Fengšui - tai kinų teoriją apie pusiausvyrą, kurios pamatas - harmonijos paieška savyje ir aplinkiniame pasaulyje. Ši teorija jau seniai prasismelkė į vakarietišką kultūrą. Ji taikoma statybose, remonte ir būstų bei biurų perplanavime. Aptarsime, kaip suplanuoti pagrindines erdves pagal fengšui taisykles.

Vienas svarbiausių fengšui principų - dirbtinių medžiagų atsisakymas. Kita svarbi detalė - natūrali šviesa, tolygiai prasiskverbianti į visus kambarius, todėl be langų niekaip neapsieitumėte. Baldų dydžiai turi atitikti patalpos erdvę, o juose turi būti veidrodžių, vizualiai padidinančių erdvę.

Namie rekomenduojama palaikyti optimalų devynių vadinamųjų „bagua zonų“ balansą. Taigi „karjeros zona“ pagal visas taisykles turi būti šiaurinėje buto dalyje, „šlovės“ - pietinėje, „kūrybos“ vakarinėje, „turtų“ - pietrytinėje, „kelionių“ šiaurės vakarų zonoje, o „sveikatos zona“ - centre.

Siekiant nustatyti zonų buvimo vietą, ant patalpos plano prieš kuriant interjerą uždedamas specialus aštuonkampis. Kiekvienoje zonoje patalpinamas tematiką atitinkantis daiktas, primenantis vieno ar kito sektoriaus paskirtį. Daiktas gali būti nedidelis, svarbiausia - laikytis jų išdėstymo taisyklių.

Miegamasis

Miegamajame žmogus vidutiniškai praleidžia apie trečdalį gyvenimo, taigi nenuostabu, kad fengšui skiria ypatingą dėmesį šiai patalpos daliai. Miegamasis - centrinė patalpa, skirta atkurti žmogaus gyvybines galias ir apsaugoti nuo negatyvios energijos, todėl jį reikia įrengti kuo toliau nuo įėjimo.

Kambarys turi būti tik kvadratinis ar stačiakampis, geriau atsisakyti apvalaus, trikampio ar L formos. Lova turi būti centre, nesiliesti su siena nei iš vienos pusės, išskyrus galvūgalį. Pageidautina, kad čiužinys būtų vientisas: du čiužiniai po viena paklode simbolizuoja šeimyninio gyvenimo skilimą arba nesutarimus. Netinka ir vandens lovos, jų energija neigiama.

Svetainė

Fengšui didžiulės reikšmės teikia svetainei kaip bet kokių namų širdžiai. Meistrai rekomenduoja pakabinti svetainėje didžiulį veidrodį, kuriame atsispindėtų pietų stalas, televizorių įmontuoti į spintą ar lentynas su knygomis, pasirinkti sofą su aukšta nugarėle ir būtinai laikyti svetainėje gyvus augalus.

Papildomai šilumai ir jaukumui sukurti centrinėje dalyje galima naudoti žvakes gražiose žvakidėse, indus su natūraliais akmenimis ir dekoro elementus iš natūralaus medžio.

Perspėjimas antikvarinių baldų ir dekoro elementų gerbėjams: kadangi šie daiktai pripildyti ankstesnių savininkų energijos, svarbu, kad ji būtų teigiama. Tam reikia prieš perkant pasidomėti jų istorija. Griežtai draudžiama pirkti prieš tai naudotą lovą - miegamoji vieta turi skleisti tik savo savininkų energiją.

Virtuvė ir vonios kambarys

Pagal fengšui, virtuvė yra namų židinio, saugumo ir ramybės vieta, todėl turi būti įrengta maksimaliai harmoningai. Kriauklė ir viryklė turi būti maksimaliai nutolintos viena nuo kitos, juk jos simbolizuoja priešingas stichijas - vandenį ir ugnį.

Svarbiausi reikalavimai vonios kambariui - dekoro minimalizmas, malonus kvapas ir švara. Veidrodžio vaidmens nereikėtų nuvertinti ir čia - jis vizualiai padidina erdvę, pripildo ją teigiamos energijos.

Svarbiausi fengšui tabu

Įrenginėjant namus pagal fengšui taisykles, vertėtų pasidomėti ir svarbiausiais draudimais.

Pirmiausia namie neturi būti aštrių kampų ir išsikišimų. Manoma, kad jie skleidžia neigiamą energiją ir mažina sėkmę. Geriausias planavimas fengšui požiūriu - tai kvadratinis arba stačiakampis kambarys, kurio kampai paslėpti įvairių baldų ar dekoro elementų - tokiu būdu kampai tarsi sušvelninami, kambario erdvė tampa „glotnesnė“. Renkantis baldus ir dekoro elementus, fengšui ekspertai rekomenduoja taip pat rinktis tokius, kurių kraštai užlyginti, užapvalinti.

Antra, fengšui neleidžia sujungti virtuvės ir svetainės į vieną erdvę. Svetainė atsakinga už namų jaukumą, o virtuvė gali ją pažeisti ir išvesti iš namų sėkmę.

Trečia, fengšui išminčiai rekomenduoja išmesti bet kokius sulūžusius baldus, įskilusius indus, nebeveikiančią techniką, sutvarkyti varvančius čiaupus ir pan. - jų nuomone, šie daiktai tik kaupia ir platina po namus neigiamą energiją.

Taip pat fengšui, kaip jau buvo paminėta, itin atsargiai elgiasi su veidrodžiais. Koridoriuje veidrodis turi kabėti taip, kad jame neatsispindėtų laukujės durys (priešingu atveju gyvybinė energija patenka į kambarį per duris ir čia pat, atsispindėjusi veidrodyje, išlekia atgal). Miegamajame veidrodžio nevalia kabinti priešais lovą.

Purvas, dulkės, bendra netvarka - pagrindiniai fengšui priešai. Labai svarbu, kad namai visuomet būtų švarūs ir šviesūs, skleistų vien tik teigiamą energiją.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)