Jau žiloje senovėje kiekvienas augalas turėjo savo simbolinę, kartais net magišką reikšmę. Taigi kiekviena kitam žmogui įteikta gėlė reiškė savitą palinkėjimą.

Rožės

Senovės Graikijoje ir Romoje ji laikyta meilės, pavasario, grožio ženklu. Itin reikšminga laikyta rožės spalva.

Neišsiskleidęs baltos rožės pumpuras reiškia širdį, dar nepažinusią meilės. Išsiskleidusi balta rožė simbolizuoja tylėjimą. Kartu surištos baltos ir raudonos rožės – aistrą. Geltona – neištikimybę. Tad jeigu jūsų išrinktasis – ar išrinktoji, – dovanoja baltas rožes, arba visiškai nieko nenutuokia apie gėlių etiketą (greičiausiai), arba yra jums abejingas. Jei gaunate raudonų rožių, vadinasi, jus myli.

Na, o sulaukus geltonų rožių puokštės, derėtų būti budresniems – gali būti, jog jas dovanojančio žmogaus gyvenime yra kažkas kitas.

Astrai

Šios gėlės simbolizuoja liūdesį. Šiomis chrizantemų giminaitėmis geriau lydėti į paskutinę kelionę mirusiuosius, o ne ką nors sveikinti su vardo diena ar Rugsėjo 1-ąją įduoti puokštę pirmokėliui.

Neužmirštuolės

Tai ilgesio ir ištikimybės gėlės, apie tai byloja ir pats jų pavadinimas. Vokietijoje neužmirštuolės buvo laikomos stebuklingu augalu, pagal kurį jauni žmonės sužinodavo sau skirto būsimo vyro ar žmonos vardą. Tam reikėdavo atsitiktinai šalikelėje rasti neužmirštuolės žiedą ir, nepratarus nė žodžio, eiti toliau tol, kol sutiksi vyrą ar moterį (žiūrint kas – mergina ar vaikinas – bandydavo neužmirštuolės burtus). Sutiktojo reikėdavo paklausti vardo – toks pat esą turėjo būti ir būsimo sutuoktinio.

O jeigu kas nors dovanodavo neužmirštuolių, vadinasi, nenorėdavo, kad jį pamirštų.

Gvazdikai

Neatsitiktinai raudoni – kraujo spalvos – gvazdikai Didžiosios prancūzų revoliucijos metais buvo rojalistų emblema. Jaunos prancūzės į karą išeinantiems savo mylimiesiems taip pat dovanodavo gvazdikų puokšteles, nes buvo tikima, jog šios gėlės suteikdavo kariams narsos ir lemdavo sėkmę mūšio lauke.

Sovietmečiu gi raudoni gvazdikai buvo tapę kone pagrindine gėle visoms progoms, mat kitokių nelabai būdavo, o ir kaina nesikandžiodavo. Tačiau dovanoti gvazdikus tinka toli gražu ne visada. Mat nors ryškiai raudoni gvazdikai byloja apie ugningą meilę, juos geriau teikti vyrams, ne moterims. Šių žiedų simbolika vis dar susijusi su vyriškumu.

Baltų gvazdikų išvis nederėtų teikti niekam – jie liūdesio simbolis, geltonų irgi jokiu būdu nedovanokite, nes reiškia neapykantą, panieką.

Margi gvazdikai – abejingumo ženklas.

Pakalnutės

Senovės germanai šią gėlę buvo paskyrę Ostarai – saulės ir pavasario deivei. Dar pakalnutės vadinamos Švenčiausiosios Mergelės ašaromis.

Vokietijoje merginos ir jaunuoliai pakalnutėmis puošdavosi per Velykas – jų žiedeliai simbolizuodavo meilę, džiaugsmą, atgimimą. Slaviškuose kraštuose pakalnutės laikytos sugrįžusios laimės simboliu. Jas tinka dovanoti mylimiesiems, pavyzdžiui, susipykus – kaip susitaikymo ženklą.

Jazminai

Jie – maloningumo ženklas. Jazminų puokštę tinka dovanoti tolimoms giminaitėms, moterims, su kuriomis jus sieja išskirtinai dalykiniai arba bičiuliški santykiai. Arba draugų žmonoms.

Chrizantemos

Lietuvoje jau seniai tapusios laidotuvių, gedulo, Vėlinių gėlėmis, Japonijoje jos yra pačios saulės simbolis. Chrizantema puikuojasi ant nacionalinės vėliavos, monetų. Aukščiausias valstybinis apdovanojimas vadinamas Chrizantemos ordinu. Kasmet Japonijoje rudenį švenčiama chrizantemų žydėjimo šventė, per ją japonai vienas kitą vaišina sake su šių gėlių žiedlapiais taip linkėdami sėkmės ir ilgo gyvenimo.

Senovėje gi chrizantemas vyniodavo į medvilninį audinį, o paskui juo trindavo kūną – manyta, kad tokia procedūra užtikrina sveikatą ir ilgaamžiškumą.

Kitur chrizantemos – negrįžtamai išėjusios meilės simbolis. Jas tinka dovanoti buvusiems sutuoktiniams ar mylimiesiems, žmonėms, kurie kadaise jums buvo brangūs.

Mimozos

Drovumo simbolis mimozos gėlių parduotuvės ir prekybos centruose pasirodo prieš Kovo 8-ąją – Moters dieną, nors jas tinka dovanoti tik labai jaunutėms merginoms.

Taip pat mimozos gali padėti, kai nežinote, kaip pasakyti kitam asmeniui apie savo jausmus.

Naudinga žinoti

Pravers išmanyti ir apie kai kurių kitų populiariausių gėlių bei žydinčių augalų reikšmes.
Akacijos (geltonosios ir baltosios) – platoniškos meilės simbolis.

Jurginai – dėkingumas.

Aguonos ir snieguolės – paguoda.

Narcizai – egoizmas.

Pinavijos – gėda.

Alyvos – užgimstanti meilė.

Tulpės – prisipažinimas mylint.