų gali palikti dėmes, todėl purkškite iš toliau, atsargiau ant šviesių paviršių.

Siurbdamos užlašinkite keletą lašų eterinio aliejaus ant paminkštinimo esančio siurblio viduje, ties išpučiamu oru, tokiu būdu kvepinsite namus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)