Levandos kilo iš Viduržemio jūros regiono, auga kalnuotuose Prancūzijos, Ispanijos ir Italijos šlaituose. Lietuvoje auginti tinka ne visos levandų rūšys, jų, beje, yra daugiau nei 30. Norėdami sėkmingai išlaikyti levandas iki pavasario, turite žinoti, kokią rūšį auginate. Pirkdami hibridines levandų veisles prekybos centruose atidžiai išstudijuokite informaciją apie augalą. Tai padės apsispręsti, kaip augalą laikyti žiemą.

Viena iš atspariausių – tikroji levanda (lot. Lavandula angustifolia). Natūraliai auga Viduržemio jūros regione. Tai – dekoratyvinis, malonaus kvapo gydomųjų eterinių aliejų turintis daugiametis puskrūmis. Stiebas 20−60 cm, status, šakotas. Lapai linijiški, pailgi, siauri, pilkšvai žali, į apačią užsirietusiais kraštais, apžėlusiais trumpais plaukeliais. Žiedai susitelkę po 3−8 į retus menturius, stiebo ar šakų viršūnėje sudarančius gana ilgas varpas. Žiedų spalvos – nuo švelniai melsvos iki rožinės, baltos iki intensyviai violetinės. Žydi liepą–rugpjūtį.

Tikrosios levandos veislės gali augti 5 arba 6 klimato atšiaurumo zonoje, kurioms priklauso ir Lietuva. Jos ištveria net -20 °C šaltį, todėl augalus galima palikti žiemoti lauke. Pasodinus rugsėjį, augalas išleis papildomų šaknų ir galės peržiemoti lauke. Keletas tikrosios levandos veislių: mėlynžiedės – 'Hidcote blue' , 'Imperial Gem' 'Munstead'; baltažiedės – 'Ellagence Snow', 'Blue Mountain White'; rožinės – 'Lady Ann', 'Miss Katherine'.

Yra levandų, galinčių augti tik 8 ar 9 klimato atšiaurumo zonoje, pavyzdžiui, itališkos levandos. Italinė levanda (lot. Lavandula stoechas) arba prancūzinė – Lietuvoje nežiemojantis lauke augalas, ištveria tik -10 °C šaltį. Ją per žiemą būtina laikyti šiltoje patalpoje, garaže ar sandėliuke. Gali būti sudėtinga išlaikyti ją iki pavasario, nes augalui reikia saulės ar dirbtinos šviesos.

Turėdami populiariąsias prancūziškas 'Otto Quast' ar 'Willow Vale', laikykite jas saulės apšviestoje šiltoje patalpoje, ant palangės. Augalas gali numesti dalį lapų – neišsigąskite. Levandos yra jautrios bet kokiems šviesos, drėgmės ar šilumos pokyčiams, todėl stenkitės prie naujų sąlygų jas pratinti pamažu.

Jei augalas žiemos lauke

Levandoms būdingas miego periodas, bet ir per jį augalas vegetuoja – jis kvėpuoja ir garina drėgmę. Dirvožemis turi būti apysausis. Jei levandas nusprendėte palikti žiemai lauke, įvertinkite, kokioje vietoje jas paliekate. Pavojingiausia – vėjuota vieta, šlapia dirva ir šaltis.

Levandos nemėgsta įmirkusio dirvožemio, auga lengvesniuose kalkinguose dirvožemiuose ar priesmėliuose. Geriausia jas sodinti ten, kur dirvožemis yra laidus vandeniui, pavyzdžiui, šlaite. Jei levandos šaknys žiemą bus įmirkusiame dirvožemyje, augalas žus. Norėdami auginti levandas molinguose dirvožemiuose, kur dažnai kaupiasi vanduo, palengvinkite žemę įmaišydami į ją žvyro ar smėlio.
Kuo daugiau sniego iškrinta ant levandų rudenį ir žiemą, tuo geriau žiemoja augalas. Po sniego sluoksniu oro temperatūra yra aukštesnė nei atviroje vietoje. Kai žiema šalta ir besniegė, levandas patariama mulčiuoti šiaudais, eglišakiais, durpėmis ir lapais.

Žiemojančias lauke levandas reikėtų apsaugoti nuo šalčio. Geriau žiemoja dirvožemyje pasodintos levandos. Jei galite levandų vazonėlius įkaskite į dirvožemį. Vazonuose augančias levandas būtina apsaugoti nuo lietaus ir stipraus šalčio. Jeigu vazonas paliekamas ant grindinio trinkelių ar betono, po jo dugnu pakiškite medinę lentą ar putplasčio gabalą – jis neleis įšalti šaknims. Mažame vazone augalas gali sušalti.

Apytiksliai apie 1 kub. m dydžio vazonų nereikia papildomai šiltinti, užteks natūralios grunto ir šaknų šilumos. Mažesnius vazonus reikėtų dengti. Kad vazonas nesušlaptų nuo kritulių, pastatykite jį po stogeliu. Levandoms daug žalos padaro šaltis, stiprūs žiemos vėjai. Jeigu norite apsaugoti ne vieną, o keletą vazonų – sustatykite juos kuo arčiau vieną šalia kito, apvyniokite balta agroplėvele visų vazonų šonus ir keliais sluoksniais uždenkite pačius augalus.

Lietuvoje gali žiemoti ne tik tikrosios levandos, bet ir lavandinai. Jie gauti kryžminant dvi levandų rūšis: angustifolia ir spicata. Lavandinų krūmeliai yra aukštesni už tikrųjų levandų krūmelius, stambesni ir pražysta šiek tiek vėliau. Šie augalai turi daugiau eterinio aliejaus, todėl aštriau kvepia.

Sodinimas ir dauginimas

Dabar tinkamas metas pagalvoti apie levandų dauginimą. Tikrosios levandos dauginamos dvejopai: sėklomis arba vegetatyviai. Sėkloms reikia šalčio, todėl jos sėjamos spalį–lapkritį. Sėklas pašaldyti galima ir sausio pabaigoje ar vasario pradžioje sudėjus į drėgną smėlį ir 30−40 dienų laikant 5 °C temperatūroje šaldytuve. Vėliau sėjama į 1−1,5 cm gylio griovelius.

Levandas nesunkiai galime pasidauginti auginiais. Vienmečius levandų ūgliukus apie 10 cm ilgio nupjaukite ir po 3 sodinkite į paruoštus vazonėlius su kompostu, maišytu su drėgnu smėliu. Apdenkite polietilenu ir statykite šviesioje vietoje. Pavasarį levandas persodinkite į nuolatinę vietą.

*********************

Kokioje klimato atšiaurumo zonoje augalas gali augti, paprastai nurodoma ant pakuotės. Europoje klimato atšiaurumo zonos skirstomos nuo 1 iki 12. Atsiminkite, kad kuo didesnis skaičius nurodytas ant augalo pakuotės, tuo augalas mažiau atsparus šalčiui.

Vakarų Lietuvoje vyrauja 6 atšiaurumo zona: temperatūra iki -23,3 °C.
Vidurio ir Rytų Lietuvoje dominuoja 5 atšiaurumo zona: temperatūra iki -28,9 °C.

Vakarų Europoje dominuoja 8−10 atšiaurumo zonos: temperatūra nuo +1,7 °C iki -12,2 °C.