Nishikigoi - šilkiniai karpiai - nacionalinė Japonijos žuvis, kainuojanti ne vieną dešimtį tūkstančių eurų, priklausomai nuo jos dydžio bei veislės grynumo. Tai ilgaamžė žuvis, gyvenanti 50-80 metų, o jų yra daugiau nei 200 rūšių.

Ta­čiau di­džiau­sias šių žu­vų pri­va­lu­mas, pa­sak K. Pta­kaus­ko, yra tas, kad su jo­mis ga­li­ma ben­drau­ti, kaip su ki­tais na­mi­niais gy­vū­nė­liais, šu­ni­mis ir ka­tė­mis. Jos minta iš ran­kų, pa­žįs­ta šei­mi­nin­ką ir yra smal­sus drau­giš­kas įna­mis, ku­rį ga­li­ma glos­ty­ti. Japonijoje šios žuvys naudojamos terapijai, kaip pas mus delfinai. Ja­po­niš­kus kar­pius ne­su­dė­tin­ga au­gin­ti, te­rei­kia tin­ka­mai įreng­ti lau­ko ba­sei­ną su fil­tra­vi­mo įran­ga.

Tačiau net ir tinkamai prižiūrimos žuvys dažnai kenčia nuo įvairių ligų. Kadangi jos veislinės, yra labiau pažeidžiamos, turi silpnesnį imunitetą, kuris dar susilpnėja žuvis transportuojant. Tada tenka jas gydyti, prieš tai nustačius ligos sukėlėją, leisti vaistus. Karpiai turi nuostabią savybę atnaujinti savo pažeistus audinius, net sunku patikėti, kad bakterijų iki kaulo sužalota žuvis gali užsiauginti ir raumenų masę, ir žvynus.

**************

Daugiau apie japoniškus Nishikigoi karpius galėsite sužinoti š.m. rugsėjo 4-6 dienomis Vilniuje, LITEXPO parodų rūmuose vyksiančiame 31-ajame Europos Bonsai Asociacijos (EBA) ir Europos Suiseki Asociacijos (ESA) kongrese bei Japonijos menų festivalyje. Kviečiame atvykti!


Pagrindinės parodos temos: bonsai, suiseki, Japonijos kardai, kimono, kaligrafija, sumi-e, japoniškų sodų, kraštovaizdžio architektūra, interjero dizainas, tapyba ant kriauklių, Noh (teatro kaukės), haiku poezija, arbatos gėrimo ceremonija, japoniška keramika bei tapyba. Taip pat ikebana, Japonijos džiazas, tradicinė japonų muzika, suši gaminimo paslaptys, įvairūs kovos menai. Kongrese apsilankys daugiau nei 35 menininkai iš viso pasaulio.