Šiais laikais ir taip ne visi moka darniai sugyventi su gamta. Kad tai pakeistume, reikia pradėti nuo mažumės. Bent jau pastatykime vaikų kambaryje vazonėlius su kambariniais augalais – juk gyvenimas susideda ne tik iš elektroninių žaislų ir fantastinių herojų!

Papuoš ir apsaugos

Kam vaikų kambaryje reikalingos gėlės? Pirmiausia dėl sveikatos. Visi žinome, kokią didžiulę reikšmę augalai turi mūsų planetoje. Lygiai taip pat jie veikia ir uždarose patalpose.

Kambariniai augalai gerina atmosferą namuose ne tik psichoemociniu aspektu (žiūrėti į žydinčius augalus labai naudinga), bet ir fiziškai. Kaip pamename iš mokyklos kurso, dienomis augalai išskiria deguonį, panaudodami ore esančias anglies dioksido dujas.

Maža to, augalai sumažina triukšmo lygį, drėkina sausų patalpų orą, per lapus garindami vandenį, sugeria toksinus, sunkiuosius metalus, dujas, dulkes. Tačiau svarbiausia, jog dauguma kambarinių gėlių, ypač chlorofitai, citrusiniai augalai, spygliuočiai, fikusai, alijošius ir kiti, turi fitoncidinių savybių, t.y. žudo kenksmingas ir ligas sukelti galinčias bakterijas.

Patalpose, kuriose auga tokie augalai, patogeninių mikroorganizmų koncentracija ore būna sumažėjusi dvigubai ar net daugiau. Miesto vaikams, negalintiems pasigirti stipriu imunitetu, tokie kambariniai augalai yra būtinybė.

Išmokys vengti pavojų

Ar visada kambarinės gėlės būna naudingos? Žinoma, ne. Tarp jų gali būti ir nuodingų, ir badančių. Vienintelis būdas apsaugoti mažylius nuo spyglių ir dyglių bei karčių lapų ar uogų – ne tik nestatyti šių augalų vaiko kambaryje, bet ir apskritai jų nepirkti. Smalsus ikimokyklinio amžiaus vaikas jas gali pasiekti tiek virtuvėje, tiek svetainėje.

Tačiau mokyklą lankantiems vaikams kaktusai ir karpažolės jau nėra tokie pavojingi ir gali būti net labai įdomūs. Tiesa, būtina paaiškinti, kokios gali būti kontaktų su jais pasekmės (įdrėskimai, deginimas, odos nudegimai ir pan.), ir kaip reikėtų su šiais augalais elgtis (būti atsargiems, ant odos patekus augalo sulčių, kruopščiai plauti vandeniu, netrinti akių ir pan.).

Kitas nemalonumas, kurį gali sukelti žalieji gražuoliai, yra alergija. Jeigu jūsų vaikas yra alergiškas, neverta jo kambario puošti stiprų kvapą skleidžiančiomis gėlėmis. Tokiu atveju geriau iš viso vengti žydinčių augalų.

Svarbu prisiminti ir tai, kad augalai deguonį gamina tik dieną, o naktį jie išskiria anglies dvideginį. Tiesa, nedaug. Nepaisant to, paversti vaiko kambarį oranžerija neverta.

Jei jūsų vaikas dar mažas, įsitikinkite, kad gėlės vaiko kambaryje stovi stabiliai. Jas geriau sodinkite į plastmasinius, o ne keraminius ar molinius vazonus. Pirmieji ne tik geriau įsilies į vaiko kambario interjerą, bet ir nesuduš, jeigu vaikas aktyvių žaidimų metu juos užkliudytų.

Supažindins su gamtos pasauliu

Savarankiškai iš sėklos grūdelio išaugintas augaliukas vaikui suteiks kur kas daugiau informacijos negu enciklopedija. Pasitelkus kambarinius augalus, galima ne tik pažinti gamtos pasaulį, bet ir įsileisti jį į savo namus. Vaikai daug sužinos apie dykumų klimatą, jeigu augins kaktusus ar gyvuosius akmenis – litopus.

Atogrąžų klimatą pažins, jei pamėgins iš kauliuko išauginti datulių palmę ar citrinmedį. Jeigu vaikas domisi senovės pasauliu, galima sukurti miniatiūrinį Juros periodo parką, kuriame žaliuotų kriptomerijos ir įvairūs papartiniai augalai.

Moksleiviui, susidomėjusiam vabzdžiaėdžiais (plėšriaisiais) augalais (saulašarėmis, aldrūnėmis, turklėmis ir kt.), verta papasakoti apie skirtingas ekosistemas ir pasiūlyti sukurti vieną iš jų paludariume – taip vadinama talpa su balos terpe, kurioje ir auga plėšrieji augalai.

Įdomu susikurti akmenų sodą, surinkti našlaičių kolekciją, savarankiškai suformuoti bonsą. Kitaip tariant, kambarinių augalų auginimą ir priežiūrą nesudėtinga paversti patraukliu užsiėmimu.

Padės tapti geresniu žmogumi

Augalai jūsų vaiko kambaryje – langas į sudėtingą ir neįtikėtinai įvairų gamtos pasaulį. Pažvelgti į jį reikia ne tik tam, kad jį pažintum ir suprastum, bet ir tam, kad išmoktum mylėti ir saugoti tai, kas gyva. Auginti, prižiūrėti, gydyti – labai svarbi žmogiška patirtis, kuri įgaunama tik praktiškai. Be to, gėlės neįkyriai vysto grožio ir harmonijos jausmą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)