Darbai darže pagal Mėnulio sėjos kalendorių

Artėjant rugpjūčiui dauguma kultūrų laistoma mažiau, tačiau jeigu temperatūra aukšta ar tvyro sausra, geriausia laistyti rytais ir vakarais. Tam tinkamiausios dienos yra 2, 3, 21, tačiau prisiminkite, kad rugpjūčio 8 ir 9 dienomis augalų laistyti nevertėtų.

Rugpjūtį svarbiausia užduotis darže – surinkti derlių. Šį mėnesį pradedamos kasti bulvės, raunamos morkos, svogūnai ir česnakai, skinami pomidorai (valgymui ir konservavimui, dar gerai neprinokę šiltoje vietoje išdėliojami, kad baigtų nokti).

Geriausios dienos pagal Mėnulio kalendorių kopūstų, agurkų, pomidorų, paprikų, baklažanų ir žalumynų derliui nuimti – 1, 8, 9, 18, 19 dienos. O štai 24, 25 ir 26 dienomis derlių nuimti galima tik tokiu atveju, jeigu jį greitai suvartosite, mat šiomis dienomis nuskinti pomidorai ilgai nesilaikys, o šviežiai paraugti agurkėliai ar pomidoriukai gali sugesti.

Šakniavaisių – ropių, ankstyvųjų rūšių bulvių, svogūnų, česnakų – derliaus nuėmimui pagal šių metų Mėnulio kalendorių palankiausios rugpjūčio 4, 5, 6 ir 31 dienos.

O jeigu ruošiatės grybauti, geriausia tam tiks laikotarpis nuo rugpjūčio 8 iki 12 dienos, kitos santykinai palankios yra nuo 24 iki 27 ir 31 diena.

Ką galima pasėti rugpjūčio mėnesį

Mėnesio pradžioje dar galima sėti šiltnamyje greitai bręstančius ridikėlius, salotas ir krapus, kurie rudenį džiugins jūsų stalą. Pekino kopūstą galima sėti ir rugpjūčio viduryje – jie greitai auga ir bręsta, nebijo blogo oro ir nedidelių šalnų. Pekino kopūstus galima auginti sodinukais, o mėnesio pabaigoje perkelti į šiltnamį, į atsilaisvinusią agurkų vietą.

Geriausias laikotarpis greitai bręstančių daržovių sėjimui bus nuo rugpjūčio 15 iki 19, tačiau galima sėti ir kitomis santykinai palankiomis dienomis, kurios pagal 201į metų Mėnulio sėjos kalendorių rugpjūtį bus 2, 3 ir 21.

Į ištuštėjusias lysves sėkite augalus-sideratus: lubinus, grikius, facelijas. Vasaros pabaigoje jas juos perkaskite, kad ūgtelėję augalai atsidurtų po žeme. Sideratai labai praturtina dirvožemį.
Be to, kita svarbi užduotis yra derliaus priežiūra, pavyzdžiui, profilaktika prieš ligas ir kenkėjus. Tad nelaukdami, kol pasirodys išoriniai pomidorų ir bulvių maro ar miltligės požymiai, pomidorus apipurkškite cheminiais preparatais.

Pagal Mėnulio kalendorių geriausios dienos purškimui nuo ligų ir kenkėjų yra rugpjūčio 1, 4-6, 10-12 ir 31 dienos, tačiau rugpjūčio 1-ąją visus kovos su kenkėjais darbus galima pradėti ne anksčiau nei 18 valandą.

Pagal šių metų Mėnulio kalendorių darbų darže terminai

ravėjimas – rugpjūčio 1, 4, 5, 8-12, 21 ir 31 dienomis;

daržovių tręšimas kompleksinėmis trąšomis – rugpjūčio 2, 3, 4, 5, 8, 9, 24 ir 25 dienos;

vaistažolių rinkimas: medetkos, apyniai, asiūkliai, dilgėlės, valerijonas, bitkrėslės, žemuogių lapų – rugpjūčio 1 diena, o geriausios mėnesio dienos širdies ligų gydymui skirtoms vaistažolėms rinkti yra rugpjūčio 18, 19 ir 31.

