– Į ką atkreipti dėmesį įsigyjant šiltnamį? Kaip išsirinkti kokybišką?

– Pirmiausia, į karkasą – jis turi būti padarytas iš cinkuoto plieno. Geriau, jeigu profilis yra stačiakampio formos – jis paskaičiuotas didesnėms apkrovoms nei apvalus. Rinkitės kokybišką polikarbonatą, apsaugotą ultravioletinio stabilizatoriaus sluoksniu. Jis paskaičiuotas maždaug penkiolikai metų, o neturintis apsauginės dangos – ne daugiau trejiems ar ketveriems metams. Ultravioletinio stabilizatoriaus buvimą galima patikrinti banknotų detektoriumi – lempos spinduliuose ant polikarbonato turi atsirasti mėlynas spindesys.

– Kokia danga šiltnamiui geriau: polikarbonatas ar stiklas?

– Jeigu jau turite stiklu dengtą šiltnamį, man atrodo, kad perdaryti nėra jokios prasmės. Tačiau polikarbonatas stiklo atžvilgiu turi keletą privalumų: jis geriau sulaiko šilumą, yra saugus (neteks laukti šukių nuo stogo). Jis lengvas, todėl šiltnamio konstrukcija lengvesnė ir pigesnė, esant reikalui jį galima pernešti, o štai stiklinis šiltnamis montuojamas tik ant pamatų. Nors polikarbonatas brangesnis, lyginant su to paties storio stiklu.

– Ar augalų augimui turi reikšmės šiltnamio forma ir dydis?

– Tai svarbiau veikiau jau patogumo prasme. Dabar populiariausi sodams skirti šiltnamiai, kurių išmatavimai 2,5 ant 6 metrų ir 3 ant 6 metrų. Viename kvadratiniame metre naudingo ploto (neskaičiuojant praėjimų) galima sutalpinti maždaug tris-keturis pomidorus, paprikas, baklažanus ar penkis-šešis agurkų daigus. Paskaičiavę jums reikiamą naudingą plotą, pridėkite takelių ir techninių poreikių (pavyzdžiui, pastatysite statinę su vandeniu) plotą.

Kad būtų patogu, šiltnamis turi būti štai tokių minimalių išmatavimų: aukštis ties karnizu – 1,65 metro, aukštis ties kraigu – 2,4 metro, durų aukštis – 1,8 metro, durų plotis – 0,6 metro (0,9 metro, jeigu naudojate karutį). Rinkdamiesi plotį, nuspręskite, kaip išdėstysite lysves: dvi lysves šonuose ir vienas takelis tarp jų ar trys lysvės ir du takeliai.

– Kada daržoves reikia persodinti į šiltnamį (nešildomą)?

– Balandžio mėnesį šiltnamyje galima sėti ridikėlius, krapus, svogūnus laiškams, kopūstus daigams. Kad sodinukų nesunaikintų šalnos, užklokite juos lutrasilu (storesniu sluoksniu). Gegužės pradžioje dieną galima į šiltnamį perkelti pomidorų, agurkų ir baklažanų daigus (nakčiai juos reikia pernešti į šiltą patalpą). Po gegužės 10-15 dienos sėjamos sausos agurkų sėklos, taip pat daigai papildomai užklojami danga, o šilumą mėgstančių daržovių daigai persodinami į šiltnamį ne anksčiau gegužės pabaigos.

– Kalbama, kad agurkai ir pomidorai neturėtų augti kartu. Tai ką, tuomet reikia jiems statyti du šiltnamius?

– Specialistai nepataria viename šiltnamyje auginti agurkus ir pomidorus, nes jų reikalavimai klimatui skiriasi. Agurkams patinka drėgnas oras, o dėl to sulimpa pomidorų žiedadulkės ir silpnai mezgasi vaisiai. Tačiau jeigu labai norisi, tai galima. Daugelis mūsų metų metais taip darome, susitaikydami su tuo, kad gauname ne maksimalų daržovių derlių, o kiek mažesnį.

Patyrę sodininkai įsigudrina atitverti agurkams skirtą dalį šiltnamio polietileno plėvele, padaro ten didesnę drėgmę ir mažesnius skersvėjus. Nepamirškite keisti augalų vietos, nesodinkite kasmet agurkų ten, kur buvo agurkai, o pomidorų ten, kur augo pomidorai. Periodiškai keiskite šiltnamyje dirvožemį. Geriausia tai daryti kasmet. Keisti reikėtų maždaug 30 centimetrų grunto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)