„Domus galerija“ salone „Retroforma“ susirinkusi profesionalų ir svarbių klientų publika galėjo ne tik susipažinti su naujaisiais kūriniais, bet ir gavo šūsnį patarimų, kaip juos taikyti praktikoje.

Nors kiekviena kolekcija nestokojo skirtingos, kiekvienam gamintojui būdingos stilistikos, buvo galima išvysti daug bendrų pasaulinių tendencijų: gėlių ir etninių motyvų improvizacijų, derinimo su geometriniais raštais.

Populiarioji šalavijų žalia ir nekaltai rožinė vis dar išlaiko stiprias pozicijas spalvų paletėje. Kita šio sezono naujiena – išblukusios pilkos ir baltos spalvų raštų deriniai – lyg ir vienspalviai, bet lyg ir šis tas daugiau.

Kolekcijose galima išvysti įvairiausių spalvų ar net margintą, metalo blizgesio velvetą, lino audinius. Šį sezoną iš naujo atgimsta vilna, kuri inovatyvių technologijų dėka gali būti apdirbta net iki permatomo audinio.

Rytietiškos užuominos

Daugelyje pristatytų kolekcijų naujam gyvenimui atgimsta įvairūs iš Rytų atkeliavę etniniai motyvai.

Ši tendencija ypač pastebima britų kompanijos „Sanderson“ kolekcijoje „Sojourn“, kuri – lyg ir kažkur regėta, bet tuo pačiu stebinanti savo bohemiška dvasia. Čia iš naujo atgimsta „paisley“ motyvas – ornamentinis, lašo formos gėlių raštas, galima išvysti ir „ikat“ metodu (past. kai margai dažomos siūlų sruogos ir tik po to audžiama medžiaga) dažytus audinius primenančius raštus, iš gėlių ir augalų sukomponuotus damaskus ar Irano genčių naudotą „suzani“ raštą atkartojančius motyvus.

Panašios rytietiškos užuominos šmėsteli ir Nina Cambell kolekcijoje „Fontibre“. Dizainerė nepamiršta savo vizitine kortele tapusių įvairiausių damasko tematikos variacijų, rytietiškų ir augalų motyvų. Kolekcijoje taip pat galima išvysti masyvius gėlių raštus ir geometrines interpretacijas.

Botanikos patosas ir tropikai

Naujausioje „Harlequin“ kolekcijoje „Palmetto“ atsispindi naujausios spalvų tendencijos – pastelinės, išblukusios spalvos, 1920-ųjų prabanga ir blizgesys, 19 amžiaus botanikos motyvai.

Jau ikonišku kolekcijos vaizdu pristatomas šalavijų žalios ir skrendančios gervės duetas sulaukė didelės pasaulinės sėkmės, tačiau pati kolekcija yra kiek švelnesnė. Joje dominuoja vintažiniai augalų lapų ar gėlių motyvai, plunksnos, drugeliai. Itin žavingas laumžirgio raštas mėlyname, pilkame ar garstyčių spalvos fone.

Panašios tematikos, tik kur kas ryškesnė drabužių dizainerio Matthew Williamson kolekcija „Cubana“, kuri nukelia į priešrevoliucinę Kubą ir Hemingvėjaus erą.

Kaip ir įprastai didžiąją dalį spalvų paletės ir raštų dizaineris perkėlė nuo podiumo. Audinių ir tapetų kolekcijoje dominuoja perskinės, koralų, turkio ar itin ryškūs vandenyno atspalviai. M. Williamson šį sezoną atiduoda duoklę ir savo itin pamėgtam ananasų motyvui. Raštų įvairovėje taip pat galima išvysti žavingus flamingus, pabūgas ar leopardus – tikrą tropikų šėlsmą.

Tapybiškos detalės

Šiemet audinių ir tapetų gamintojai didelį dėmesį skyrė ranka tapytiems piešiniams.

„Designers Guild“ kolekcija „Caprifoglio“ buvo įkvėpta Italijos Renesanso. Freskų tapyba, šlapios tapybos ant tinko jausmas atsispindi visuose audiniuose, juose iki smulkiausių detalių perteikiamas kiekvienas piešinio potėpis. Interjero dizaino namų „Retroforma“ įkūrėja Lina Kalinauskaitė – Forsman juokauja, kad gėlių raštas yra „Designers Guild“ genuose. Šį sezoną kolekcijoje pristatomi gėlių motyvai varijuoja nuo itin struktūriškai išdėstytų rožių girliandų iki didelio mastelio lapų raštų.

Tos pačios tendencijos atsispindi ir „Zoffany“ kolekcijoje „Winterbourne“, kurioje dominuoja žemiškų tonų gėlių ir augalų raštai, dauguma jų – kaip meno kūriniai, primenantys akvarele pieštus piešinius. Itin daug dėmesio sulaukė „Absolute rose“ raštas – didelio mastelio rožių motyvas. Kai kuriems kūriniams buvo pasitelkti ir tapytojai, jiems teko užduotis atkurti senus sienų piešinius. Vienas tokių pavyzdžių – žymios „Winterbourne“ raštas, kurį atkūrė žymi menininkė Mellisa White.

Šios gaivios, rudenio darganą praskaidrinančios tendencijos gali būti nesunkiai perkeliamos į namus. Interjero žinovai pataria nebijoti maišyti spalvų, raštų ir įvairių stilių – įnešti namams individualaus stiliaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)