Venkite laistyti dažnai ir mažai, nes susiformuos paviršinė šaknų sistema, ir augalai nesugebės išgauti vandens iš gilesnių sluoksnių.

Galiausiai sodiniai pripras prie dažno laistymo, dirva sukietės, ir ją reikės dažniau purenti, iš dirvos išsiplaus maistinės medžiagos (reikės dažniau tręšti), žels daugiau piktžolių.

Taisyklingai laistant vanduo turi sudrėkinti gruntą iki šaknų gylio. Pavyzdžiui, vienmečiams augalams tai 15–25 cm, o bijūnui – ne mažiau 60–70 cm. Laistant retai, bet kruopščiai, formuojasi gilesnė šaknų sistema, augalai tampa atsparesni sausrai.

Išimtis iš šios taisyklės – šakniavaisiai (morkos, ridikėliai, burokėliai ir pan.). Juos reikia laistyti dažnai, neleidžiant dirvai perdžiūti, kitaip šakniavaisiai taps kieti ir suskeldės. Be abejo, kai sausa ir karšta, augalus, augančius lengvoje smėlingoje dirvoje arba auginant augalus talpose, laistyti reikia dažniau. Jei vasara vėsesnė, dirva sunkesnės, molinga – rečiau.

Laistykite keliais etapais. Palaukite, kol vanduo susigers ir vėl grįžkite į tą pačią vietą – taip drėgmė skverbsis į vidų, o ne išsilies paviršiuje.

Stenkitės laistyti po šaknimis, kad vanduo nepatektų ant lapų. Ypač tai svarbu augalams, kurie linkę sirgti grybelinėmis ligomis. Laistant vėlai vakare, ant lapų patekęs vanduo sukels dėmėtumą, netikrąją miltligę (perinosporozę) ir kitus grybelinius susirgimus.

Laistykite rytais (iki 9 val.) arba vakarais (nuo 17–18 iki 19–20 val.). Dieną nelaistykite, ypač jei karšta – didelis oro ir vandens temperatūrų skirtumas gali augalams sukelti fiziologinį šoką (jei vanduo dar ir patenka ant lapų), ir galite pastebėti paradoksą: jūs laistote, o augalai tiesiog akyse vysta.

Po laistymo išsaugokite drėgmę dirvoje. Purenimas vadinamas „sausuoju laistymu“: purenant dirvą išgaruoja mažiau drėgmės, nes suardomi kapiliarai, kuriais vanduo kyla iš gilesnių grunto sluoksnių.

Purenti galima kitą dieną po laistymo, ne giliau kaip 5 cm. Taip pat šiam tikslui gerai tinka mulčiavimas. Kaip mulčias naudojama nupjauta žolė, medžio skiedros arba žievė. Mulčiavimo sluoksnis turi būti ne plonesnis nei 6–7 cm.

Geriau palaistyti šiek tiek mažiau, nei perlaistyti. Drėgmės perteklius išstumia iš dirvos deguonį, ima daugintis anaerobinės bakterijos, todėl pradeda pūti šaknų sistema. Per daug laistant avietes, pvz., jų uogos tampa vandeningos ir neskanios. Tačiau nereikia laukti, kol pradės vysti augalų lapai – tai nepalankiai atsiliepia žydėjimui ir vaisių mezgimui.

Pagal galimybes laistymui naudokite šiltą vandenį. Tai ypač svarbu šilumą mėgstantiems augalams bei augalams su paviršine šaknų sistema (pomidorams, agurkams, paprikoms, baklažanams). Jei šilto vandens nėra, šaltą vandenį pilkite nestipria srovele ir tik antrą dienos pusę, dirvoje aplink augalus (ne ant lapų ir ne arti šaknų pagrindo). Sunkdamasis per šiltą dirvą, vanduo sušils.

Manoma, kad laistymui labiausiai tinka lietaus vanduo. Tačiau tai netiesa, nes dabartinė ekologinė situacija nėra pavydėtina. Jei lietaus seniai nebuvo arba dega durpynai – lietaus vandeniu augalų laistyti negalima: nuplaudamas nuo stogų kenksmingas priemaišas, toks vanduo būna užterštas sunkiaisiais metalais, fenolais ir pan.

Be to, net jei lietus užsitęsė – geriau nerinkti lietaus vandens pirmą pusvalandį, tegul pirma jis nuo stogų nuplauna dulkes arba suodžius.

Nepasikliaukite vien lietumi. Norėdami patikrinti, ar pakankamai vandens augalai gavo po lietaus, galite naudoti lietaus daviklį (parduodami sodų centruose) arba pasigaminti tokį prietaisą patiems.

Pats elementariausias – tuščias butelis, į kurio kaklelį įstatytas piltuvėlis. Konstrukcija įkasama į žemę taip, kad piltuvėlio kraštai būtų žemės lygyje. Apskaičiuokite piltuvėlio plotą kvadratiniais metrais (piltuvėlio spindulį metrais pakeliame kvadratu ir padauginame iš skaičiaus π), po lietaus išmatuokite vandens kiekį butelyje ir štai rezultatas: litrų kiekis vienam kvadratiniam metrui. Geras lietus, kaip geras laistymas – ne mažiau 5 litrų kvadratiniam metrui.

Nemėginkite pagal viršutinį dirvos sluoksnį nustatyti, ar reikia augalus laistyti. Reikia pakasti žemę ne mažiau 8–10 cm ir tik jei ten dirva sausa, laikas laistyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)