Kada šį rugpjūtį sodinti braškes

Toje pačioje vietoje braškės gerai dera penkerius metus, paskui jas būtina persodinti. Geriausia braškių persodinimui rinktis tokią vietą, kur anksčiau augo česnakai, krapai, petražolės ir ankštinės kultūros, tačiau šioms uogoms tikrai netiks ankstesnė bulvių, pomidorų, agurkų ar kopūstų augimo vieta. Jaunus augalus pasodinkite pirmoje rugpjūčio pusėje, vakare ar apniukusią vėsią dieną.

Pagal Mėnulio sėjos kalendorių palankiausios dienos braškių sodinimui bus rugpjūčio 2, 3, 18, 19 ir 21 d.

Darbai sode pagal 2015 metų Mėnulio sėjos kalendorių

Pagrindinis rūpestis sode šį mėnesį – derliaus nuėmimas. Skinami obuoliai, kriaušės, slyvos, agrastai ir serbentai. Ankstyvųjų obuolių ir kriaušių veislių skynimą pradėkite nuo jauniausių šakų kamieno link, palaipsniui judėdami aukštyn ir į centrą.

Ypatingą dėmesį atkreipkite į krėstinius obuolius – jų po medžiais palikti negalima.

Geriausios dienos derliaus rinkimui pagal Mėnulio kalendorių bus rugpjūčio 1, 8, 9, 18 ir 19. Vaisius stalui galima rinkti ir 24, 25 bei 26 dienomis.

Taip pat būtų pravartu perkasti žemę palei kamienus ir patręšti fosforo ir kalio trąšomis. Tam geriausiai tinka rugpjūčio 2, 3, 18, 19, 24 ir 25 dienos. Po derliaus nusvarintomis šakomis padėkite atramas.

Mėnesio pabaigoje galima skiepyti krūmus ir spygliuočius. Į nuolatinę vietą galima sodinti įsišaknijusius serbentų, agrastų ir kitų krūmų ūglius.

Rugpjūčio mėnesį sode užsiimkite greitai augančių ūglių karpymu, kad jie prieš žiemą nespėtų subręsti. Gerai praretinkite vynuogynus, kad jie vėdintųsi ir prinoktų uogos.

Rugpjūčio pabaigoje ir rugsėjo pradžioje sutvarkykite avietes – pašalinkite ūglius ir vienmečių šakų viršūnes.

Palankiausios dienos pagal Mėnulio kalendorių bet kokiems su karpymu ir skiepijimu susijusiems darbams šių metų rugpjūtį bus 4, 5, 21, 24 ir 25. O štai vaiskrūmių, ypač aviečių, karpymui pagal Mėnulio kalendorių geriausiai tinka rugpjūčio 4, 5, 6, 10, 11, 12, 24, 25 ir 31 dienos.

Jeigu yra būtinybė atlikti profilaktiką prieš ligas ir kenkėjus, geriausia rinkitės rugpjūčio 1 (po 18 valandos), 3, 5, 6, 8-12 arba 31 dienas.

Rugpjūčio mėnesio darbai gėlynuose

Rugpjūtis – geriausias mėnuo daugiamečių gėlių dalijimui ir persodinimui. Augalai spės išauginti gerą šaknų sistemą ir sukaupti jėgų šaltojo sezono laikotarpiui. Šiuo metu toliau tęsiami pagrindiniai priežiūros darbai: ravėjimas, tręšimas, mulčiavimas.

Nepamirškite rugpjūčio mėnesį patręšti visas žydinčias kultūras: jurginus ir kardelius, geriausia tam tinka fosforo ir kalio trąšos.

Ar galima rugpjūtį pradėti sodinti narcizų ir tulpių svogūnėlius?

Mėnesio pabaigoje galima susodinti narcizus, jie spės suformuoti galingesnę šaknų sistemą. Narcizų svogūnėlius sodinti pradėkite tada, kai dirvožemio temperatūra maždaug dvi savaites laikysis apie +8...+10 laipsniai Celsijaus.

