„Dabar yra pats tinkamiausias metas kabinti inkilėlius. Norintiems suteikti naujus namus pelėdoms, reikėtų paskubėti tai padaryti iki vasario pabaigos, kadangi jos perėti pradeda labai anksti. Kitiems paukščiams inkilus vertėtų pakabinti iki kovo vidurio, vėliausiai – iki kovo pabaigos“, – S. Paltanavičius rekomenduoja pasirūpinti sparnuočių namais jau dabar.

Jo teigimu, tinkamiausią inkilo dydį sugalvojo patys paukščiai. Anksčiau, kol jų dar nekabino žmonės, sparnuočiai gyveno drevėse, kurias dažniausiai iškaldavo geniai. „Didžiojo margojo genio suformuota landa yra 4,5–5 cm skersmens. Tokioje drevėje gyvena didesni paukščiai, pavyzdžiui, varnėnai. Mažasis margasis genys iškala maždaug 3,5 cm skersmens landą. Joje įsikuria zylutės ar panašaus dydžio paukščiai. Taigi, dabar inkilėliai gaminami su minėtų dydžių landomis ir nuo jų priklauso, koks paukštelis ten apsigyvens“, – kalba gamtininkas.

Anot UAB „Kesko Senukai Lithuania“ komunikacijos vadovės Simonos Liaudanskytės, inkilus su šiomis dviejų pagrindinių dydžių landomis galima rasti ir parduotuvėse.

„Pastebėjome, kad Lietuvos gyventojai panašiai įsigyja ir didesnius, ir mažesnius paukščių namelius. Be to, jie renkasi įvairias inkilų rūšis – nuo tradicinių, pagamintų iš beržo kamieno ar iš medinių lentų, iki naujoviškų aukštos kokybės atsparaus plastiko iš Vokietijos“, – teigia S. Liaudanskytė.

S. Paltanavičius atkreipia dėmesį, jog inkilo kokybė yra labai svarbi. „Jei jis bus nepatvarus, paukščiai gali net nukentėti. Sulūžus inkilui, gali iškristi paukščiai bei jų kiaušiniai, o tai – didelė žala gamtai. Todėl vertėtų kabinti tik tikrai kokybiškus, patikimus namelius mūsų sparnuočiams“, – sako gamtininkas.

Pasak jo, žmonės dažnai pakabina per daug inkilų vienoje vietoje. Gamtininkas teigia, jog miesto parke ar skvere užtenka 5–6 skirtingų inkilų. Jei jų bus daugiau, perintys paukščiai nesugebės rasti pakankamai maisto sau ir savo jaunikliams.

„Šiek tiek tankiau galima sukabinti inkilus skirtus varnėnams. Jie dažnai peri vienas šalia kito, o maisto skrenda ieškoti net pusės kilometro spinduliu nuo savo lizdo. Štai zylutės ir kiti mažieji paukščiai jo ieško vos 50–100 m. nuotolių nuo savo namų“, – žiniomis dalinasi S. Paltanavičius.

Gamtininkas pataria, atėjus šaltajam metų sezonui, iš inkilų iškratyti senus lizdus ir juos sudeginti, kadangi juose gausu parazitų, o seni lizdai paukščiams nereikalingi. Šiuos darbus jis rekomenduoja atlikti vėlyvą rudenį. Taip bus sukurtos palankios gyvenimo sąlygos pavasariui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją