- Kaip, jūsų nuomone, vartotojas renkasi IT produktą, kokie yra jo vartojimo įpročiai?

Marija Puipaitė: Viskas priklauso nuo vartotojo biudžeto ir lūkesčių. Jei ieškoma aukštos kokybės produkto, pagrindiniu pasirinkimo kriterijumi tampa prietaiso technologiniai parametrai, galimybės ir išvaizda. Jei vartotojui svarbus tik funkcionalumas, jis renkasi pagal kainą. Tačiau vis didesnei vartotojų grupei kaina nėra lemiamas pasirinkimo kriterijus. Jis ieško kokybiško, funkcionalaus ir estetiško produkto.

Julius Bučelis: Vis daugiau vartotojų būtent iš IT produktų tikisi teigiamų emocijų. Pirkėjas mieliau renkasi prekinį ženklą arba panašius produktus, kurie bus išskirtiniai, jais naudotis jam bus ne tik patogu, bet ir malonu.

- Kokia dizaino reikšmė šiuolaikiniams IT produktams?

M. P. Dizainas daro milžinišką įtaką funkcionalumo, estetikos sprendimams, netgi produkto gamybos kaštams, vadinasi, ir galutinei kainai. Dizainas IT produktui suteikia formą, paverčia jį „draugišku“, numato ar pasiūlo įvairius naudojimosi scenarijus. Nuo dizaino priklauso ir IT produktų išvaizda, kuri taip pat gali nulemti jų populiarumą rinkoje.

J. B. IT produkto techninės dalys visiškai neįtakoja produkto formos. Dizainas ne tik apsprendžia produkto išvaizdą, jo paskirtį ir funkcines galimybes, bet ir atspindi tam tikrą vartotojo požiūrį, net propaguojamas vertybes.

- Kokie svarbiausi reikalavimai kuriant būtent IT produktų dizainą?

M. P. Daugumą IT produktų žmogus naudoja liesdamas, todėl labai svarbi produkto ergonomika. Naudotis tokiais produktais turi būti aišku, paprasta, turi užtekti minimalių pastangų. Rinka pilna įvairiausių IT produktų, todėl norint išsiskirti iš kitų reikalingi inovatyvūs, originalūs bei vizualiai patrauklūs sprendimai.

J.B. Svarbiausias reikalavimas IT produktams, mano nuomone, yra inovatyvumas.

- Esate ne tik IT produktų dizaino, bet ir baldų, aksesuarų kūrėjai. Kuo išsiskiria IT produktų dizaino kūrimas?

M.P. IT produktai dažniausiai skirti masinei auditorijai, todėl turi būti universalūs. Kuriant tokių gaminių dizainą, visuomet yra konkretus atspirties taškas – technologija. IT produktai skirti serijinei gamybai, todėl visuomet reikia įvertinti gamybos būdus ir kaštus, medžiagiškumą, nes tai įtakoja galutinę jo kainą. Dizaineriams labai svarbu glaudžiai bendradarbiauti su kitų sričių specialistais - technologais, gamintojais, rinkodaros specialistais, kurie dalyvauja ne tik kūrimo, bet ir produkto įvedimo į rinką procesuose.

J.B. Skirtingas baldų ir IT produktų dizaino mastelis. Baldai projektuojami visam žmogaus kūnui, o IT produktai - konkrečioms kūno dalims, dažniausiai rankoms. Tačiau IT produktams galioja tie patys projektavimo ir estetikos kriterijai.

- Pirmasis jūsų konkretus įgyvendintas projektas - bevielės įkraunamos pelės „ACME Peanut“ pakuotės dizainas. Kaip kilo pakuotės dizaino idėja, kam skyrėte daugiausia dėmesio? Ar ir kiek IT produktams svarbi gaminio pakuotė?

M.P. Projektuojant šią pakuotę norėjome atkreipti dėmesį į „Peanut“ pelės išskirtinumą. Taip kilo idėja ją paversti tarsi muziejiniu, išskirtiniu eksponatu, padėtu po specialiu gaubtu. Siekėme minimalistinio, „išgryninto“ sprendimo, kad pakuotė pabrėžtų labai originalų pačios pelės dizainą. Ypatingą dėmesį skyrėme patogiam pakuotės atidarymui.

J.B. IT produktų pakuotės dizaino kūrimas yra atskira sritis. Kai kuriais atvejais produkto pakuotės kūrimas yra netgi sudėtingesnis už patį produktą. Todėl labai įdomu ieškoti optimalaus technologinio ir estetinio sprendimo.

- Prie kokių IT produktų dizaino dirbate dabar?

M.P. Šiuo metu projektuojame keletą multifunkcinių kompiuterių krepšių bei telefonines ausines (headphones). Iš gamintojų laukiame mūsų kurtų ausinių prototipo (earphones), manau, šis produktas taip pat greitai bus pristatytas ir Lietuvos ir pasaulio IT rinkai. Dar viename ausinių projekte esame tarpinė grandis tarp pasaulinio garso japonų dizaino studijos „Nendo“ ir gamintojų.

J.B. Bendradarbiauti su pasaulinio garso japonų dizaino studija „Nendo“ neįtikėtina ir labai naudinga patirtis. Turime unikalią galimybę pamatyti, kaip dirba aukščiausio lygio profesionalai.

Dėkoju už pokalbį, nekantriai lauksime naujų lietuviško dizaino IT produktų pasirodymo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)