Be to, rugpjūčio pabaigoje ar rugsėjo pradžioje reikia sodinti visus smulkiasvogūninius augalus: sciles, žydres, puškinijas, krokus. O štai tulpes geriau sodinti ne anksčiau nei antroje rugsėjo pusėje, tad neskubėkite.

Rugpjūtis yra geriausias laikas bijūnams dalinti ir persodinti.

Darbų gėlyne pagal 201į metų Mėnulio sėjos kalendorių terminai


daugiamečių augalų dalijimas, skiepijimas ir persodinimas – rugpjūčio 15-17 dienos;

dvimečių augalų persodinimas – rugpjūčio 21 diena;

tręšimas – rugpjūčio 1-3, 10-12, 18 ir 19 dienos;

sausų šakų ir nužydėjusių žiedynų pašalinimas – rugpjūčio 24, 25 ir 31 dienos;

vynuogių, serbentų, rožių ir kitų vaiskrūmių ir dekoratyvinių krūmų pjaustymas ir auginių ruošimas – rugpjūčio 15, 16 ir 17 dienos;

purškimas nuo ligų ir kenkėjų – rugpjūčio 6, 10-12 dienos;

ravėjimas – rugpjūčio 1-5, 8-12 ir 21 dienos;

laistymas – rugpjūčio 2, 3 ir 21 dienos;

dvimečių ir daugiamečių (žibučių, saulučių ir kitų) sėjimas – rugpjūčio 15, 16 ir 17 dienos;

rugpjūčio 1 dieną, kai dylantis mėnulis pereina į Vandenio ženklą, nepatariama nieko sodinti ir sėti.

Vejos priežiūra rugpjūtį pagal 2015 metų Mėnulio kalendorių

Vejos pjovimui geriausia rinktis rugpjūčio 1, 8 ir 9 dienas, kai dylantis mėnulis bus Vandenio ženkle. Jeigu reikia pasėti veją, tam palankiausios rugpjūtį bus 15, 16 ir 17 dienos, kai priešpilnis bus Mergelės ženkle.

Rugpjūčio mėnesio darbai su kambariniais augalais

Rugpjūtį kambarinius augalus reikia paruošti jų pervežimui iš sodo į namus. Kambarinius augalus įnešti į patalpą reikia tada, kai temperatūra nukrenta iki +10 laipsnių Celsijaus. Pelargonijos ir chlorofitai, pasodinti į gruntą rugpjūčio pabaigoje vėl susodinami į vazonėlius, kad juos būtų galima įnešti į namus.

Rugpjūtį būtina patręšti žiemą žydinčius augalus, kad žydėtų gausiau. Dauginti auginiais galima pelargonijas, fuksijas, kinrožes.

Geriausiai tam pagal šių metų Mėnulio kalendorių tinka rugpjūčio 6 diena, kai dylantis mėnulis bus Jaučio ženkle. Visi darbai turi būti baigti iki 23 valandos, nes nuo tada prasideda 23 Mėnulio diena, kuri nepalanki bet kokiems darbams su augalais.

Rugpjūčio mėnesio darbų su kambariniais augalais terminai

persodinimas ir viršutinio grunto sluoksnio pakeitimas – rugpjūčio 15-17 dienos;

laistymas ir purškimas – rugpjūčio 2, 3 ir 21 dienos;

tręšimas kompleksinėmis trąšomis – rugpjūčio 1-3, 6, 10-12 dienos, nuo 15 iki 17 dienos tręšti negalima;

profilaktiniai darbai prieš ligas ir kenkėjus – rugpjūčio 1 (po 18 valandos), 6, 8-12 ir 31 dienos;

karpymas – rugpjūčio 4, 5, 6, 24, 25 ir 31 dienos;

palankus laikotarpis visų laipiojančių augalų persodinimui – rugpjūčio 23 ir 24 dienos.

Nepalankios rugpjūčio dienos darbams su augalais pagal 2015 metų Mėnulio sėjos kalendorių

Rugpjūčio 1, 8, 9, 14 dienomis negalima sodinti ir sėti.

Pilnatis – rugpjūčio 29 dieną 21 valandą 34 minutės.
Jaunatis – rugpjūčio 14 dieną 17 valandų 52 minutės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)