Nuo Kopenhagos Operos rūmų įsėdus į geltoną keleivinį keltą, kuris, beje, yra Kopenhagos viešojo transporto sistemos dalis, ir praplaukus Danijos architektūros centrą, kitame krante, Stokholmeno saloje prieš akis atsiveria architektūrinio trilerio vertas vaizdas.

Dar neiškėlęs kojos į krantą pradedi pritariamai linkčioti nuo juodą kubą primenančio Karališkosios bibliotekos priestato. Architektūros biuro „schmidt hammer lassen“ suprojektuotas priestatas, kurio dėka Karališkoji biblioteka tapo didžiausia tarp Šiaurės šalių, pelnytai gavo „juodojo perlo“ vardą. O kas dėl dėmesio konkuruoja šalia? Gal kelis šimtus kartų mažesnis kupolo formos statinys, žinomas kaip „Dome of Vision“.

„Dome of Vision“ šalia „juodojo perlo“ atrodo tarsi Dovydas prieš Galijotą, tačiau nepaisant savo dydžio prikausto žvilgsnį keista forma ir unikalia futuristine konstrukcija.

„Dome of Visions“ - tai savotiškas architektūrinis eksperimentas, kurį danai nusprendė įgyvendinti nupūtę dulkes nuo JAV neofuturisto ir architekto Buckminsterio Fullerio penktajame dešimtmetyje vystytų idėjų apie mobilius, greitai surenkamus statinius.

„Dome of Visions“ kupolo konstrukcija buvo tobulinama kartu su architektais Kristofferiu Tejlgaardu ir Benny Jepsenu. Kupolas montuojamas iš klijuotos faneros lentų, kurios tarpusavyje sujungiamos specialiais jungiamaisiais metaliniais mazgais ir uždengiamas penkiakampių ir šešiakampių formų polikarbonato lakštais.

10,5 m pločio ir 21 metro aukščio konstrukcija išmontuojama ir sumontuojama per porą savaičių. Viduje pakankamai erdvu, nors įrengtas atskiras dviaukštis tūris biurui ir pagalbinėms patalpoms, stovi baras, yra net žiemos sodas ir mobili krosnelė.

„Dome of Visions“ Kopenhagoje žinomas kaip atviras įvairių kultūrinių renginių taškas – dėl išskirtinės akustikos čia itin populiaru rengti koncertus, seminarus, paskaitas, taip pat organizuoti įvairias meno, dizaino parodas. Belieka atsistojus paploti, kad būtent šioje unikalioje ir populiarioje Kopenhagos vietoje pirmą kartą „Lithuanian Design Drops“ pristatė pasaulyje pripažinimą pelniusių Lietuvos kūrėjų pramoninio dizaino kūrinius, juvelyrikos, mados kolekcijas. Miestiečiai ne tik galėjo susipažinti su lietuvišku dizainu, bet patikusius įsigyti lietuviško dizaino turguje.

„Dome of Visions“ nuolat perkeliamas į skirtingas Kopenhagos vietas. Nuo šių metų balandžio mėnesio pastatas stovi Soren Kierkergaards Platz aikštėje ir dėl to „Lithuanian Design Drops“ ekspozicijai tik dar labiau pasisekė. Ši vieta itin patraukli ne tik dėl Karališkosios bibliotekos kaimynystės, į kurią iki pat vėlaus vakaro nenutrūksta lankytojų srautas, bet ir vietinių pamėgtos Stokholmeno salos krantinės.

Galiausiai iki Kopenhagos centro vos dešimt penkiolika minučių pėsčiomis. Dar neaišku, kokia bus kita „Dome of Vision“ stotelė, todėl nusprendę savo akimis pamatyti „Dome of Vision“, pasitikslinkite adresą.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!