Neįtikimas populiarumas

Kalbama, jog sėdmaišių pavadinimas been bag chair (angl. - pupų maišas) atsirado ne veltui. Pramonės revoliucijos laikais pupų maišai buvo vargingų anglų darbininkų šeimų kasdienybė. Pupas jie valgydavo, dieną ant tų pačių pupų maišų sėdėdavo, o naktimis - miegodavo.

Tačiau taip buvo pramonės revoliucijos laikais. Vėliau, Jungtinėse Amerikos Valstijose suklestėjus hipiškam gyvenimo būdui, „pupų maišai" pabudo naujam gyvenimui. Sėdmaišis tapo būtina kiekvieno save gerbiančio hipio namų interjero dalimi, tik į jo vidų jau buvo beriamos nebe pupos, o specialios sintetinės granulės.

Į mūsų šalį sėdmaišiai atkeliavo prieš gerą dešimtmetį kartu su kitų vakarietiškų prekių banga. Iš pradžių jie buvo parduodami tik vaikiškų baldų skyriuose, tačiau greitai persikraustė ir kitur. Iš kokybiškos medžiagos dailiai pasiūtas sėdmaišis gali puikiai derėti net gyvenamajame kambaryje. Vakaruose itin populiarūs iš plonytės odos pagaminti sėdmaišiai, derinami prie odinių salono ar kito kambario baldų. Namų interjero dizaineriai sėdmaišius siūlo ir tiems, kurie turi nedidelius butus - jie užima nedaug vietos ir neužgožia erdvės.

Beje, ne vienos kavinės ar prekybos centro savininkas taip pat jau suprato sėdmaišio pranašumus ir pritaikė juos savo versle - minkšti bei patogūs sėdmaišiai taip ir kviečia praeivius prisėsti ir atsipūsti.

Sėdmaišių kainos labai įvairios. Paprastą, sintetinio pluošto sėdmaišį galite nusipirkti už 100 litų, prabangesnių audinių gerbėjams gali tekti sumokėti ir apie 600 litų.

Kaip pasisiūti sėdmaišį

Už gerą sėdmaišį sumokėsite nemažą sumą pinigų, be to, gali tekti ilgokai ieškoti tinkamo dydžio, užpildo ar spalvos. Todėl darbščios ir apsukrios šeimininkės sėdmaišį savo namams gali pasisiūti ir pačios. Tai visai nesunku - adatą į rankas gali imti ir didelės patirties šioje srityje neturintys žmonės. O toks rankų darbo sėdmaišis bus tik dar malonesnis akiai ir kainuos visai nedaug, maždaug nuo 30 litų.

Jei jau nusprendėte imtis darbo, jums prireiks tvirtesnio audinio vidinei sėdmaišio daliai ir spalvingos, prie jūsų namų interjero derančios medžiagos išorei. Jei namuose turite įvairių atraižų, baldinio gobeleno, galite panaudoti ir tai. Tik jokiu būdu nesirinkite sintetinio audinio - tuomet jūsų sėdmaišis, pūpsodamas ant grindų, surinks visas aplink esančias dulkes. Paprastai nebrangių, bet gana geros kokybės medžiagų atraižų turi įvairios tuo prekiaujančios parduotuvės.

Beje, sėdmaišių formų bei spalvų būna pačių įvairiausių: nuo panašių į milžiniškus futbolo kamuolius iki pūkuotų, lūpų formos sėdmaišių. Viskas priklauso nuo jūsų rankų miklumo, laiko ir pastangų. Sėdmaišių iškarpų taip pat būna įvairiausių - apvalių, kvadrato ar stačiakampio formos, pagalvės tipo sėdmaišių. „Namų pasaulis" jums siūlo vieną paprasčiausių, bet kartu ir vieną patogiausių formų.

Sėdimojo maišo iškarpa

Pati sėdmaišio iškarpa gana paprasta. Tiek vidinei, tiek išorinei dalims jums reikės didelio kvadrato formos audinio sėdmaišio pagrindui bei gerokai mažesnio kvadračiuko - viršui. Sėdmaišio šonams iš medžiagos išsikirpkite keturis didelius trikampius, nukirpkite jų viršų. Kokio dydžio detales kirpti, priklauso nuo jūsų noro - ar pageidaujate didelio, ar kiek mažesnio sėdmaišio.

Keturių trikampių šonus susiūkite ir pritvirtinkite viršutinį kvadratėlį. Iš savo siuvinio turėtumėte gauti pailgą, piramidės su nupjautu viršumi formos maišą. Tuomet prisiūkite pagrindą, tik nepamirškite vienos iš keturių siūlių palikti nesusiūtos - pro ją į sėdmaišį subersite jo užpildą. Beje, siūdamos siūles nepagailėkite laiko ir siūlų - geriau jau šį daiktą susiūti kuo tvirčiau, kad vėliau nepradėtų irti.

Kas gi beriama į sėdmaišio vidų? Ne, tikrai ne pupos, nors angliškas šio baldo pavadinimas verčia taip manyti. Į sėdmaišį beriame specialias baltas granules. Šios granulės pagamintos iš poliesterio ir jų galima rasti beveik visuose didesniuose buitinių prekių prekybos centruose. Štai „Senukuose" 0,2 m3 maišas granulių kainuoja vos apie 15 litų. Siuvant sėdmaišį suaugusiam žmogui šių granulių reikėtų pripilti maždaug 0,3 m3 - jis bus išties didelis ir patogus. Beje, jau pagamintas sėdmaišis sveria išties nedaug - tik kokius 4-5 kilogramus.

Supylę granules į pasisiūto sėdmaišio vidų, užsiuvame paskutinę siūlę. Dabar teliko įvilkti sėdmaišį į užvalkalą -lygiai tokio paties dydžio ir tokio pat kirpimo. Bus patogu, jei į sėdmaišio užvalkalą įsiusite užtrauktuką, tuomet užvalkalą retkarčiais galėsite tiesiog nuvilkti, išskalbti ar išpurtyti, o susidėvėjusį ar tiesiog nusibodusį - lengvai pakeisti kitu.

Beje, sėdmaišio viršuje, prie mažojo keturkampio, galite prisiūti rankeną. Kai sėdmaišis itin susigulės, galėsite už šios rankenos paėmę papurtyti, ir jis vėl taps minkštas ir patogus. Rankena pravers ir tuomet, kai norėsite sėdmaišį nunešti į kitą kambarį.